Na een uiterst tegenvallend bezoek aan Kintamani rijden we terug naar Sidemen. Ketut – onze chauffeur in Sidemen – leest de teleurstelling van onze gezichten af en vraagt of we plannen hebben voor de rest van de dag. Zo niet, dan heeft hij nog wel een goed idee. Een klein half uur later stappen we uit bij Penglipuran Village, een traditioneel Balinees dorp met zijn eigen unieke karakter.
INHOUDSOPGAVE
Penglipuran Village
Penglipuran ligt in het regentschap Gianyar, op 625 meter boven de zeespiegel en is een van de meest traditionele dorpen van Bali. Bovendien staat het dorp te boek als één van de drie schoonste van heel Indonesië.Als je de lokale bevolking vraagt wat de naam Penglipuran betekent, krijg je mogelijk meer dan één antwoord. Sommigen zeggen dat het is afgeleid van de uitdrukking ‘Pengeling Pura’, wat betekent om de voorouders te herdenken. Anderen zouden kunnen zeggen dat het is afgeleid van de uitdrukking ‘Pelipur Lara’, wat sereniteit betekent, of vrede verkregen in troost. Beide antwoorden zijn correct omdat ze hoogstwaarschijnlijk een slim woordspel zijn om de essentie van het dorp te beschrijven.
Traditionele Balinese filosofie van architectuur
De inwoners van Penglipuran geloven dat orde en netheid zeer respectabele deugden zijn. Elk huis, tuin, poort, weg en tempel is consequent ontworpen volgens de traditionele Balinese filosofie van architectuur. Aan beide kanten van de enige straat die naar een plaatselijke tempel leidt, staan rijen vergelijkbare huizen langs het rechte, geplaveide voetpad. Elektriciteit wordt spaarzaam gebruikt. De keuken gebruikt nog steeds de klassieke haard van brandhout en het bouwmateriaal is alleen afkomstig van lokale bronnen, zoals bamboe, kokosnootblokken, riet, bakstenen en steen. Het gras is groen en verzorgd, de tuinen bloeien met prachtige flora en de glimlach van de lokale bevolking doet denken aan hun eersteklas gastvrijheid.
Wees niet bang om de bewoners toestemming te vragen om hun huis te bezoeken. De lokale bevolking zal je trots rondleiden in hun traditionele Balinese huis. Veel mensen hebben op hun perceel een klein winkeltje. Het aanbod is divers. Van drinken en eten tot kleding, dromenvangers en paraplu’s. Penglipuran is toeristisch, maar wordt voornamelijk door de lokale bevolking van Bali bezocht. En dat wij als westerlingen opvallen tussen de Balinezen wordt ons snel duidelijk. Van alle kanten worden we aangesproken, toegelachen en gevraagd om op de foto te gaan. Ik vond het bezoek aan Penglipuran absoluut de moeite waard. Je kunt hier gemakkelijk anderhalf uur rondlopen. Een entreekaartje kost IDR 30.000 per persoon.
Reizen naar Penglipuran – Hoe kom je er?
Om in Penglipuran Village te komen, kan je het beste een auto met privéchauffeur regelen via je accommodatie. Wij bezochten Penglipuran vanuit Sidemen, maar je kunt het traditionele Balinese dorp ook bijvoorbeeld vanuit Ubud bezoeken. In beide gevallen ben je zo’n 50 minuten onderweg. Ben je een ervaren scooter rijder én heb je een motorrijbewijs, dan kan je ook een scooter huren op Bali. Je vindt enkele borden met ‘Penglipuran Village’ langs de kant van de weg die naar het dorp leiden. Vraag bij twijfel de lokale bevolking. Penglipuran ligt op ruim vijf kwartier rijden van de internationale luchthaven Ngurah Rai in Denpasar.
Reizen naar Bali – Hoe kom je er?
Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland naar Denpasar vliegen. Sinds november 2019 vliegt Garuda Indonesia ‘rechtstreeks’ vanaf Amsterdam naar de hoofdstad van Bali. De vliegtijd is ongeveer 18 uur, inclusief een tankstop op de luchthaven van Medan op Sumatra. Vlieg je vanaf Amsterdam met een tussenstop, dan is je vliegticket naar het Indonesische eiland voordeliger. Kijk op TIX.nl voor goedkope vliegtickets Bali.
Beste reistijd Bali
Op Bali is het heel het jaar door tropisch warm en zijn er twee seizoenen: het droge seizoen en het regenseizoen. Het droge seizoen begint in april en loopt door tot het einde van september. Dat maakt de zomervakantie tot een fantastisch moment om te reizen naar Bali. Houd er rekening mee dat dit ook de drukste en duurste periode op Bali is. Het regenseizoen duurt van oktober tot het einde van maart, maar je kunt dan nog altijd Bali bezoeken, aangezien de regenbuien kort (maar intens) zijn. Waarom ik het regenseizoen de beste reistijd vind lees je hier: Wat is de beste periode om naar Bali te reizen?
Heb je een visum nodig voor Bali?
Ga je maximaal 30 dagen naar Bali en ben je in het bezit van een Nederlands paspoort dat nog minstens zes maanden geldig is? Dan hoef je voor vertrek geen visum te regelen! Bij aankomst op het Indonesische eiland krijg je een visumvrije entree. Dit is een stempel in je paspoort waarop staat dat je maximaal 30 dagen in Indonesië mag blijven. Een visumvrije entree is gratis.
Als je vakantie tussen 30 en 60 dagen is, moet je je visum ‘verlengen’. Dit kun je het beste vooraf doen in Nederland. Dat scheelt geld en een hoop tijd en gedoe op Bali. Je kunt dit doen bij de Indonesische ambassade in Den Haag. Online vul je het formulier in. Deze print je uit en met je vliegticket, paspoort en pasfoto ga je naar de ambassade. Je levert alles in en betaalt € 50,-. Na een week kan je jouw paspoort met visum voor 60 dagen ophalen.
Heb je geen zin om twee keer op en neer te reizen naar Den Haag? Een visumbureau kan je een handje helpen. Uiteraard rekenen ze daar een vergoeding voor.
Prijspeil: januari 2020
Meer tips voor een vakantie Bali? Lees dan ook deze artikelen met het Indonesische eiland in de hoofdrol:
- Rondreis Bali: planning + tips voor de perfecte route voor twee weken Bali
- Lokale markten Bali: dit zijn de leukste markten op Bali om te bezoeken
- Gunung Kawi Sebatu: deze tempel is het best bewaarde geheim van Bali
- Accommodaties Bali: dit zijn de mooiste hotels om te overnachten op Bali
- Doen in Uluwatu: tips voor de leukste bezienswaardigheden in Uluwatu
2 reacties
Goedemiddag Marcel,
Wat een mooi verhaal over het dorpje Penglipuran! Mijn naam is Lynn Makata en momenteel ben ik voor de laatste fase van mijn studie; Tourism Management mijn scriptie aan het schrijven voor Fair Tourism. Mijn scriptie gaat over Community- based Tourism (CBT =toerisme waarbij de lokale bevolking actief betrokken wordt en zelf het toerisme beheerd) in Indonesie. Ik ben aan het onderzoeken hoe Fair Tourism Community-based tourism projecten kan ondersteunen op Bali. Fair Tourism is een non profit organisatie die zich inzet voor duurzaam toerisme en lokale gemeenschappen ondersteund bij het opzetten van CBT-projecten. Nu wil ik ook graag bezoekers van de dorpen waar ik mij op focus interviewen. Penglipuran is een van de dorpen waar ik mij op focus. Zou u open staan voor een interview over uw ervaring in het dorp?
Ik kijk uit naar uw reactie!
Met vriendelijke groet,
Lynn Makata
Goedemorgen Lynn,
Dank voor je reactie! Je kunt mailen naar info@travelmadness.nl
Groeten, Marcel