Limburg op zijn best? Dat is een tocht door elf historische Limburgse steden en het prachtige landschap gecombineerd met lekkere versnaperingen. Stap in de auto voor de Elfstedentocht Limburg. Deze 115 kilometer lange route gaat door de mooiste steden van Limburg.
Er is geen provincie in Nederland waar Travel Madness het afgelopen jaar zo vaak voor een korte vakantie is geweest als Limburg. Eind maart genieten we – voor de vierde keer binnen een jaar – van een lang weekend in het Zuid-Limburgse Heuvelland.
Een van de bekendste autoroutes van Nederland is de Mergellandroute in Zuid-Limburg, maar sinds kort mag de provincie Limburg pronken met een nieuwe route: de Limburgse Elfstedentocht. Deze roadtrip door Midden- en Noord-Limburg is samengesteld door Landgoed Kasteel Limbricht en laat je kennismaken met elf historische Limburgse stadjes.
Nog meer Limburg tips: Op zoek naar een leuke stad voor een weekendje weg? Bekijk ook mijn artikel met tips voor een stedentrip Limburg.
Roadtrip Nederland – Elfstedentocht Limburg
T giet oan! We gaan de Limburgse Elfstedentocht rijden! Niet op schaatsen maar met de auto. Het is een koude, maar zonovergoten zaterdag eind maart als we vanuit B&B De Oude Dorpsslagerij in Nuth naar Kasteel Limbricht rijden. Het enige terpkasteel van Nederland ligt aan de rand van het gelijknamige dorpje Limbricht, dateert uit het begin van de 14e eeuw en is het startpunt van de Limburgse Elfstedentocht.
Op de binnenplaats van het kasteel worden we ontvangen met een kop koffie en stuk taart. Na deze smakelijke start van de Elfstedentocht Limburg lopen we met een grote box vol versnaperingen, flesjes drinken en het routeboekje terug naar de parkeerplaats. In de auto lezen we de eerste opdracht door. Voor de eerste bestemming maken we gebruik van de ouderwetse wegenkaart. Ons avontuur door Limburg kan beginnen.
De opdrachten om de route naar de volgende locatie te ontcijferen zijn eenvoudig. Kom je er niet uit of raak je de weg kwijt? Bij elke opdracht staat een QR-code. Scan deze en navigeer via Google Maps naar je volgende bestemming.
Nog meer Nederland tips: Landschapskunstwerken in eigen land bewonderen? Bekijk ook mijn artikel over Land Art Flevoland.
Sittard
De eerste stop tijdens de Limburgse Elfstedentocht is Sittard. Het is een van de oudste steden van Nederland en heeft in het jaar 1243 stadsrechten gekregen. Van de middeleeuwse aarden omwalling rondom het historische centrum van Sittard is driekwart behouden gebleven, de Agnetenwal, de Begijnenhofwal en de Dominicanenwal vormen daar een onderdeel van. Daarnaast zijn de Basiliek van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, het Kloosterkwartier en de Ursulinentuin de moeite waard om te bezoeken. Sittard verrast ons in positieve zin!
Echt
Voor de volgende bestemming moeten we eerst een puzzel oplossen. De cijfers, punten en komma’s vormen samen de coördinaat van het tweede stadje van de Elfstedentocht Limburg. We voeren de reeks in Google Maps in, en de navigatie-app laat zien dat we naar Echt gaan. In het smalste stukje Nederland bezoeken we de Sint-Landricuskerk. In de van oorsprong Romaanse kerk branden we een kaarsje en bewonderen de prachtige glas-in-loodramen, het indrukwekkende altaar en de gewelfschilderingen.
Stevensweert
Door de minutieus uitgeschreven route te volgen bereiken we Stevensweert. Het vestingstadje vormt samen met Ohé en Laak het Eiland in de Maas. Vanaf de Hompesche Molen maken we een korte wandeling door RivierPark Maasvallei waar Galloway runderen en konikpaarden grazen. Vanaf het uitkijkpunt aan de Molenplas heb je een prachtig panorama over het gebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Benieuwd in welke natuurgebieden je koniks kunt tegenkomen? Bekijk ook mijn artikel over konikpaarden in Nederland.
Wessem
De uitkomst van de volgende rekenpuzzel brengt ons naar Wessem, een kleine stad in de gemeente Maasgouw. Het historische centrum van de oudste stad van Belgisch en Nederlands Limburg is een beschermd stadsgezicht. Wessem leent zich dan ook bij uitstek voor een wandeling door de oude dorpskern langs monumentale woonhuizen en de prachtige gotische Sint-Medarduskerk.
Thorn
De bekendste plaats die we bezoeken tijdens de Limburgse Elfstedentocht is het witte stadje Thorn in Midden-Limburg. Wandelen door het sfeervolle centrum van Thorn is al een hoogtepunt op zich. Je waant je in een groot openlucht museum met prachtige monumentale panden in het wit. Bezienswaardigheden die je niet mag missen zijn gemeentemuseum het Land van Thorn en de Abdijkerk Thorn. Met al zijn witte huizen en met maaskeien geplaveide straatjes is Thorn werkelijk een plaatje en wat mij betreft een van de mooiste dorpen in Nederland.
Nog meer Limburg tips: Benieuwd naar leuke bezienswaardigheden in Thorn? Bekijk ook het artikel met een overzicht van tips voor wat te doen in Thorn.
Kessel
Na een smakelijke do it yourself picknick in Thorn ontcijferen we de volgende puzzel en voeren de coördinaat in Google Maps in. Next stop: Kessel. Gelegen in het hart van het Noord-Limburgse dorp vind je Kasteel De Keverberg. Het Rijksmonument is gelegen op een opgeworpen heuvel, direct aan de Maas en is zonder twijfel het belangrijkste cultuurhistorische gebouw – met een moderne twist – voor de gemeente Peel en Maas.
Nog meer Limburg tips: Weekendje Zuid-Limburg? Bekijk ook mijn uitgebreide artikel met tips voor wat te doen in Zuid-Limburg.
Roermond
Om in Roermond te komen volgen we voor de tweede keer deze Elfstedentocht Limburg een uitgeschreven route. Anno 2021 zijn we niet meer gewend om old school ergens heen te rijden. Als dat maar goed gaat. Vol vertrouwen beginnen we aan onze rit naar Roermond, maar als snel blijkt dat navigeren op de oude manier niet meer aan ons besteed is. Eenmaal in Roermond aangekomen, maken we een wandeling door het oude centrum van de stad. Een van de mooiste overblijfselen van de romaanse bouwkunst in Nederland staat in Roermond: de Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. Tip: In het Cuypershuis kom je meer te weten over de architect van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Linne
Om achter de volgende bestemming te komen, moeten we eerst twee puzzels oplossen. De twee getallen vormen samen met de reeks vermelde cijfers, punten en komma’s de coördinaat van het achtste stadje van de Limburgse Elfstedentocht. We voeren de coördinaat in en Google Maps navigeert ons naar Linne. De blikvanger van het kerkdorp in Midden-Limburg is de Sint-Martinuskerk. Het kerkgebouw ligt boven op een kunstmatige verhoging aan de rivier de Maas en diende vroeger als baken voor de schippers.
Montfort
Montfort bereiken we middels een ouderwetse landkaart. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Monfort ligt buiten de kern van het stadje in Midden-Limburg. Kasteel Montfort dateert uit 1260 en was eeuwenlang een van de grootste kastelen van Nederland. De ruïne van Kasteel Montfort werd in het midden van de 13e eeuw gebouwd, met steen die via de Maas uit het noorden van Frankrijk werd aangevoerd. Het kasteel in Midden-Limburg is helaas gesloten, en dus rest ons niet anders dan de volgende puzzel op te lossen.
Susteren
De cijfers, punten en komma’s vormen samen de coördinaat van het voorlaatste stadje van de Elfstedentocht Limburg. Midden in het smalste stukje Nederland ligt Susteren, een bijzondere plek in Limburg waar je binnen korte tijd van België naar Duitsland wandelt. In het oude stadje bezoeken we de Sint-Amelbergabasiliek. Lang geleden was het de kloosterkerk van de abdij van Susteren. Tegenwoordig is het een rooms-katholieke parochiekerk en een belangrijke bedevaartskerk.
Nog meer Limburg tips: Op zoek naar een originele slaapplek in onze meest zuidelijke provincie? Bekijk ook mijn artikel met tips voor bijzonder overnachten in Limburg.
Nieuwstadt
Met de uitgeschreven route navigeren we naar onze laatste bestemming van de Limburgse Elfstedentocht. De avond valt als we Nieuwstadt binnen rijden. In het stadje in het midden van Nederlands-Limburg wordt Johannes de Doper geëerd door middel van de Sint-Janskerk, gebouwd in de middeleeuwen. Met een bezoek aan Nieuwstadt komt er eind aan deze fantastisch roadtrip door Midden- en Noord-Limburg.
Kasteel Limbricht
Vanuit Nieuwstadt volgen we de pijltjesroute naar Kasteel Limbricht, waar ruim 6,5 uur geleden onze roadtrip door elf historische stadjes begon. De Elfstedentocht Limburg wordt op de binnenplaats van het kasteel afgesloten. Na het inleveren van het routeboekje is niet het fel begeerde elfstedenkruisje dat op ons wacht, maar een overheerlijk portie saté. Ben je binnenkort een weekend in Zuid-Limburg? Stap in de auto, doe je gordel om en geniet van deze 115 kilometer lange route door elf prachtige Limburgse stadjes, allemaal met een historische achtergrond.
Let op! Voor de Elfstedentocht heb je een smartphone nodig. Zorg ervoor dat je telefoon geladen is en je beschikking hebt over een internetverbinding onderweg. Ook is het van belang dat je Google Maps op jouw smartphone hebt staan.
Praktische informatie Elfstedentocht Limburg
Startpunt Limburgse Elfstedentocht: Kasteel Limbricht, Allee 1 in Limbricht.
Vertrektijden Elfstedentocht Limburg: Bij de online reservering kan je aangeven wanneer je wilt vertrekken. De vertrektijden – om het kwartier – liggen tussen 09:00 uur en 12:15 uur. Uiterlijk 19:00 uur moet je terug zijn bij Kasteel Limbricht.
Prijzen: € 24,95 p.p. voor volwassenen en € 12,50 p.p. voor kinderen. Prijs is inclusief versnaperingen en boekje met route en informatie over de elf steden.
En, heb je zin gekregen in de Limburgse Elfstedentocht? Aanmelden kan bij Kasteel Limbricht.
Tip: Kies voor een zo vroeg mogelijk tijdslot zodat je op je gemak de Elfstedentocht Limburg kunt rijden en genoeg tijd hebt voor een bezoek aan alle elf steden.
Nog meer Nederland tips: Op zoek naar ideeën voor een roadtrip in eigen land? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de mooiste autoroutes van Nederland.
Overnachten in Limburg
Er is zoveel te zien en te doen in Limburg, jammer als je maar één dag blijft! Maak er gewoon een lang weekend van, of een midweek. Mijn tip om te overnachten in Limburg: Bed and Breakfast De Oude Dorpsslagerij in Nuth. Ik heb maar in weinig B&B’s geslapen waar ik zo heb genoten van mijn verblijf als bij De Oude Dorpsslagerij. De ruime én brandschone loft was perfect, het bed met krakend beddengoed en fijne kussens lag heerlijk, het uitgebreide ontbijt verrukkelijk en de locatie, op 20 minuten rijden van Kasteel Limbricht, is ook ideaal. Boeken? Ik zou het doen: B&B De Oude Dorpsslagerij.
Meer tips voor een weekendje Limburg? Lees dan ook deze artikelen met onze zuidelijkste provincie in de hoofdrol:
- Wandelen in Zuid-Limburg : de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg
- Weekend Maastricht: bezienswaardigheden en tips voor een stedentrip
- Wandelen Brunssummerheide: mooie wandelroutes over Limburgse heide
- Bijzonder overnachten in Maastricht: hotels, appartementen en B&B’s
- Wandelroute in Zuid Limburg: de Limburgse wijnroute Route des Vins