Vakantie of rondreis Bali gepland? Bezoek het dorpje Sebatu nabij Tegalalang en Ubud. Hier vind je namelijk de mooiste tempel van Bali: Gunung Kawi Sebatu. Deze kleine watertempel bestaat uit een verzameling oude heiligdommen en groene tuinen, omringd door natuurlijke, kristalheldere vijvers.
De tempel herbergt verder twee badsecties waar de lokale bevolking zich komt reinigen voordat ze gaan bidden. Slechts een handje vol toeristen weet de weg te vinden naar Pura Gunung Kawi Sebatu. Het is echter een prachtige plek die beslist de moeite waard is om te bezoeken.
INHOUDSOPGAVE
Wat is de mooiste tempel van Bali? Gunung Kawi Sebatu
Deze tempel is een van de best bewaarde geheimen van Bali. Bij de lokale bevolking bekend als Pura Tirta Dawa Gunung Kawi Sebatu. De hindoeïstische watertempel is gewijd aan Vishnu, de heerser van het water. Ondanks het feit dat het een van de mooiste tempels van Bali is, is Gunung Kawi Sebatu een van de minst bezochte tempelcomplexen op het eiland.
Pura Gunung Kawi Sebatu bestaat uit een verzameling oude heiligdommen en groene tuinen, omringd door natuurlijke, kristalheldere vijvers gevuld met karpers en bloeiende lotussen. Op het tempelcomplex bevinden zich ook twee badsecties waar de lokale bevolking zich komt reinigen voordat ze gaan bidden. Je vindt de watertempel in het kleine dorpje Sebatu in Tegallalang, ongeveer 15 kilometer ten noordoosten van Ubud.
Godin Sarasvati waakt over de vijver
De tempel in Gunung Kawi Sebatu bestaat uit drie delen. Als je de trap afloopt vanaf de ingang van de tempel, valt de grote vijver aan de rechterkant meteen op. De met karpers en waterlelies gevulde vijver wordt opgesierd door een standbeeld van de Balinese godin Sarasvati, die boven een grote fontein in het midden van de waterpartij staat. Als je onderaan de trap komt, kom je op een grote open binnenplaats.
Na het grasveld zijn er de Candi Bentar-tempelpoorten die je leiden naar het verhoogde tempelcomplex. Hoewel je het in eerste instantie niet kunt zien, ligt direct achter de vijver een ommuurd gebied met twee zwembaden. Deze kun je het beste bezoeken op weg naar de trappen die je beklimt om Gunung Kawi Sebatu te verlaten.
Candi Bentar
Dit is waar de belangrijkste heiligdommen zijn, en waar de lokale bevolking samenkomt en bidt. Het verhoogde tempelterrein bestaat uit twee verschillende delen. De opening uiterst links brengt je naar een van de hoogtepunten van de tempel: Candi Bentar. Het altaar bevindt zich achter een lage muur in het midden van een rechthoekige vijver met een dichtbegroeide heuvel als achtergrond. De combinatie van al het groen met het heldere water geeft deze plek een rustige en vredige uitstraling. Niet ver van deze serene plek vind je twee ommuurde badsecties.
Het rituele badgedeelte wordt gebruikt door de lokale bevolking en pelgrims naar Gunung Kawi Sebatu. De baden zijn niet toegankelijk voor toeristen. Fotograferen is ook niet toegestaan. Omdat er niemand baadde toen wij er waren, mocht ik een paar foto’s maken. De poort aan de rechterkant brengt je naar het hoofdgedeelte van de tempel waar je verschillende heiligdommen en kleine stenen gebouwen vindt. Wandel over het complex, bekijk de rijkversierde tempels en bewonder het gedetailleerde houtsnijwerk.
Gunung Kawi en Gunung Kawi Sebatu
Gunung Kawi Sebatu moet niet worden verward met een andere tempel met dezelfde naam: Gunung Kawi, die zich in een aangrenzend gebied in dezelfde regio van Tampaksiring bevindt. Dit tempelcomplex uit de 11e eeuw is een van de bekendste tempels op Bali en ligt op 30 minuten rijafstand van Ubud. Dus wil je één van de twee Gunung Kawi tempels bezoeken, laat je taxichauffeur duidelijk weten naar welke tempel je wilt. En ga je op pad met de scooter, voer op Google Maps of Maps.me de juiste naam van de tempel in.
Gunung Kawi Sebatu is een van mijn favoriete tempels op Bali. Persoonlijk vind ik de tempel veel mooier dan de bekende en toeristische tempel Pura Ulun Danu Beratan in Munduk. Toen wij de watertempel op een vroege doordeweekse ochtend bezochten, hadden we de tempel bijna voor onszelf. Het is een prachtige plek om rustig rond te dwalen en te ontspannen. Geef jezelf minstens een uur of twee de tijd om Gunung Kawi Sebatu te verkennen. Nee, het tempelcomplex is niet groot, maar het is zó mooi.
Nog meer Bali tips: Goedkoop reizen met de taxi op Bali? Bekijk ook mijn artikel over Grab op Bali.
Purnama Sasih Kasa
Eén keer per jaar wordt een groot festival genaamd Purnama Sasih Kasa gehouden in de Gunung Kawi Sebatu. In 2020 vindt het festival plaats op donderdag 24 juni. Je bent getuige van de kleurrijke festiviteiten die plaatsvinden in de tempel, evenals de levendige stroom van Balinese hindoe-pelgrims die van over het hele eiland naar Gunung Kawi Sebatu komen.
Praktische tips Gunung Kawi Sebatu
Als je de Gunung Kawi Sebatu wilt bezoeken, zorg ervoor dat je gepaste kleding draagt. Iedereen – zowel mannen als vrouwen – dient een sarong te dragen. Heb je geen sarong? Bij de ingang kun je er gratis een lenen. De tempel is iedere dag van 08:00 tot 18:00 uur geopend en de entree bedraagt 30.000 IDR per persoon. Bezoek je de tempel in Sebatu met de scooter, dan betaal je 2.000 IDR aan parkeerkosten. Tegenover het tempelcomplex vind je een aantal kraampjes waar eten en drinken wordt verkocht.
Hotel Sebatu
Sebatu is een uitstekend alternatief als je niet in het toeristische Ubud of drukke Tegalalang wilt overnachten. Wij verbleven in Umah Hoshi, op 15 minuten loopafstand van Gunung Kawi Sebatu. De locatie is fantastisch: op een afgelegen plek tussen de rijstvelden en omgeven door een groen berglandschap. Het hoofdgebouw bestaat uit de receptie en op de eerste verdieping het restaurant met 360-graden uitzicht. Ondanks de afgelegen plek heb je bekende bezienswaardigheden op Bali binnen handbereik. Zo liggen de rijstvelden van Tegalalang, het authentieke dorpje Penglipuran en de watertempel Pura Tirta Empul op nog geen 8 kilometer rijden vanaf Umah Hoshi. Het drukke en toeristische Ubud ligt op 15 kilometer van het hotel in Sebatu.
De kamer (Deluxe Suite) is ruim, schoon en van alle gemakken voorzien. Het terras met uitzicht op het zwembad deel je met de buren. De entree van de kamer bestaat uit prachtige deuren met gedetailleerd houtsnijwerk. De hoge kamer is ingericht met een comfortabel groot tweepersoonsbed met klamboe, een linnenkast, een kaptafel en een bureau met daaronder een koelkast. Ook heeft de kamer airco en een kluisje. De badkamer is lang en smal en voorzien van een bad, douche en toilet. Overnachten bij Umah Hoshi? Kijk voor meer informatie over beschikbaarheid en prijzen op Umah Hoshi. Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Sebatu.
Reizen naar Bali – Hoe kom je er?
Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland naar Denpasar vliegen. Sinds november 2019 vliegt Garuda Indonesia ‘rechtstreeks’ vanaf Amsterdam naar de hoofdstad van Bali. De vliegtijd is ongeveer 18 uur, inclusief een tankstop op de luchthaven van Medan op Sumatra. Vlieg je vanaf Amsterdam met een tussenstop, dan is je vliegticket naar het Indonesische eiland voordeliger. Kijk op TIX.nl voor goedkope vliegtickets Bali.
Beste reistijd Bali
Op Bali is het heel het jaar door tropisch warm en zijn er twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen begint in april en loopt door tot het einde van september. Dat maakt de zomervakantie tot een fantastisch moment om te reizen naar Bali. Houd er rekening mee dat dit ook de drukste en duurste periode op Bali is. Het regenseizoen duurt van oktober tot het einde van maart, maar je kunt dan nog altijd Bali bezoeken, aangezien de regenbuien kort (maar intens) zijn. Waarom ik het regenseizoen de beste reistijd vind lees je hier: Wat is de beste periode om naar Bali te reizen?
Heb je een visum nodig voor Bali?
Ga je maximaal 30 dagen naar Bali en ben je in het bezit van een Nederlands paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is? Dan hoef je voor vertrek geen visum te regelen! Bij aankomst op het Indonesische eiland krijg je een visumvrije entree. Dit is een stempel in je paspoort waarop staat dat je maximaal 30 dagen in Indonesië mag blijven. Een visumvrije entree is gratis.
Als je vakantie tussen 30 en 60 dagen is, moet je je visum ‘verlengen’. Dit kun je het beste vooraf doen in Nederland. Dat scheelt geld en een hoop tijd en gedoe op Bali. Je kunt dit doen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Online vul je het formulier in. Deze print je uit en met je vliegticket, paspoort en pasfoto ga je naar de ambassade. Je levert alles in en betaalt € 50,-. Na een week kan je jouw paspoort met visum voor 60 dagen ophalen.
Heb je geen zin om twee keer op en neer te reizen naar Den Haag? Een visumbureau kan je een handje helpen. Uiteraard rekenen ze daar een vergoeding voor.
Prijspeil: januari 2020
Meer tips voor een vakantie naar Bali? Lees dan ook deze artikelen met het Indonesische eiland in de hoofdrol:
- Penglipuran Village: tips voor een bezoek aan traditionele dorp op Bali
- Rondreis Bali: planning + tips voor de perfecte route voor twee weken Bali
- Wat kost een vakantie Bali: alle kosten voor een 28-daagse rondreis Bali
- Doen in Ubud op Bali: bezienswaardigheden en tips Ubud en omgeving
- Lokale markten Bali: dit zijn de leukste markten op Bali om te bezoeken
1 reactie
Grappig, ik dacht met de naam inderdaad dat het de bekendere Gunung Kawi tempel was die je bedoelde, maar dit is een hele andere. Super mooi! En fijn dat ‘ie nog niet zo ontdekt is.