De natuur in Nederland is zo mooi! Ons kikkerlandje telt prachtige natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen. Ben je op zoek naar een mooie wandelroute in Zuid-Limburg? Dan is wandelen over de Brunssummerheide een aanrader! In dit gevarieerde natuurgebied zijn diverse gemarkeerde routes uitgezet.
Begin september genieten we van een vakantie in Zuid-Limburg. Tijdens onze staycation maken we een wandeling over de Brunssummerheide. Om optimaal te genieten van dit veelzijdige natuurgebied in de provincie Limburg kiezen we voor de 13,5 kilometer lange wandelroute. Deze route is eenvoudig te wandelen door de zwarte paaltjes met een donkergroen aluminium bandje te volgen. Een kaart heb je dus niet nodig als je gaat wandelen over de Brunssummerheide.
INHOUDSOPGAVE
Brunssummerheide wandelroutes
Wandelen in Zuid-Limburg? Zet koers naar de Brunssummerheide. Dit omvangrijke gebied ligt tussen Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Nergens anders vind je zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide. Een prachtig natuurgebied, vooral als de heide in bloei staat. Het Limburgse heidegebied is een eldorado voor fietsers en wandelaars.
Er zijn op de Brunssummerheide verschillende bewegwijzerde wandelroutes uitgezet. Tijdens een Brunssummerheide wandelroute heb je een prachtig uitzicht over golvende heide en het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Naast de vele gemarkeerde wandelroutes zijn er ook verschillende fietsroutes en MTB-routes uitgezet. Je fietst door de restanten van de vroegere naaldbossen, over open zandvlaktes, door loofbos en langs poelen.
Nog meer tips voor heidewandelingen: Wandelen door de paarse kleurenpracht van de heide? Bekijk ook mijn artikel met de mooiste heidegebieden van Nederland.
Wandelen Brunssummerheide
De donkergroene wandelroute over de Brunssummerheide gaat langs geurige paarse heide, over zandvlaktes, door naaldbossen, langs akkers, vennen en de Sigrano-groeve. Licht glooiende bospaden worden afgewisseld met smalle grindpaden, brede zandpaden en betonnen platen. Deze rondwandeling start bij de Brunssummerheide schaapskooi.
De start is veelbelovend: een klim over een smal grindpad met uitzicht over de bloeiende heidevelden. Het pad gaat over in een breed zandpad. We passeren een groot ven en volgen het onverharde pad door het bos omhoog. Na een kilometer over verharde paden afgelegd te hebben, slaan we het bos in. Wat volgt is een mooi uitzichtpunt waar je over de Brunssummerheide uit kijkt. Het pittige klimmetje door het mulle zand is het meer dan waard.
Schaapskudde Brunssummerheide
We wijken even van de donkergroene route af voor de kudde Schoonebeeker schapen. De herder wordt elke week erop uitgestuurd om z’n driehonderd schapen op een bepaald deel van de Brunssummerheide te laten grazen. Aan de rand van een uitgestrekt heideveld – met zicht op de schaapskudde – vinden we een plekje om te lunchen. Na deze aangename tussenstop verlaten we tijdelijk de heide en volgen de donkergroene markeringen door naaldbossen. Een goed begaanbaar pad met af en toe een flinke klim en fraaie uitzichten.
De licht glooiende paden liggen bezaaid met kleine dennenappels. Aan het einde van het zandpad staan we sinds lange tijd weer oog in oog met de paarse heide. De wandelroute over de Brunssummerheide duikt daarna het bos weer in. Het laatste gedeelte gaat over brede zandpaden waar je een fraai uitzicht hebt over de paarse heide. Na vier uur wandelen over de Brunssummerheide bereiken we de schaapskooi.
Nog meer Limburg tips: Wandelen in Limburg? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van wandelroutes in Zuid-Limburg.
Wanneer bloeit de heide in Nederland?
Genieten tijdens een heidewandeling van de zoemende bijen en de paarse heidevelden die volop in bloei staan? De heide bloeit van half augustus tot half september. De precieze bloeitijd van de hei hangt af van hoe warm en droog het is geweest. Wanneer de Brunssummerheide in bloei staat is het een echte attractie. Het dieppaarse bloemenkleed zorgt voor een spectaculair schouwspel. De rest van het jaar is de Brunssummerheide ook betoverend.
Praktische informatie wandelen Brunssummerheide
Wandelen Brunssummerheide
Natuurmonumenten heeft zeven verschillende rondwandelingen over de Brunssummerheide uitgezet. De wandelroutes variëren van 1 tot 13,5 kilometer en zijn gemarkeerd met zwarte paaltjes met een gekleurd aluminium bandje. Alle wandelroutes zijn geschikt voor buggy’s en wandelwagens, maar houd er rekening mee dat je op sommige plekken door het mulle zand loopt. De 1 kilometer lange oranje route is het best begaanbaar voor rolstoelgebruikers met begeleiding. Honden zijn welkom op de Brunssummerheide, mits aangelijnd.
Startpunt wandelroutes Brunssummerheide
De zeven wandelroutes starten bij het bezoekerscentrum van de Brunssummerheide. Dit is ook het startpunt van fietsroutes en je kunt er beginnen aan een uitdagende MTB-route.
Gratis parkeren Brunssummerheide
Gratis parkeren kan op de grote parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Schaapskooiweg 99 in Heerlen. Vanaf hier wandel je in 5 minuten naar het bezoekerscentrum, de schaapskooi en het restaurant. Een andere optie is parkeren aan de Kamperheideweg 6 in Heerlen. Kun je ook hier niet bij de Brunssummerheide parkeren? Bij EuroParcs Resort Brunssummerheide (Akerstraat in Brunssum) ligt een grote parkeerplaats.
Bereikbaarheid Brunssummerheide met het openbaar vervoer
Er rijdt elke 10 minuten een bus van busstation Heerlen naar de Kamperheideweg. Vanaf de bushalte is het ongeveer 10 minuten lopen naar het bezoekerscentrum.
Brunssummerheide restaurant
Aan de rand van de Brunssummerheide vind je restaurant Schrieversheide. Op het terras van het pannenkoekenrestaurant geniet je van een fenomenaal uitzicht over de paarse heide. Onderweg kom je geen horeca tegen, maar langs de verschillende Brunssummerheide wandelroutes staan banken en picknicktafels.
Nog meer Nederland tips: Een dagje uit in de natuur? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de mooiste natuurgebieden van Nederland.
Bijzonder overnachten Zuid-Limburg
Er zijn zoveel mooie wandelroutes in Zuid-Limburg, jammer als je maar een dag blijft! Maak er gewoon een (lang) weekend van, of een midweek. Mijn tip om te overnachten in Zuid-Limburg: Bed and Breakfast De Oude Dorpsslagerij in Nuth. Ik heb maar in weinig B&B’s geslapen waar ik zo heb genoten van mijn verblijf als bij De Oude Dorpsslagerij. De ruime en brandschone loft was perfect. Het bed met krakend beddengoed en fijne kussens lag heerlijk en het uitgebreide ontbijt verrukkelijk. De locatie, op 20 minuten rijden van Maastricht en op een steenworp afstand van België en Duitsland, is ook ideaal. Boeken? Ik zou het doen: B&B De Oude Dorpsslagerij.
Meer tips voor een weekend Limburg? Lees dan ook deze artikelen met onze zuidelijkste provincie in de hoofdrol:
- Elfstedentocht Limburg: roadtrip door de mooiste steden van Limburg
- Wandelen in Zuid Limburg: de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg
- Wijnroutes in Zuid-Limburg: 8x wijnwandelingen in het Heuvelland
- Wandelroute in Zuid Limburg: de Limburgse wijnroute Route des Vins
- Weekend Maastricht: bezienswaardigheden en tips voor een stedentrip
7 reacties
Wat een mooie plek om te wandelen! Perfecte lengte ook. En fijn om te weten dat het goed bereikbaar is met het openbaar vervoer, deze ga ik onthouden.
Absoluut, echt een aanrader!
Wat een fijne inspiratie! in 2020 heb ik het wandelen ook echt ontdekt, dus deze komt op m’n lijstje. Zoveel mooie plekken in ons eigen kikkerlandje.
Nederland is zo mooi! Daar zijn we de afgelopen maanden wel achter gekomen. Heel veel wandelplezier gewenst!
Fijn dat er een paaltjeswandeling is! Ik vind dat altijd zo veel beter dan steeds op je telefoon of routebeschrijving te moeten kijken of je nog goed loopt. Dit lijkt me echt een prachtige route die ik het liefst in augustus wil gaan lopen, als de heide op haar mooist is.
Ik kies altijd voor een paaltjesroute, want wandelen met telefoon of routebeschrijving vind ik niet fijn. Ik begrijp heel goed dat je deze route in augustus wilt wandelen. De Brunssummerheide staat er dan ontzettend mooi bij.
Wat is de Brunssummerheide een gaaf gebied joh! Ik zou deze wandeling zó willen lopen. En slapen bij die gave B&B natuurlijk. Leuke tips Marcel!