Als je zin hebt in een stedentrip België, is Luik misschien niet de eerste stad die je te binnen schiet. Maar zet deze stad toch op je lijstje met leuke bestemmingen voor een weekend weg, want er zijn redenen genoeg om een stedentrip Luik te maken. Benieuwd wat je kunt doen in Luik? In dit artikel zet ik de leukste bezienswaardigheden voor je op een rijtje.
Luik tip: Met NS International reis je voordelig en comfortabel naar Luik.
INHOUDSOPGAVE
- Wat is er te doen in Luik?11 tips voor een stedentrip Luik
- 1. Bewonder treinstation Luik-Guillemins
- 2. Maak een stadswandeling met gids
- 3. Beklim de trappen van Montagne de Bueren
- 4. Wandelen op de hellingen van de Citadel van Luik
- 5. Ontdek verborgen steegjes in het centrum van Luik
- 6. Bezoek een museum in Luik
- 7. Ga op zoek naar streetart
- 8. Lokale biertjes proeven
- 9. Kunst kijken en relaxen in Parc de la Boverie
- 10. Slenteren over zondagsmarkt La Batte
- 11. Urbex locatie België: Fort de la Chartreuse in Luik
- Stedentrip Luik? Koop de Liège Visit Pass!
- Reizen naar Luik – Hoe kom je er en waar parkeren in Luik?
- Met de trein naar Luik
- Vervoer in Luik
- Eten en drinken Luik
- Overnachten Luik
Wat is er te doen in Luik?
11 tips voor een stedentrip Luik
Ik kende Luik als een grauwe industriestad net over de grens met Maastricht, een stad waar je langsrijdt op weg naar Frankrijk en Spanje. Dat het de moeite waard blijkt om hier te stoppen ervaar ik tijdens een stedentrip en gedurende deze twee dagen leer ik de stad écht kennen. Je vindt er fijne restaurants, interessante musea en volop mooie plekjes die bewijzen dat Luik een prima bestemming is voor een stedentrip. Luik leent zich dus uitstekend voor een weekend weg, want er valt een hoop te beleven in deze bijzondere Belgische stad. Benieuwd wat te doen in Luik? Dit zijn mijn tips voor een geslaagde trip naar de ‘Vurige Stede’.
Nog meer Wallonië tips: Vakantie Ardennen gepland? Bekijk dan ook mijn artikel met tips voor een roadtrip door de Belgische Ardennen.
1. Bewonder treinstation Luik-Guillemins
Kom je naar Luik met de trein? Dan kom je aan in het hypermoderne treinstation Liège-Guillemins, waar onder andere de internationale trein richting Parijs stopt. Dit indrukwekkend stukje architectuur werd in 2009 geopend en is ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava. Wie graag fotografeert kan hier zijn hart ophalen. Het lijnenspel en de afwisseling van beton, staal en glas is fantastisch. Kom je met een ander vervoermiddel, zet dan ook zeker koers naar het mooie station Luik-Guillemins.
2. Maak een stadswandeling met gids
Als je dan eenmaal in Luik bent, is niets leuker dan de stad te verkennen met een lokale gids. Je komt net iets meer te weten over de stad en waar je de belangrijkste bezienswaardigheden Luik kunt vinden. En het is ook fijn om te weten waar ze goede biertjes tappen, de beste Luikse wafels verkopen en de lekkerste Boulets la Liégeoise serveren. Yvonne neemt ons op de eerste ochtend in Luik mee om kennis te maken met ‘haar’ stad. Ze laat ons de verborgen schatten van de Vurige Stede zien en geeft de nodige achtergrondinformatie over de geschiedenis van de stad. Een stadswandeling met gids is het perfecte begin van jouw weekendje weg. Dus zeker doen in Luik. Meer informatie vind je op de website van Maison du Tourisme du Pays de Liège.
3. Beklim de trappen van Montagne de Bueren
Voor het mooiste uitzicht over Luik moet je even flink klimmen. Vanaf de Montagne de Bueren kun je mijlenver kijken en op een heldere dag is het uitzicht fenomenaal. Om er te komen moet je een lange, steile trap van 374 treden beklimmen, maar het uitzicht maakt alles goed. Gelukkig zijn er af en toe bankjes om op adem te komen. De eerste zaterdag van oktober wordt er feest gevierd op deze trap: La Nuit des Coteaux. Kaarsjes worden op de trappen geplaatst en vormen mooie patronen in het donker.
4. Wandelen op de hellingen van de Citadel van Luik
De Belgische stad wordt omgeven door groene hellingen en er zijn vier verschillende wandelroutes te volgen. Ze leiden allemaal naar de Citadel van Luik, gelegen op de top van de berg. Les Coteaux de la Citadelle is een aanrader voor wie even de drukte van de stad wil ontvluchten en een andere kant van Luik wil ontdekken. De wandelroute die wij volgen begint bij Rue Pierruese 38 en eindigt aan de voet van Montagne de Bueren, bij Brasserie C. Een prachtige wandeling over de heuvels van de citadel, de groene long van de stad Luik. Kleine parken, bloeiende rozentuinen, steile trappen tussen schilderachtige vakwerkhuizen en prachtige uitzichten over de stad. Na je afdaling van de hellingen, raad ik je aan om door het historische hart van de Vurige Stede te kuieren.
5. Ontdek verborgen steegjes in het centrum van Luik
Luik heeft het imago van een grauwe industriestad, maar als je goed kijkt dan zul je tal van mooie plekjes ontdekken. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de doodlopende steegjes aan de voet van de heuvel. Deze zogenoemde ‘Impasses’ leiden naar sfeervolle binnenplaatsen met vakwerkhuizen en bloemrijke hofjes. Vooral het straatje Impasse de la Couronne is ontzettend mooi. Het is ook een aanrader om naar binnen te lopen bij het Prinsbisschoppelijk Paleis en de kloostergangen van de Sint-Pauluskathedraal.
Nog meer België tips: Wat te doen in Gent? Bekijk ook mijn artikel met leuke tips en bezienswaardigheden in Gent.
6. Bezoek een museum in Luik
Museumliefhebbers kunnen prima terecht in Luik. Heb je een zwak voor kunst, architectuur en gebouwen met een verhaal? Dan moet je zeker een bezoekje brengen aan La Cité Miroir. Dit voormalige zwembad is omgebouwd tot een cultureel centrum en op de bodem van het vroegere wedstrijdbad kun je nu bijzondere exposities van internationale kunstenaars bewonderen. Wij bezoeken de vaste tentoonstelling ‘Dit nooit meer!’, die verwijst naar het leven van de gedeporteerden in de nazikampen. Als bezoeker word je meegenomen om ruimtes te verkennen die een van de zwartste bladzijden uit onze geschiedenis behandelen: de Tweede Wereldoorlog. De beelden staan nog altijd op mijn netvlies gebrand.
7. Ga op zoek naar streetart
Luik is geen typische stad om street art te spotten, zoals Lissabon dat bijvoorbeeld is. Je moet wat beter zoeken, maar je kunt toch wat mooie werken vinden. Zo vind je tegen de gevel van het Museum voor Schone Kunsten een erg mooie mural, net als aan Rue Pierreuse en Rue St Adalbert, nabij de Sint-Pauluskathedraal. Ook in Rue Soeurs de Hasque vind je een aantal werken. Net als in de wijk Outremeuse, zoals in Rue Jean Delvoye.
Een van de meest recente street art in Luik is het organische werk van Océane Cornille, alias Whoups. Dit dynamische en kleurrijke fresco bevindt zich in de Rue Montagne Sainte-Walburge. Ook naast kledingwinkel Duck aan de Rue Saint-Adalbert in het centrum van Luik vind je een muurschildering van de jonge Luikse kunstenares.
8. Lokale biertjes proeven
Zeg je België, dan zeg je bier. Ook in Luik ontbreekt het niet aan lokaal gebrouwen speciaalbier. Een leuk biercafé is BeerLovers’ Café, dat wisselende biertjes op de tap heeft. Heb je uiteindelijk je favoriete bier gevonden, loop dan binnen bij de naastgelegen winkel. In de Beerlovers’ Shop vind je zo’n 900 verschillende biersoorten. Eenmaal thuis op de bank waan je je weer voor even in de Waalse stad als je geniet van een lokaal gebrouwen biertje. Ook Brouwerij Curtius is het bezoeken meer dan waard. Vergeet zeker niet om de Curtius te proeven, een blond bier met een lichte en frisse smaak, en tevens het bekendste bier van deze microbrouwerij. De brouwerij ligt aan de voet van de trappen van Montagne van Bueren, in het vroegere begijnenklooster van de Heilige Geest.
9. Kunst kijken en relaxen in Parc de la Boverie
Parc de la Boverie is de perfecte plek om even de drukte van de stad te ontvluchten. Je kunt er wandelen, de tuinen bewonderen of picknicken aan de oevers van de Maas. Bovendien vind je er het gelijknamige kunstmuseum La Boverie. De vaste collectie bestaat uit werken van onder andere Matisse, Picasso, Van Gogh en Monet. Daarnaast heeft het museum regelmatig stukken te leen van het Louvre. Het park ligt op een kwartiertje wandelen van het treinstation en een half uur van het historische centrum van Luik.
10. Slenteren over zondagsmarkt La Batte
Iedere zondag, van 08:00 uur ’s ochtends tot ongeveer 14:00 uur ’s middags, verandert de kade van de Maas in een bruisende markt van maar liefst 3 kilometer lang, en is daarmee niet alleen de oudste, maar ook de grootste markt van België. De kraampjes strekken zich uit van de Quai Rossevelt naar de Quai de Maastricht. Op de Marché de la Batte vind je verse groenten en fruit, lokale delicatessen, kleren, boeken, bloemen en planten, en je kunt er uren struinen langs de vele kraampjes. Zeker een aanrader!
11. Urbex locatie België: Fort de la Chartreuse in Luik
Luik telt vele urbex locaties, waaronder het in 1817 gebouwde Fort de la Chartreuse. Het fort werd gebouwd door Nederlanders en kwam in 1830 in handen van de Belgen. La Chartreuse heeft een goede strategische ligging en is in de Eerste en Tweede Wereldoorlog flink onder vuur genomen door de Duitse soldaten. Gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben de Duitsers dit leegstaande fort gebruikt als gevangenis. Sinds 1980 is het fort helemaal verlaten en overgenomen door de natuur. Mocht je een keer een urbex locatie willen bezoeken die makkelijk te betreden is, dan kan ik Fort de la Chartreuse zeker aanraden.
Nog meer België tips: Wat te doen in Leuven? Bekijk ook mijn artikel met leuke tips en bezienswaardigheden in Leuven.
Stedentrip Luik? Koop de Liège Visit Pass!
Ben je van plan om veel musea in Luik te bezoeken? Dan is het verstandig om de Liège Visit Pass aan te schaffen. De pas is geldig voor maar liefst 48 uur en biedt een hoop voordelen. Met de Liège Visit Pass krijg je namelijk gratis toegang tot 16 grote musea, kun je een route afleggen met audiogids en ben je er zeker van dat je alle belangrijkste bezienswaardigheden van Luik langs gaat. Vanaf april tot en met oktober kan je met de pas ook deelnemen aan een rondleiding in het historische centrum van Luik. Deze stadswandeling vertrekt elke middag om 14:30 uur vanaf Maison du Tourisme du Pays de Liège. De Liège Visit Pass is te koop bij het VVV-kantoor, kost € 18,- per persoon en bezorgt je een onvergetelijke stedentrip Luik.
Reizen naar Luik – Hoe kom je er en waar parkeren in Luik?
Luik ligt op ruim twee uur rijden vanaf Utrecht. Ga je met de auto naar Luik? Wij parkeerden in Parking Cité aan Quai de la Toffe 13. Deze parkeergarage ligt op 10 minuten loopafstand van het historische centrum en naast het Maison du Tourisme du Pays de Liège. Parkeren in Luik kan op verschillende plaatsen en net als in Nederland geldt, hoe dichter in het centrum hoe hoger het uurtarief.
Met de trein naar Luik
Vanaf Amsterdam CS ben je ruim drie uur onderweg, met één overstap. Je kunt de trein naar Maastricht nemen en overstappen op de intercity naar Luik. Of je kiest ervoor om de treinreis met Thalys of Intercity Brussel te maken. Ga je met de trein naar Luik, dan pak je gelijk een van de mooiste bezienswaardigheden in Luik mee: het eigentijdse station van Luik-Guillemins. Vanaf het treinstation wandel je in een kleine 20 minuten naar het centrum van de stad. Wil je in hartje Luik uitstappen, dan kan je op Luik-Guillemins het beste overstappen naar Luik-Palais. Dit scheelt een fikse wandeling. Treintickets naar Luik kun je online kopen via NS International.
Vervoer in Luik
Door het ontbreken van trams en metro’s ben je in Luik overgeleverd aan het busvervoer. Dit is echter goed geregeld en er zijn in de stad veel verschillende opstapplaatsen te vinden. Bij het plaatselijk vervoersbedrijf TEC kun je een dagpas kopen voor de bus. Handig bij slecht weer, maar ik verken het liefst een stad te voet. Ik raad je aan om de eerste dag van je stedentrip een stadswandeling door het historische centrum van Luik te maken. Anders dan in veel andere Belgische steden zijn er in de Vurige Stede geen stadsfietsen te vinden. Het is echter wel mogelijk om bij de treinstations en de lokale VVV een fiets te huren.
Eten en drinken Luik
Er zijn genoeg leuke koffietentjes in Luik, maar Darius Café wint het dankzij z’n retro interieur en vitrines vol lekkernijen. Deze hotspot is het perfect adres voor een kop cappuccino met een stuk huisgemaakt gebak, maar ook voor de lunch. Een ander fijn adresje om te lunchen is Brasserie C. Fijnproevers en liefhebbers van soezen, madeleines en Luikse wafels moeten bij Une Gaufrette Saperlipopette zijn. Trek er wel eventjes voor uit, want het is er meestal zo druk dat je buiten in de rij staat te wachten totdat je aan de beurt bent. Officieel zijn het natuurlijk Vlaamse frieten waar België bekend om staat, maar in Wallonië kunnen ze er ook wat van. Bij Friterie du Perron staan de hele dag mensen geduldig in de rij te wachten op een puntzak knapperige frieten met lekkere mayonaise. Niet voor niets, want de frieten van deze frietkot smaken fantastisch.
Na een dag kuieren langs de bezienswaardigheden van de stad is Volga Bar D’atmosphère een aangename plek voor een goed glas wijn of een cocktail. Een drankje doen én mensen kijken doe je op het terras van La Maison du Peket. Je citytrip Luik is natuurlijk niet compleet zonder het proeven van een lokaal biertje. Op café gaan doe je bij BeerLovers’ Café. In het centrum van Luik vind je zowel hippe restaurants als eetcafés die klassieke Belgische pot serveren. Wat je in ieder geval moet proberen zijn de echte Luikse gehaktballen. Voor de lekkerste Boulets à la Liégeoise reserveer je een tafel bij Le Bistro d’en Face. Voor wie graag Italiaans eet, kan ik La Cucinella aanraden.
Nog meer Luik tips: Op zoek naar nog meer leuke eettentjes, hippe hotspots en goede restaurants in Luik? Bekijk ook mijn aanbevelingen in eten en drinken in Luik.
Overnachten Luik
Hotel Neuvice is een aangename verrassing in het centrum van de bruisende stad Luik. Het is een mooi en kleinschalig designhotel met strakke, lichte kamers, goede bedden en een lekker ontbijt. Neuvice ligt op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden in Luik, maar ook hippe barretjes en fijne restaurants vind je in de directe omgeving. Hotel Neuvice onderscheidt zich door een bijzondere architectuur, gewaagde combinatie aan stijlen en een uitstekende service.
Dus ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten? Boek een kamer in deze voormalige drukkerij in het historisch hart van de stad. Klik hier of Hotel Neuvice beschikbaar is in de door jouw gewenste periode. Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer hotels in de Vurige Stede. Na een verblijf in Hotel Neuvice val je niet alleen voor de charme van dit hotel, maar ook voor de stad Luik.
Meer tips voor tripje naar Wallonië? Lees dan ook deze artikelen met Waalse steden in de hoofdrol:
- Wandelen in Torgny: beleef het Provence-gevoel in Wallonië
- Doen in Charleroi: een museum bezoeken tijdens je stedentrip Charleroi
- Doen in Mons: bezienswaardigheden en leuke tips voor een stedentrip
- Charleroi Adventure op stadssafari langs industrieel erfgoed in Charleroi
Disclaimer: Ik bezocht Luik op uitnodiging van VISITWallonia, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.