Bali is een geweldige bestemming waar je je met gemak maanden kunt vermaken. Lekker weer, heerlijk eten, fijne stranden, culturele bezienswaardigheden en groene rijstvelden. Onlangs maakten wij een 28-daagse rondreis over het eiland. Tijdens deze vakantie op Bali noteerde ik alle uitgaven in een kasboekje. Wil je graag een antwoord op de vragen ‘Wat kost een vakantie Bali?’ of ‘Hoe duur is Bali?’ In dit artikel geef ik je daarop een antwoord, zodat jij een idee krijgt hoeveel een reis naar het Indonesische eiland je gaat kosten.
Tip: Heb je een vroege vlucht en wil je ontspannen aan jouw vakantie beginnen? Bekijk ook mijn artikel over overnachten op Schiphol.
INHOUDSOPGAVE
- Wat kost een vakantie Bali?Alle kosten voor een 28-daagse rondreis op een rij
- Vliegtickets Bali
- Hotels Bali
- Wat kost een vakantie Bali? Kosten vervoer op Bali
- Eten en drinken
- Activiteiten en bezienswaardigheden
- Wat kost een vakantie Bali van 4 weken?
- Budget Bali – Kan dit goedkoper?
- Reizen naar Bali – Hoe kom je er?
- Beste reistijd Bali
- Heb je een visum nodig voor Bali?
Wat kost een vakantie Bali?
Alle kosten voor een 28-daagse rondreis op een rij
Reizen kun je op verschillende manieren doen en zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wanneer je plannen hebt voor een vakantie Bali is het prettig om vooraf een indicatie te hebben hoeveel geld je hiervoor moet sparen. Tijdens onze rondreis noteerde ik alle uitgaven in mijn vakantiekasboek. Hierdoor kan ik jou een zo duidelijk mogelijk antwoord geven op de vraag ‘Wat kost een vakantie Bali?’
De uitgaven zijn verdeeld in verschillende categorieën, namelijk: vliegtickets, accommodaties, vervoer, boodschappen, eten en drinken, bezienswaardigheden en onvoorziene kosten. Dit artikel over ons budget voor Bali is gebaseerd op een 28-daagse rondreis Bali in december 2019/januari 2020. Tijdens deze reis zijn we in Canggu, Munduk, Sebatu, Candidasa, Sidemen en Uluwatu geweest.
Vliegtickets Bali
Laat ik vooropstellen dat Bali ter plekke geen dure bestemming is. De vliegtickets daarentegen zijn meestal behoorlijk aan de prijs. Zeker in de dure zomermaanden. In het najaar en winter kun je veel beter geprijsde tickets boeken. Voor je het weet zit je voor een vriendelijk prijsje op Bali. Het retourticket kostte ons nog geen 600 euro per persoon. Het was even geduld hebben, maar met het instellen van een prijsalarm boekten we in juli onze vliegtickets Bali.
Bijkomend dien je ook nog aan de reis naar de luchthaven te denken. Goedkoop parkeren Schiphol is eenvoudig geregeld via Vliegen en Parkeren. Je vergelijkt het parkeeraanbod rondom Schiphol en kan direct de gewenste parkeerplaats reserveren. Met Garuda Indonesia vlogen we vanaf Amsterdam ‘rechtstreeks’ naar Denpasar. Je vliegt niet in één keer naar Denpasar. Het vliegtuig maakt een korte tankstop op de luchthaven van Medan op Sumatra. Tijdens de 40 minuten durende stop blijf je aan boord van het toestel.
Hotels Bali
Wil je slapen in een bijzonder hotel op Bali? Mooi, want qua overnachten op Bali kun je in het laagseizoen prima deals scoren. Wij boekten alle accommodaties vooraf via Booking. Reis je in het hoogseizoen? Dan zijn hotels wel iets duurder. Van de vijfentwintig nachten verbleven we er drie in The Sloth Bali (Canggu), zes in Bali Rahayu Homestay (Munduk), drie in Umah Hoshi (Sebatu), drie in Bali Santi Villas (Candidasa), zeven in Sawah Indah Villa (Sidemen) en drie in The Ulus Klumpu (Uluwatu).
Gemiddeld betaalden we voor één nacht net iets meer dan 40 euro. Hiervoor kregen we een prima tweepersoonskamer met eigen badkamer, op een goede locatie en meestal inclusief ontbijt. Totaal gaven we 1.029 euro uit aan accommodaties. Dit was – na de vliegtickets – de grootste kostenpost van onze vakantie Bali. Reis je alleen en kies je liever voor een hostel op Bali, dan vallen de kosten voor de overnachtingen lager uit.
Nog meer Bali tips: Goedkoop overnachten in een mooi hotel op Bali? Bekijk ook mijn artikel over goedkope hotels op Bali.
Wat kost een vakantie Bali? Kosten vervoer op Bali
Bali is een niet al te groot eiland, maar vanwege de matige wegen en het drukke verkeer kan reizen naar een andere bestemming veel tijd kosten. De makkelijkste manier van vervoer op Bali is de taxi. Ze rijden overal rond en brengen je overal op het eiland naar toe. Via de accommodaties regelden wij een taxi die ons naar de volgende bestemming bracht. Vaak hanteren hotels hiervoor vaste tarieven. De lange taxirit van Sidemen naar Uluwatu kostte ons 500.00 IDR (ruim 30 euro). Om van de ene bestemming naar de andere te reizen ontkom je er niet aan om gebruik te maken van een taxi. Ook voor het bezoeken van de bezienswaardigheden op Bali maakten wij gebruik van de taxi. Het ritje vanaf ons hotel in Candidasa naar White Sand Beach kostte 300.000 IDR (bijna 20 euro).
In Uluwatu – de laatste bestemming van onze vakantie – werden we gewezen op Grab. Via een app op je telefoon kan je een taxi bestellen. Dit is een stuk goedkoper dan de officiële taxi’s op Bali. Zo betaalden we voor een taxirit in Uluwatu 150.000 IDR (10 euro) met een ‘gewone’ taxi, terwijl hetzelfde ritje met GrabTaxi ons slechts 53.000 IDR (nog geen 4 euro) kostte. In totaal gaven we 416,21 euro uit aan taxi’s. Omdat wij geen ervaren scooterrijders zijn, hebben we de bezienswaardigheden Bali lopend of met de taxi bezocht. Je kunt dus aardig wat geld besparen als je een scooter huurt. Scooter huren op Bali? Zo goed als alle hotels op Bali kunnen scooters regelen die naar je toe worden gebracht. Zo verklein je de kans dat je wordt afgezet qua prijs. Een scooter huren op Bali kost je tussen de 60.000 en 80.000 IDR per dag.
Scooter huren Bali
Toch is het verstandig om niet zomaar op een scooter te stappen. Eigenlijk zijn het geen scooters maar motoren vanwege hogere cilinderinhoud, van zo’n 80cc en hoger. Hierdoor heb je een motorrijbewijs en internationaal rijbewijs nodig. Ook als je geen motorrijbewijs hebt kun je toch een scooter huren op Bali, maar bij een ongeval en letsel ben je niet verzekerd. Daarnaast kan het verkeer op Bali behoorlijk chaotisch zijn, en er wordt links gereden. Hou zeker deze zaken in je achterhoofd en bedenk goed of je wel of geen scooter wil huren. Alternatieven voor een scooter zijn: een auto met privéchauffeur huren, via Grab en Gojek een scooter met chauffeur of een taxi bestellen of de Perama shuttle bus.
Eten en drinken
Als we op een nieuwe bestemming kwamen, haalden we boodschappen in de supermarkt of bij een winkeltje langs de kant van de weg. Denk: energierepen, chips, snoep en fruit. De totale kosten voor boodschappen bedroegen 26,69 euro. Soms lunchten we onderweg, maar meestal namen we energierepen, koekjes en fruit mee als we op pad gingen. Daarentegen gingen we wel elke avond uit eten op Bali. Op Bali kan je lekker én heel goedkoop eten bij een warung, een restaurantje waar je lokale gerechten kunt eten. Je betaalt een paar euro voor bijvoorbeeld nasi campur. Omdat we beiden ziek zijn geweest, hebben we op aanraden van de arts niet meer in warungs gegeten, en ook geen Indonesische gerechten meer gegeten.
Wat betreft eten en drinken waren de dagen in Canggu veruit het duurst. Zo aten we bij ons favoriete restaurant Bottega Italiana, en betaalden voor twee heerlijke pasta’s, twee glazen witte wijn en een grote fles water 385.000 IDR (ruim 25 euro). En bij Penny Lane betaalden we zelfs 507.000 IDR (ruim 30 euro) voor vier tapas gerechtjes, twee glazen witte wijn en een grote fles water. Daarentegen waren we op de andere bestemmingen veel minder geld kwijt aan eten en drinken. In Sidemen verbleven we zeven nachten. De totale kosten voor lunch, diner en witte wijn bedroegen voor deze week nog geen 10 euro per persoon per dag. Het genieten van het drinken en eten op Bali kostte ons in totaal 607,97 euro.
Activiteiten en bezienswaardigheden
De toegangsprijzen van de bezienswaardigheden op Bali liggen voor Nederlandse begrippen erg laag. Zo betaalden we 40.000 IDR per persoon voor een bezoek aan de rijstvelden in Jatiluwih. Naast het bezoeken van de mooiste rijstvelden van Bali wil je natuurlijk ook tempels en waterpaleizen bezoeken. Voor 30.000 IDR p.p. bezochten we Pura Kawi in Sebatu en betaalden we 50.000 IDR p.p. om het waterpaleis Taman Ujung te bewonderen.
De uitdagende trekking met gids door de jungle in Munduk en de daarbijbehorende overtocht met kano over Lake Tamblingan kostte 250.000 IDR p.p. De grootste uitgave was voor een stadstour met lokale gids in Denpasar: 30,50 euro p.p. In totaal gaven we 171,35 euro uit aan activiteiten en entreekosten. Er zijn natuurlijk ook genoeg gratis activiteiten die je kunt doen op Bali: lokale markten bezoeken, wandelen door de rijstvelden of genieten van een mooie zonsondergang.
Wat kost een vakantie Bali van 4 weken?
Je hebt al heel wat bedragen voorbij zien komen en ik kan me voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijt bent geraakt tijdens het lezen. Om het overzichtelijk te houden zal ik alle kosten voor 2 personen nog een keer op een rij zetten. Want wat kost een vakantie naar Bali nou echt?
Kosten 28-daagse rondreis Bali | Bedragen in € |
Vliegtickets | 1.190,00 |
Hotels | 1.029,00 |
Vervoer op Bali | 416,21 |
Boodschappen | 26,69 |
Eten en drinken | 607,97 |
Activiteiten en entreekosten bezienswaardigheden | 171,35 |
Onvoorziene kosten (bezoek arts en medicijnen) | 77,52 |
Totaal | 3.518,74 |
Wat kost een vakantie Bali? In totaal kostte onze 28-daagse reis naar het Indonesische eiland 3.518,74 euro. Zo kom je uit op 62,83 euro per persoon per dag. Dit bedrag is dus inclusief een vliegticket Bali, alle accommodaties op Bali en de kosten voor een bezoek aan een arts en medicijnen. Als je alleen kijkt naar het dagbudget, dan kom je uit op een bedrag van 21,83 euro per persoon per dag. Hiervan gaven we het grootste gedeelte – zo’n 10,86 euro – uit aan eten en drinken. De andere helft spendeerden we aan taxiritjes, boodschappen, activiteiten en entreekaartjes voor bezienswaardigheden.
Budget Bali – Kan dit goedkoper?
Een vakantie Bali kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om elke avond uit eten te gaan in een restaurant en te slapen in een appartement of hotel, maar je kunt ook eten bij een warung of slapen in een hostel. En of het goedkoper kan? Absoluut! Door omstandigheden waren we genoodzaakt om in de restaurants van onze accommodaties te eten. Dit was aanzienlijk duurder dan eten in een warung. We huurden geen scooter maar verplaatsen ons met de taxi over het eiland, wat onze reis ook duurder maakte.
Ten slotte hebben wij bij accommodaties nooit voor de goedkoopste optie gekozen. We wilden overnachten in bijzondere accommodaties, maar niet meer dan 40 euro per nacht uitgeven. Voor het eerste zijn we met slag en wimpel geslaagd, het tweede is ons bijna gelukt (41,16 euro). Persoonlijk vind ik reizen op Bali niet heel duur. Ik wil wel benadrukken dat een budget iets persoonlijk is, dus ik ga niet zeggen dat dit hét budget is voor een rondreis Bali.
Reizen naar Bali – Hoe kom je er?
Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland naar Denpasar vliegen. Sinds november 2019 vliegt Garuda Indonesia ‘rechtstreeks’ vanaf Amsterdam naar de hoofdstad van Bali. De vliegtijd is ongeveer 18 uur, inclusief een tankstop op de luchthaven van Medan op Sumatra. Vlieg je vanaf Amsterdam met een tussenstop, dan is je vliegticket naar het Indonesische eiland voordeliger. Kijk hier voor goedkope vliegtickets Bali.
Beste reistijd Bali
Op Bali is het heel het jaar door tropisch warm en zijn er twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen begint in april en loopt door tot het einde van september. Dat maakt de zomervakantie tot een fantastisch moment om te reizen naar Bali. Houd er rekening mee dat dit ook de drukste en duurste periode op Bali is. Het regenseizoen duurt van oktober tot het einde van maart, maar je kunt dan nog altijd Bali bezoeken, aangezien de regenbuien kort (maar intens) zijn. Waarom ik het regenseizoen de beste reistijd vind lees je hier: Wat is de beste periode om naar Bali te reizen?
Nog meer Bali tips: Op zoek naar tips voor de start van jouw vakantie Bali? Bekijk mijn artikel met tips voor wat te doen in Canggu.
Heb je een visum nodig voor Bali?
Ga je maximaal 30 dagen naar Bali en ben je in het bezit van een Nederlands paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is? Dan hoef je voor vertrek geen visum te regelen! Bij aankomst op het Indonesische eiland krijg je een visumvrije entree. Dit is een stempel in je paspoort waarop staat dat je maximaal 30 dagen in Indonesië mag blijven. Een visumvrije entree is gratis.
Als je vakantie tussen 30 en 60 dagen is, moet je je visum ‘verlengen’. Dit kun je het beste vooraf doen in Nederland. Dat scheelt geld en een hoop tijd en gedoe op Bali. Je kunt dit doen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Online vul je het formulier in. Deze print je uit en met je vliegticket, paspoort en pasfoto ga je naar de ambassade. Je levert alles in en betaalt 50 euro. Na een week kan je jouw paspoort met visum voor 60 dagen ophalen.
Heb je geen zin om twee keer op en neer te reizen naar Den Haag? Een visumbureau kan je een handje helpen. Uiteraard rekenen ze daar een vergoeding voor.
Prijspeil: december 2019/januari 2020
Meer tips voor een vakantie Bali? Lees dan ook deze artikelen met het Indonesische eiland in de hoofdrol:
- Gunung Kawi Sebatu: deze tempel is het best bewaarde geheim van Bali
- Rondreis Bali: planning + tips voor de perfecte route voor twee weken Bali
- Penglipuran Village: tips voor bezoeken van traditioneel dorp op Bali
- Doen in Ubud op Bali: bezienswaardigheden en tips Ubud en omgeving
- Nusa Lembongan & Nusa Ceningan: bezienswaardigheden en leuke tips
4 reacties
Dat is voor een maand vakantie op een tropisch eiland toch een hele prima prijs. Het scheelt denk ik echt als je buiten het hoogseizoen gaat.. de tickets in de zomer waren toen ik zocht echt stukken duurder en accommodatie ook.
Dat vinden wij ook! Het scheelt absoluut in welke periode je gaat. Prijzen voor accommodaties en tickets kennen een grillig verloop gedurende het jaar.
Wij zijn in dezelfde periode in Bali geweest. Tickets waren iets duurder omdat we door omstandigheden later moesten boeken. Wij hebben wel (vrijwel) alles met de scooter gedaan: 1 scooter voor 2 personen kostte ons voor 3 weken 800.000 roepia’s. Benzine is spotgoedkoop en met 4x een volle tank waren wij ongeveer 10 euro kwijt…. Voorzichtig rijden, niet in donker, dat gaat best. Er is maar 1 regel: let op alle verkeer voor je. Niet achter of opzij, voor je. De rest doet dat n.l. Ook en dan gaat het, raar genoeg, zomaar gewoon goed.
Onderkomen in Changgu was het best: mooie, grote kamer met douche, in een klein complex met 9 kamers en een heerlijk zwembad en mooi aangelegde tuin. Kookgelegenheid aanwezig, zeer vriendelijk personeel, prijs (omgerekend) € 21,= per nacht.
Dagtochten per prive taxi voor 10-12 uur: 650.000 roepia’s exclusief toegang. Talloze goede chauffeurs beschikbaar die Engels spreken, soms zelfs Nederlands. Mijdt Denpasar of Seminyak in het spitsuur, ellenlange files.
Bedankt voor je reactie! Leuk dat jullie ook op Bali zijn geweest. Met de prijzen van vliegtickets moet je net wat geluk hebben. Het ene moment zijn de prijzen erg hoog en het andere moment zijn ze redelijk tot goed geprijsd. Hetzelfde geldt eigenlijk voor accommodaties op Bali. In het hoogseizoen betaal je meer dan in het laagseizoen. Een scooter huren vind ik een dingetje. Eigenlijk zijn het motoren. En aangezien wij geen ervaren scooterrijders zijn kiezen we voor de taxi. Het is idd een duurdere optie, maar ik blijf liever heel dan dat ik open lig omdat ik met een scooter onderuit ben gegaan.