Naar het buitenland gaan is natuurlijk heerlijk, maar ons eigen land heeft ook veel moois te bieden. Zeker als het om natuur gaat. Ga op een vrije dag of in het weekend eens wandelen in een van deze mooie natuurgebieden in Nederland.
Let op! Tijdens het broedseizoen – van 1 maart tot en met 15 juli 2023 – zijn sommige graspaden afgesloten. In deze meest kwetsbare periode van de natuur worden met bordjes alternatieve wandelroutes aangegeven. Geniet van de natuur, maar betreed het thuis van de dieren en planten met respect. Blijf op de paden, honden aan de lijn en laat geen afval achter.
Wandelen in Nederland
Als het om reizen gaat was 2020 een jaar waarin we dicht bij huis bleven. We gingen veel op pad in eigen land en leerden Nederland nóg beter kennen. Dat Nederland prachtig is wisten we natuurlijk al, maar het afgelopen jaar zijn we ons eigen kikkerlandje pas echt gaan waarderen. Een wandeling in de natuur was voor mij het hoogtepunt van de dag. Van een rondje door de Amsterdamse Waterleidingduinen tot een wandeling over het strand van Zandvoort.
Daarnaast bezocht ik dit jaar diverse andere natuurgebieden in Nederland. Ik ging wandelen in Noord-Brabant, volgde gemarkeerde wandelroutes in Zuid-Limburg, herontdekte Landgoed Beeckestijn, genoot van prachtige herfstkleuren in Wandelbos Groenendaal en trok diverse keren mijn wandelschoenen aan om te wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Natuurgebieden in Nederland
Wandelschoenen aan, rugzak op, waterfles gevuld en een lunchpakketje mee voor onderweg. Een dagje wandelen en genieten van de natuur in Nederland. Heerlijk! Maar waar vind je de mooiste natuurgebieden van Nederland? Met 21 nationale parken en vele natuurgebieden verspreid over heel ons land is er keuze genoeg. Van de Neterselse Heide en het Springendal tot Nationaal Park De Groot Peel en de Dollard: samen met 23 andere reisbloggers heb ik een lijst samengesteld van prachtige natuurgebieden in Nederland. Staat jouw favoriete natuurgebied ertussen?

Nationaal Park De Groote Peel
Volgens Sigrid van My Travel Secret is Nationaal Park De Groote Peel een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Ik ben opgegroeid in een klein dorp in Noord-Limburg op nog geen twee kilometer afstand van het nationaal park. Vroeger ging ik er regelmatig wandelen met de hond of in de buurt paardrijden. Na jarenlang weg te zijn geweest, ben ik sinds een maand weer terug in deze regio en heb ik het park inmiddels alweer enkele keren bezocht. Waar ik vroeger niet echt onder de indruk was, ben ik dat nu des te meer. Wat een fantastische mooie plek, zeker zo in de herfst.
Nationaal Park de Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland. Naast dat het een prachtig gebied is, heeft het een rijke historie en is het een ontzettend belangrijke plek voor (trek)vogels. In het najaar pleisteren – de trekroute onderbreken om te rusten en eten – er zelfs kraanvogels. Vanuit het bezoekerscentrum lopen er diverse wandelingen door het park. Mijn favoriet is de 9 kilometer lange route langs het gebied waar de wilde paarden lopen.

IJsselmeer en Marker Wadden
Bianca van Food Travel Photography is met haar zeilboot vaak op de Nederlandse wateren te vinden. Flevoland is de jongste provincie van ons land en kent met de Oostvaardersplassen en andere bossen toch mooie natuurgebieden. Maar niet alleen op het nieuwe land vind je dit, ook – of juist – óp het water. Rondom Flevoland kun je op verschillende manieren de natuur bij het water ontdekken.
Het IJsselmeer is een prachtige plek voor zeilers bijvoorbeeld. Met de boot kun je aanleggen in leuke vissersdorpjes zoals Urk, dat vroeger een eiland in de Zuiderzee was. Voor Flevoland ligt een nieuw natuurgebied: Marker Wadden. Dit zijn vijf eilanden waarvan je er een paar kunt bezoeken. Sinds april 2020 gaan er veerboten naar het gebied, en je kunt slapen in een huisje van Landal GreenParks. Het is bijzonder om te zien hoe de natuur zich ontwikkelt en in de zomer is het er net een tropische strandbestemming.

Vogelkijkhut de Kiekkaaste en zeehonden spotten bij de Punt van Reide in de Dollard
Kirsten van Where She Goes tipt een van de mooiste natuurgebieden van de provincie Groningen. In een uithoek van het Groninger landschap vind je de Dollard. Een uniek natuurgebied waar zoet en zout water elkaar ontmoeten en waar je een grote verscheidenheid aan watervogels vindt. De beste plek om deze vogels (en als je geluk hebt zelfs zeehonden) te spotten is vanuit vogelkijkhut de Kiekkaaste bij Nieuw Statenzijl. Vanaf het sluizencomplex loop je omgeven door riet over een smal vlonderpad naar de Kiekkaaste. Hier kijk je uit over de kwelders van de Dollard. Ik kan je verzekeren dat dit schilderachtige beelden oplevert.
Spot je hier geen zeehonden? Bezoek dan in de periode van mei tot september (zo’n 1,5 uur voor het hoog water wordt) de Punt van Reide. Het Groninger Landschap plaatst tijdens deze periode elk jaar een zeehondenkijkwand bij de Punt van Reide. Dit is een schiereiland in de Dollard waar de zandbanken dicht bij de kust liggen en wat ook wel de kraamkamer van de Waddenzee genoemd wordt. Zeehonden komen hier naartoe om te rusten, hun jongen te baren en ze te voeden. Meer Groningen tips? Bekijk ook het artikel van Kirsten met een overzicht van bezienswaardigheden in provincie Groningen.

Amsterdamse Waterleidingduinen
Annemarie van Is het nog ver? ging op wildsafari in Nederland. Dit jaar ging ik – zoals zovelen – vaker dan anders op pad in eigen land. Een van deze uitstapjes bracht mij naar de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dit natuurgebied ligt op een klein halfuurtje rijden vanaf mijn woonplaats, maar ik was er nog nooit geweest. De Waterleidingduinen zijn the place to be als je damherten wilt spotten, want hier leeft de grootste damhertenpopulatie van Nederland. In oktober trekt het natuurgebied veel bezoekers, want dan is de bronsttijd van de herten en kun je ze horen burlen.
Bovendien kun je er met een beetje mazzel ook vossen tegenkomen. Ik vond het echt geweldig om zoveel herten te zien tijdens een wandeling, en ben er zelfs alweer een keer terug geweest om nog een keer herten te kijken. Helaas heb ik nog geen vos kunnen ontdekken, maar hopelijk lukt dat een volgende keer. Want ik ga hier zeker vaker naartoe! Op wildsafari in het uitgestrekte duingebied bij Zandvoort? Bekijk ook het artikel van Annemarie over herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Wandelen Balloërveld in Drenthe
Digital nomad Jacoba van Op reis met Co ontdekt de wereld graag te voet. Afgelopen jaar liep ik het Pieterpad en daardoor heb ik veel nieuwe mooie natuurgebieden in Nederland kunnen ontdekken. Een van de plekken die me het meest is bijgebleven, is het Balloërveld in Drenthe. Dit is een enorm natuurgebied vol zandduinen, heide en beukebomen. Ook staan er af en toe bordjes met informatie, want er zijn in dit gebied erg veel middeleeuwse grafheuvels te zien.
Het duurde zeker 1,5 uur voordat ik het veld overgestoken was en al die tijd kwam ik vrijwel niemand tegen. Het voelde echt even alsof ik in het buitenland was. Als je geluk hebt, kun je hier ook de typsich Drentse heideschapen zien, met grote hoorns. Het Balloërveld is echt een leuke plek om eens te gaan wandelen, zowel voor liefhebbers van de (Nederlandse) historie als de natuur. Op zoek naar minder bekende steden en natuurgebieden in Nederland? Bekijk het artikel van Jacoba over leuke plekken in Nederland die je een keer moet bezoeken.

Markdal in Breda
Afgelopen jaar verbleef Diana van Stripe Away dichter bij huis dan ooit tevoren. Verplicht in Nederland blijven is daarom ook één groot avontuur geworden. Al jaren kom ik in het Mastbos, een bos aan de rand van Breda. Meerdere keren per week bezoek ik dit mooie plekje. Naast het Mastbos ligt het Markdal, een open landschap wat doorkruist wordt door de Mark, een beek van 93 kilometer lang. Meersel Dreef in België is het begin van de Mark, die uiteindelijk uitmondt in Dinteloord in Nederland. Het Markdal is een beeklandschap en dat zie je goed terug als je er een wandeling maakt. Als je van de paden afwijkt, kom je al snel in een drassig landschap terecht.
Het mooiste moment om het Markdal te bezoeken is in de vroege ochtend wanneer de wereld ontwaakt. Enkel een paar vroege vogels, wilde dieren om je heen en een uitgestrekt landschap. Wandelen in het Markdal heeft mij het afgelopen jaar meer dan verrast en is zeker een aanrader als je wilt ontsnappen aan de drukke binnenstad van Breda. Omdat het Markdal grenst aan het Mastbos kun je een mooie rondwandeling maken en zo combineer je de twee mooiste natuurgebieden van Breda.

Kaapse Bossen Utrecht
Jenny van IkReis kon dit jaar niet naar haar geliefde Indonesië reizen. Ze zat niet bij de pakken neer en zocht naar alternatieven in Nederland. Als je – net als ik – van wandelen houdt, kun je je hart ophalen tijdens een mooie wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Een van mijn favoriete regio’s om te wandelen bij Utrecht zijn de Kaapse Bossen.
De Kaapse Bossen bestaan uit statige beukenlanen, smalle bospaadjes, stuifzand en heide. Midden in het bos ligt uitzichttoren de Kaap. Wanneer je boven op de toren staat heb je een weids uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Bij helder weer kun je zelfs de Dom in Utrecht zien. De Kaapse Bossen zijn nooit saai. Elk seizoen valt er wel iets nieuws te ontdekken. In augustus is het de bloeiende heide, in oktober zijn er veel soorten paddenstoelen en begin november zijn de herfstkleuren op zijn moois. Wandelen in de Kaapse Bossen is iedere keer een feestje.

Oisterwijkse Vennen
De Oisterwijkse Vennen in de provincie Noord-Brabant is volgens Kimber van Reisgenie zonder twijfel een van de mooiste natuurgebieden in Nederland. De veertien vennenroute loopt in zo’n 9 kilometer langs, niet verrassend, 14 vennen en onderweg word je constant getrakteerd op prachtige uitzichten. Zorg dat je wat te eten en te drinken meeneemt want je wilt gegarandeerd even pauze nemen op een van de bankjes aan het water.
Het begin van de route is vaak druk, maar zodra je een paar kilometer gelopen hebt kom je amper nog iemand tegen. Als je in het juiste seizoen komt hoor je in verschillende plassen de kikkers kwaken. Neem na je wandeling plaats op het ruime terras van Natuurpoort Groot Speijck voor een kop koffie of wat sterkers. Genieten! Wandelen in Brabant? Bekijk ook het artikel van Reisgenie met een overzicht van de mooiste wandelingen in Noord-Brabant.

Gasterse Duinen in Drenthe
Amerika-liefhebber Marjolein van Your Travel Guide tipt de Gasterse Duinen. Het natuurgebied in Drenthe is onderdeel van Nationaal Park Drentsche Aa. Rondom de duinen heb je diverse mogelijkheden tot wandelen. Vanaf de parkeerplaats loop je al vrij snel tegen Hunebed D10 aan die omringd wordt met oude karresporen. Blijf je puur en alleen op de Gasterse Duinen? Dan kun je hier een ronde van ongeveer 5 kilometer lopen.
Variërend wandel je langs golvend heidelandschap en kleine vennetjes. Het is een leuke en afwisselende route waarbij je vaak Schotse Hooglanders treft. Natuurlijk zijn de duinen het hele jaar mooi, maar in augustus zijn de Gasterse Duinen helemaal een aanrader om te bezoeken. De heide staat in bloei en kleurt prachtig paars. Meer tips voor wandelroutes in Drenthe lees je in Marjoleins overzicht van de mooiste gebieden om te wandelen in Drenthe.

Maashorst wandelen – Boswachterspad Kanonsbergroute
Volgens digital nomad Jessica van Corners of the World is de Maashorst een van de onbekendste natuurgebieden van Nederland. In de omgeving van Den Bosch, de stad waar ik ben opgegroeid en nog graag terugkom, zijn veel mooie natuurgebieden. Een van de minder bekende natuurgebieden is de Maashorst, bij Oss. Het natuurgebied is verrassend divers met heide, weiden en bossen. Mijn favoriete periode om hier te wandelen is in augustus, wanneer de heide in bloei staat. Maar ook de rest van het jaar is het hier prachtig.
Met wat geluk kom je tijdens het wandelen de zwarte taurossen (afstammelingen van oerossen) tegen. Houd wel afstand, want je wilt zo’n gigantisch beest met zijn hoorns niet achter je aan hebben. Daarnaast grazen er ook exmoorpony’s (oerpony’s) in dit gebied. Je snapt inmiddels misschien wel waarom de Maashorst het oergebied van Brabant wordt genoemd. Een mooie en diverse wandelroute in de Maashorst is de Kanonsbergroute van 8 kilometer. Zoek je de mooiste wandelroutes in Noord-Brabant? Bekijk ook het artikel van Jessica met een overzicht van mooie wandeltochten in Brabant.

Wandelen in Brabant – Huis ter Heide in Tilburg
Gepassioneerd reiziger Lizette van Reismuts ging dit jaar vaak wandelen in Tilburg en omgeving. Het natuurgebied Huis ter Heide ligt ten noorden van Tilburg. De parkeerplaats is op nog geen tien minuten rijden van thuis en toch was ik er nog niet eerder geweest dan afgelopen voorjaar. Wat heeft het gebied me verrast! Het natuurgebied bestaat voornamelijk uit prachtige heidevelden die ieder seizoen weer anders kleuren en een hele grote ven.
Een vlonderpad loopt over een gedeelte van de ven. En er zijn meerdere mooie uitkijkpunten. Na ongeveer 3 kilometer wandelen op de Vennenroute kun je bepalen of je de hele 8 kilometer rond de plas loopt of de verkorte versie van 4 kilometer. Eén ding is zeker: Schotse Hooglanders zul je als vaste bewoners van Huis ter Heide zeker tegen komen! Meer Tilburg tips? Bekijk ook het artikel van Lizette met een overzicht van wandelroutes in de omgeving van Tilburg.

Konikpaarden spotten in de Stille Kern van het Horsterwold in Flevoland
Avonturier Henriëttte van Travel Around With Me is enthousiast over het Horsterwold. Wat haar betreft een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Ik hou van paarden en alles wat daarmee te maken heeft. Wandelen was in 2020 een van de meest beoefende activiteiten en ik vertel je graag waar je al wandelend kunt genieten van koniks. Konikpaarden komen oorspronkelijk uit Polen en Wit-Rusland, en zijn uitgezet om de begrazing van natuurgebieden in Nederland bij te houden. Er zijn meerdere plekken in Nederland waar je ze kunt spotten maar ik neem je mee naar het Horsterwold, het leefgebied van de konikpaarden.
Dit natuurgebied ligt in de provincie Flevoland, vlakbij Zeewolde. Het behoort tot een van de meest bijzondere bossen in Nederland omdat het, het grootste aaneengesloten loofbos is. Dat betekent dat het zelfs het grootste is in West Europa. Extra leuk is dat je in dit gebied van de gebaande paden af mag waardoor je automatisch veel kans hebt om de kudde van 140 konikpaarden te spotten. Wil je alles weten over dit natuurgebied en niet zelf erop uit? Dan kan je ook mee met een boswachter van Staatsbosbeheer, reserveer dan de wildsafari door de Stille Kern van het Horsterwold.

Nationaal Park Drents Friese Wold
Wereldreiziger Stéphanie van Expeditie Aardbol bezocht dit jaar alle provincies in Nederland. Op de grens van Drenthe en Friesland ligt het Drents Friese Wold, een prachtig nationaal park met stuifduinen, bossen en misschien wel de mooiste wandelroutes van Noord-Nederland. De landschappen wisselen elkaar af en tijdens een mooie wandeling steek je regelmatig de met zwart-witte paaltjes gemarkeerde provinciegrens over. Maar niet alleen wandelaars komen hier aan hun trekken. Het Drents Friese Wold vormt namelijk ook het decor van enkele van de mooiste MTB-routes in de omgeving.
Je vindt hier kilometers aan uitdagende paden en tracks, perfect voor zowel beginners als gevorderden. Het letterlijke hoogtepunt van het park vind je aan de rand van Appelscha in het Friese gedeelte. Hier staat de iconische Bosbergtoren, een 33 meter hoge uitkijktoren met glazen uitkijkplatforms. Niet geschikt voor de bezoekers met hoogtevrees, al maakt het spectaculaire uitzicht een hoop goed. Meer lezen over het hoogtepunt van Friesland? Bekijk ook het artikel van Stéphanie over de Bosbergtoren.

Ommetje Trippelenberg Breda
België-fan Eva van OmniTraveler is enig lid van de door haar in het leven geroepen #teamfrisseneus. De hashtag verwijst naar haar dagelijkse wandeling in de natuur. In het Brabantse land is het leven goed, de provincie is rijk aan natuur. Bossen, vennen, heidegebied, noem het maar op. Rondom mijn woonplaats Breda zijn verschillende ‘ommetjes’ uitgezet. Een van mijn favoriete wandelingen is de 7,2 kilometerlange route luisterend naar de naam Trippelenberg.
Ooit stond in dit wandelgebied, gelegen aan de rand van het populaire Mastbos, een burcht. Daarvan is nu niets meer te zien wanneer je over het laarzenpad het beekdal van de Aa of Weerijs volgt. Deze route is ideaal om even op een zaterdagmiddag of een rustige zondagochtend te lopen. Het is er vrijwel altijd rustig en de tocht is afwisselend. Je wandelt langs het Zaartbos aan de rand van een nieuwbouwwijk, langs een oude hoeve en via een bosrijk gebied terug naar je startplaats. Meer tips voor (korte) wandelingen in de omgeving van Breda lees je in Eva’s artikel over wandelen in Breda.

Wandelen in Groningen – Boswachterspad Westerwolde in Ter Apel
Daphne de Vries van de gelijknamige reisblog tipt het boswachterspad door Westerwolde. Dit jaar heb ik veel nieuwe plekjes ontdekt in Nederland, maar ook een stukje Nederland herontdekt. Zo ging ik wandelen in Ter Apel. Een gebied niet ver van de plek waar ik opgroeide, maar nog nooit gewandeld had. Hoog tijd om daar eens een kijkje te nemen. In de auto naar Ter Apel om het 12 kilometer lange boswachterspad door de Ter Apelerbossen te gaan wandelen. De wandeling begint bij het klooster van Ter Apel dat vele functies heeft gehad en renovaties is ondergaan, maar tegenwoordig dienst doet als museum.
Onderweg loop je over een beboste zandrug, slingerende bospaadjes en langs heide, akkerland en beekjes. Ik kies ervoor een kleine omweg te maken om ook de kabelbaan van Ter Apel mee te pakken. Dit handgedreven kabelbaantje brengt je van de ene kant van het Ruiten Aa kanaal naar de andere oever. Naast dat het kabelbaantje er te gek uitziet, is het ook nog eens heel leuk om het ritje over het water te maken. Na de wandeling vraag ik me toch echt af waarom ik hier niet eerder ben gaan wandelen. Want het landschap in Westerwolde is veel veelzijdiger dan ik me herinner.

Wandelroute Duivelsberg in het Rijk van Nijmegen
Off the beaten track specialist Yvonne van YvonneREISTverder steekt haar enthousiasme voor het Rijk van Nijmegen niet onder stoelen of banken. In de omgeving van Nijmegen is Nederland heuvelachtiger dan je zou verwachten van ons platte landje, vooral bij Berg en Dal. In de laatste ijstijd is hier een flinke stuwwal ontstaan, die nog verder loopt tot in Duitsland. Bij Berg en Dal vind je de Duivelsberg, waar je prachtig kunt wandelen, met een paar pittige klimmen. Er zijn verschillende routes, maar de 6 kilometer lange wandelroute Duivelsberg in het Rijk van Nijmegen neemt je mee langs het mooiste stukje natuur.
De wandeling voert over vier ‘bergen’ en langs de Filosofenbeek, die een diep dal heeft uitgesleten tussen twee van die bergen. Een pannenkoek bij De Duivelsberg mag je eigenlijk niet overslaan op deze route. Op een steenworp afstand van dit pannenkoekenrestaurant beklim je De Motte, de restanten van één van de twee middeleeuwse burchten die hier ooit stonden. Vlakbij is een uitzichtpunt waarbij je tussen de bomen door het rivierenlandschap tussen Arnhem en Nijmegen ziet liggen. Meer tips voor wandelen in Gelderland? Bekijk ook het artikel van Yvonne over wandelen in de mooiste natuur rond Nijmegen.

Wandelen in Twente – Het Springendal
Soloreiziger en freedom coach Kim van reisblog Kim around the World tipt het Twentse coulissenlandschap en de bossen van het Springendal. Dat je voor een mooie wandeling in de vrije natuur niet de grens over hoeft, dat bewijst het Springendal in het noordoosten van Twente. Dit prachtige natuurgebied dat letterlijk om de hoek ligt van waar ik ben opgegroeid, is gevuld met beekjes, valletjes, heidevelden, boerderijen en lommerrijke bossen. Het Springendal wordt de tuin van Nederland genoemd en wanneer je er bent begrijp je meteen waarom.
Het dankt z’n naam aan de drie bronnen die er ontspringen, die eruitzien als vijvers of meertjes en voeden drie beken die door het hele gebied kronkelen. Met vijf aangelegde wandelroutes (vier korte en een lange) van Staatsbosbeheer kun je er als wandelaar en natuurliefhebber je hart kunt ophalen. Overnachten kan ook; op het Springendal zelf zijn campings en hoeves en in de buurt liggen plaatsjes als Ootmarsum, Hezingen en Denekamp met een heleboel overnachtingsmogelijkheden. Meer lezen over het Springendal? Bekijk ook het artikel van Kim over wandelen in Twente.

Wandelen in Limburg – Trage Tocht Thorn
Marko van Bestemming Buitenlucht tipt Trage Tocht Thorn, een gloednieuwe wandelroute van zijn hand. Thorn in Midden-Limburg staat bekend als het ‘witte stadje’, en is op zich al een bezoekje waard. Maar vlak daarachter liggen twee prachtige natuurgebieden, waar je weg van de toeristen kunt genieten van konikpaarden, gallowayrunderen en onvervalst moeras. Ik heb het over de Koningssteen en het Vijverbroek. Een Trage Tocht van 13 kilometer leidt je langs de hoogtepunten van beide gebieden.
In de Koningssteen werd kort geleden nog grind gewonnen. Nu zijn de schitterende plassen aan de Maas een paradijs voor vogels. En voor de bever. Je struikelt bijna over de omgeknaagde bomen. Het Vijverbroek is daarentegen al eeuwen moeras en in al die tijd niet eens zo gek veel veranderd. Trek maak vast de waterdichte schoenen aan, want de paadjes kunnen nogal modderig zijn. Maar je loopt dan wel in een van de grootste intacte elzenbroekbossen van de Benelux.

Laakse Slenk in Hulkesteinse Bos
Gepassioneerd globetrotter en avonturier Cindy van Backpackfever tipt de Laakse Slenk in natuurgebied Hulkesteinse Bos in Zeewolde. Weilanden en akkers zo ver als het oog kan zien. Zo zag Flevoland eruit in mijn hoofd. Tot ik de Laakse Slenk ontdekte. Een ongerept stukje natuur in het zuiden van Flevoland. De Laakse Slenk is een prehistorische rivier die nu weer is opgegraven. Vroeger stroomde hier zout water, tegenwoordig is het water zoet. Hierdoor is een uniek natuurgebied ontstaan vol leven.
Een rondje Laakse Slenk is een waar micro-avontuur. Je staat oog in oog met een kudde grazende runderen, kunt de slenk oversteken via de grote stapstenen en kilometers ver uitkijken over de dijk. Ook vind je verwijzingen naar de historie. Zo zijn er bij de Laakse Slenk overblijfselen gevonden van een oude kogge (schip) en een prehistorische vuurplaats. Maar favoriet is toch wel de gevarieerde begroeiing die bij zonnig weer perfect weerspiegelt in het water van de slenk. Een ware oase in Flevoland.

Fietsen langs de grote rivieren
Reisjournalist, cameravrouw en drone piloot Mirre van reisblog De Nederlandse Toerist verkent ons land graag per fiets. De grote rivieren in Nederland blijven me fascineren. Er zijn prachtige fietstochten te maken, zoals een vierdaagse fietstocht langs de IJssel en de daaraan gelegen Hanzesteden. Ook schitterend is de pontjesroute langs de rivier de Waal. De Waal is de breedste rivier van Nederland en wordt druk bevaren door trage vrachtschepen. Het uitzicht over de rivier is majestueus.
Een mooie fietsroute langs de Waal begint bij Fort Vuren. Je fietst langs het oude vestingstadje Gorinchem en daarna steek je met de pont over naar vestingstad Woudrichem en het mooie Slot Loevestein. Je fietst door prachtige uiterwaarden met bloemen, koeien en strandjes. Uitrusten doe je op een van de gezellige terrasjes of in een van de unieke B&B’s. Mirre ging met haar fiets en drone op pad om een mooi verslag te maken van de fietsroute langs de Waal.

Natuureiland Tiengemeten
Denise van Follow My Footprints tipt natuureiland Tiengemeten als een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Flabbergasted keek ik naar de kaart van Nederland, ingezoomd op Zuid-Holland. Tiengemeten? Een eiland? In mijn eigen provincie?! Waarom wist ik dit niet! Ik dacht wel te weten wat er in Nederland ’te koop’ was en had een hele bucketlist met plekken die ik nog wilde bezoeken, maar Tiengemeten had ik gek genoeg nooit in het vizier gehad.
In juni pakte ik de boot en ging een dagje op ontdekking op dit ‘geheime’ eiland. Ik wandelde door een typisch Hollands landschap, struinde langs moerasgebieden en wuivend riet en bewonderde het uitzicht over het Haringvliet. Na een lunch in het zonnetje bij de herberg (je kunt er overnachten!) dwaalde ik door ruïnes van verlaten huizen, beklom vogeluitkijkpunten en spotte Schotse Hooglanders.
Er zijn natuurgebieden waar ik vaker kom (ik ben vooral veel in de mooie natuur in en om Den Haag te vinden), maar Tiengemeten was wel de meest verrassende plek in mijn eigen provincie! Meer lezen over het eiland in Zuid-Holland? Bekijk ook het artikel van Denise over natuureiland Tiengemeten.

Wandelen Schoorlse Duinen
De Schoorlse Duinen is wat Linda van Travellers of the World betreft het mooiste wat Nederland te bieden heeft als het om natuur gaat. Het is zo divers en je kunt je er daarom uren vermaken. Het hoogste duin van Nederland vind je ook bij de Schoorlse Duinen en vanaf hier heb je een waanzinnig uitzicht over het gebied. Dat Schoorl heel mooi is, weet ik dan eigenlijk ook al best een hele tijd, maar toch ben ik na elk bezoek weer verrast.
In één wandeling wandel je door de paarse heidevelden, de prachtige bossen, heel veel mooie (en hoge) duinen en kun je ook nog even uitwaaien bij zee. Eigenlijk vind je hier het mooiste van Nederland in een klein stukje! Mijn favoriete wandeling bij de Schoorlse duinen is toch wel de duinheidewandeling van 11 kilometer. Hier wandel je over de mooiste heide en duinen van het gebied. Meer tips voor wandelroutes in de Noord-Hollandse badplaats lees je in Linda’s artikel wandelen in Schoorl.

Neterselse Heide Brabantse Kempen
Ivonne van Myfootprints wandelde dit jaar enorm veel in de eigen omgeving en ontdekte diverse nieuwe plekjes. Ik vond zelfs een natuurgebied dat mijn man, die geboren en getogen is in de Brabantse Kempen, nog niet kende. De Neterselse Heide is een uitgestrekt heidegebied met vennen en kleine randjes bos waar je nog heerlijk rustig kunt wandelen. Iets dat wij altijd al fijn vinden maar dit jaar nog meer waardeerden. En wie er graag een langere route wandelt combineert de heide makkelijk met andere natuur in de omgeving.
Wij wandelden de 17 kilometer lange Trage Tocht Netersel. Deze combineert de Neterselse Heide met de natte natuur in het dal van de Grote Beerze en natuurgebied De Grijze Steen. Draag goede wandelschoenen en houd je ogen goed open tijdens het wandelen want er zitten ijsvogels in het gebied. Nieuwsgierig geworden naar een van de mooiste natuurgebieden van Nederland? Bekijk ook het artikel van Ivonne over wandelen in de Brabantse Kempen.

Mooie natuurgebieden in Nederland
Om te ontspannen hoef je dus niet ver te reizen: Nederland kent zoveel wonderschone natuurgebieden die het ontdekken meer dan waard zijn. Betoverende plekken die je misschien bekend in de oren klinken, maar waar je nog nooit bent geweest. Met deze lijst van mooie natuurgebieden in Nederland hoef je nog maar één ding te doen. Trek je wandelschoenen aan of stap op de fiets en beleef de natuur in Nederland!
Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:
- Wandelen in Noord-Brabant: de mooiste wandelingen en wandelroutes
- Wandelroutes Beeckestijn: wandelen door siertuinen en parkbossen
- Wandelen in Zuid-Limburg: de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg
- Wandelbos Groenendaal in Heemstede: herfstkleuren en paddenstoelen
- Wandelen Brunssummerheide: mooie wandelroutes over Limburgse heide
Disclaimer: Alle foto’s behoren toe aan de vermelde bloggers. De header foto is gemaakt door mijzelf, net als de eerste en laatste foto in dit artikel.
1 reactie
[…] afgelopen maanden heb ik verschillende natuurgebieden in Nederland bezocht. Van het Leersumse Veld op de Utrechtse Heuvelrug en Nationaal Park De Loonse en Drunense […]