In Gent is zo enorm veel te zien en te doen, dat je spontaan keuzestress krijgt zodra je een reisgids openslaat. Van het Gravensteen tot de Sint-Baafskathedraal en van wandelen langs kleurrijke graffiti en street art tot kunst kijken in het MSK: de lijst van bezienswaardigheden in Gent is eindeloos. Hopelijk helpen deze tips voor wat te doen in Gent je om keuzes te maken.
Gent tip: Met NS International reis je voordelig en comfortabel naar de Vlaamse stad.
Gent bezienswaardigheden
12 tips voor een stedentrip Gent
Ik heb – zoals je misschien weet – een voorliefde voor Belgische steden, maar nooit eerder was ik in Gent. Dat de bruisende studentenstad in de provincie Oost-Vlaanderen de moeite waard blijkt ervaar ik tijdens een 3-daagse stedentrip. Benieuwd wat te doen in Gent? Dit zijn mijn tips voor een weekendje Gent.

1. Bezoek het Museum voor Schone Kunsten
Het Museum voor Schone Kunsten (MSK), het oudste museum van België, mag niet ontbreken op je lijstje als je Gent bezoekt. En zeker dit jaar (2023) niet, want het museum viert zijn 225ste verjaardag. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het museum de eerste tentoonstelling met schilderijen van Theodoor Rombouts, tijdgenoot van Rubens én volgeling van Caravaggio. Het MSK heeft een bijzondere band met de Antwerpse schilder. In 1860 is de Allegorie van de vijf zintuigen het eerste kunstwerk van de hand van Rombouts dat aangekocht wordt door het museum. Verwacht vlammende kleuren, expressieve gezichten en verschillende muziekinstrumenten op de schilderijen van Rombouts.
De tentoonstelling Theodoor Rombouts. Virtuoos van het Vlaamse caravaggisme is te zien in het MSK tot 23 april 2023. Reserveer tickets voor het Museum voor Schone Kunsten.
Museumliefhebbers kunnen prima terecht in Gent. In de historische Vlaamse stad heb je ruime keuze aan musea:
- S.M.A.K.:
Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) – een van de grootste musea van België – toont Europese moderne hedendaagse kunst uit verschillende stromingen. - Museum Dr. Guislain:
Het museum is gevestigd in het oudste psychiatrische instituut van België en neemt je mee langs de geschiedenis van de psychiatrie. - STAM:
In het Gentse stadsmuseum ontdek je de vele lagen van Gent, een hedendaagse stad met een eeuwenoude geschiedenis. - Industriemuseum:
Maak kennis met het industriële verleden in deze voormalige katoenfabriek met prachtig panorama. In de tentoonstelling Over mensen en machines neem je een duik in het industrieel verleden. - Huis van Alijn:
Hier leer je het dagelijks leven in Gent van de eerste helft van de twintigste eeuw kennen. De collectie richt zich vooral op vier thema”s: het algemene leven, ontspanning, religie en handel.

2. Beklim het Belfort voor een fantastisch uitzicht
Ben je op zoek naar de plek met het mooiste uitzicht over Gent? Beklim het Belfort! Deze uit de 14de eeuw daterende klokkentoren is maar liefst 95 meter hoog en staat in het centrum, naast de Lakenhal. Het Belfort stond symbool voor de autonomie en onafhankelijkheid van de stad Gent. Het Belfort is de middelste toren van de beroemde Gentse torenrij, tussen de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk. Sinds 1999 staat het Belfort op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Een bezoek aan het Belfort is informatief, maar ook actief. Wie de ruim 250 traptreden beklimt, wordt beloond met een adembenemend uitzicht over de middeleeuwse stad Gent. Maar wees gerust, er is ook een lift aanwezig op de eerste verdieping, die je naar de top brengt. Bekijk hier de actuele openingstijden en toegangsprijzen.

3. Maak een stadswandeling in Gent
Niets leuker dan Gent te verkennen met een stadswandeling door het historische centrum. De wandelroute leidt je langs belangrijke bezienswaardigheden in Gent, zoals de drie bekende Gentse torens, het Gravensteen en de wijk Patershol. Een stadswandeling is het perfecte begin van je stedentrip. Dus zeker doen in Gent. Meer informatie over deze stadswandeling vind je op de website van Visit Gent.

4. Bewonder de Sint-Baafskathedraal en het Lam Gods
Midden in het centrum staat de Sint-Baafskathedraal. De meeste mensen bezoeken de gotische kathedraal om het meesterwerk Lam Gods te bekijken. Maar ook de kerk zelf is de moeite waard om te bekijken. Bewonder het orgel, een Rubens, de rococopreekstoel en het barokke hoogaltaar.
Na mijn bezoek aan de Sint-Baafskathedraal daal ik af naar de crypte van de kathedraal voor een Augmented Reality (AR)-tour. Met bril of tablet ervaar je de bewogen geschiedenis van het Lam Gods en de Gentse kathedraal alsof je er zelf bij was. Het absolute hoogtepunt van de tour is het altaarstuk De Aanbidding van het Lam Gods, van de gebroeders Van Eyck. Dit religieuze kunstwerk bestaat uit twaalf beschilderde panelen. Alle aandacht wordt getrokken naar het grote centrale paneel. In een groen landschap speelt zich de hemelse liturgie af rond het Lam Gods, Jezus Christus.
Reserveer tickets voor de Sint-Baafskathedraal.

5. Burcht Gravensteen bezoeken met een vleugje humor
Op een steenworp afstand van het Belfort, aan de andere kant van rivier de Leie, ligt het Gravensteen. Een meer dan imposante burcht met forse kantelen, smalle torentrappen en vanaf de torens heb je een fraai uitzicht over de stad. De bouw van het kasteel begon al in 879. Het Gravensteen is Vlaanderens enig overgebleven middeleeuwse burcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem. Als je online je tickets koopt, is dit inclusief een audiogids. Ontdek het verleden van de machtige Gentse burcht met een unieke audiotour van de Vlaamse komiek en cabaretier Wouter Deprez. Aanrader!

6. Dwalen door Patershol
In de schaduw van het Gravensteen tref je het Patershol aan. Wat eens een armere volkswijk was, is nu een van de places to visit, zeker als je op zoek bent naar een hapje of een drankje. Naast de vele goede restaurants vind je in de oudste wijk van de stad ook leuke boetiekjes en kunstgalerieën. Een wandeling door de charmante straatjes in Patershol is een geweldige manier om te ervaren hoe de stad er in een ver verleden uitzag. Een keer per jaar kun je hier genieten van de Patersholfeesten.

7. Zoek de rust op in Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw Ter Hoyen
Ontsnappen aan de drukte van de stad? Zet koers naar de Lange Violettestraat! Het Klein Begijnhof is een van de best bewaarde begijnhoven van voor de Franse Revolutie. Het Begijnhof Onze-Lieve-Vrouw ter Hoyen – zoals het officieel heet – is gesticht door de Gravin van Vlaanderen en dateert uit 1235, maar de meeste gebouwen die je nu ziet stammen uit de 17de eeuw. Achter de muren van het Klein Begijnhof gaan een kerk, de Sint-Godelievekapel, een honderdtal woningen en het vroegere kerkhof schuil. Het begijnhof werd in 1998 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
In januari 2005 stierf het laatste begijntje dat op dit Klein Begijnhof woonde. De huizen worden tegenwoordig bewoond door burgers en zijn de zeven conventen omgetoverd tot ateliers en tentoonstellingsruimten voor lokale kunstenaars. Het begijnhof is dagelijks te bezoeken tussen 06:30 en 22:00 uur. Toegang is gratis.



8. Bewonder street art in Gent
Als het op street art aankomt, is Gent een van de beste Belgische steden om het te gaan bekijken. Je vindt er een overvloed aan muurschilderingen van o.a. de Gentse kunstenaars Bué, Kitsune Jolene en ROA. Niet alleen in het centrum van de stad, maar ook in in de omgeving van station Gent-Dampoort en DOK Noord kun je murals bekijken. Een goede plek om een enorme verzameling bijzondere street art in Gent te bewonderen is de autovrije Tweebruggenstraat.



Absoluut de moeite waard om te bekijken zijn een enorme tekening van twee vossen op de hoek van de Pekelharing en de Napoleon Destanbergstraat en een graffitiversie van het beroemde werk De Aanbidding van het Lam Gods in de Jan van Stopenberghestraat. Er zijn verschillende gemarkeerde street art wandelingen uitgezet. Wil je – net als ik – zelf een route uitstippelen? Dan kun je heel gemakkelijk het Sorry, not sorry street art-plan downloaden. Hierop staan vrijwel alle werken in de stad aangegeven.


9. Vergaap je aan het interieur van de Sint-Niklaaskerk
De Sint-Niklaaskerk is een van de bekende drie torens van Gent en steekt hoog boven het historische stadscentrum uit. Het interieur van de kerk is fantastisch. Bewonder het 19de-eeuwse orgel, de twee grote glas-in-loodramen en het doksaal. Ook vind je er levensgrote beelden van verschillende apostelen en de gedetailleerd uitgehouwen kansel is een lust voor het oog. De kerk is iedere dag geopend van 10:00 tot 16:00 uur en de toegang is gratis.

10. Wandelen door het graffitistraatje
Je treft de meest kleurrijke graffiti in het Werregarenstraatje. Het steegje in het centrum van de stad is een gedoogzone voor graffiti. Verwacht geen artistieke hoogstandjes. Het graffitistraatje is vooral bedoeld als oefenplek voor beginnende spuitbusartiesten. In deze gedoogzone geldt één belangrijke regel: dat je alleen maar over iemand anders werk heen mag spuiten als het jouwe beter wordt. Helaas houdt niet iedereen zich aan deze regel.

11. Boottocht met gids door het historische Gent
Een van de leukste dingen om te doen in Gent is het maken van een boottocht over de Leie. Je kunt op de Graslei of Korenlei opstappen om de stad vanaf het water te bewonderen. Al varende over de Gentse wateren zie je de mooiste historische plekken van de stad en vertelt de gids onderweg over alles wat je ziet. Interessant en een leuke kennismaking met de stad.

12. De Sint-Pietersabdij bewonderen
De Sint-Pietersabdij ligt buiten het centrum van de stad, maar is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zelf verbleef ik in hartje centrum en wandelde ik er in twintig minuten naartoe. De Benedictijnenabdij stamt uit de 7de eeuw en niet alleen de naam doet aan Rome denken. Ook de basiliek en de gevel vertonen veel overeenkomsten met kerken in de Italiaanse hoofdstad. De abdij en de kerk zijn gratis te bezoeken.

Stedentrip Gent? Koop de CityCard Gent!
Ga je naar Gent, dan kan het handig zijn om een voordeelkaart aan te schaffen. Met de CityCard Gent krijg je 48 of 72 uur gratis toegang tot alle bezienswaardigheden in Gent, bezoek je gratis Gentse musea en maak je gratis – en onbeperkt – gebruik van het openbaar vervoer in de stad.

Eten en drinken in Gent
Koffie drinken in de leukste koffiebar van Gent? Zet koers naar de historische wijk Patershol en geniet van een lekkere kop cappuccino met een lekker taartje bij Simon Says. Je kan hier ook ontbijten, lunchen of bij goed weer op het terras zitten. Een ander fijn adresje is HUSET, gevestigd in een uniek herenhuis met salon en tuin met terras. Op café gaan – zoals de Belgen zeggen – doe je bij Praatcafé De Dulle Griet. Voor een proeverij van het lokale Gentse bier moet je bij Stadsbrouwerij Gruut zijn.
Ben je op zoek naar een goed adres om lekker te lunchen in Gent? Er is keuze genoeg! Dit zijn de favoriete lunchadresjes van Travel Madness. Overheerlijke garnalenkroketjes eet je bij Mub’art, voor een goede burger ga je naar de WASBAR en gastronomisch genieten doe je bij Nonam. Na een dagje kuieren langs mooie bezienswaardigheden in Gent is het tijd voor diner. Er zijn genoeg leuke restaurants in Gent, maar eten bij Lepelblad is bijna een must als je deze charmante stad bezoekt. De gerechten van chef Tina zijn creatief, vers en seizoensgebonden. Voor wie graag Italiaans eet, kan ik Otium aanraden. Bij Eat Love Pizza serveren ze flinterdunne en overheerlijke pizza’s. Maar ook glutenvrije en vegan pizza’s worden hier met veel liefde bereid.
Van de beroemde Gentse neuzekes proeven is een van die dingen die je moet doen in Gent. Zeker als je een zoetekauw bent. Dagelijks staat er een kar op de Groentenmarkt waar je deze kegelvormige snoepjes kunt kopen. De cuberdons hebben een harde buitenkant en smaken naar framboos.

Reizen naar Gent – Hoe kom je er en waar gratis parkeren in Gent?
Met de trein naar Gent
Ben je van plan om Gent te bezoeken, dan kun je vanuit Nederland vrij eenvoudig met de auto reizen. Vanuit Utrecht is het ongeveer 200 kilometer rijden. Zelf ging ik met NS International naar Gent, en dat heb ik als heel relaxt ervaren. Vanaf treinstation Maastricht pakte ik de stoptrein naar Luik-Guillemins, waar ik overstapte op de internationale trein naar Gent-Sint-Pieter. Vanuit mijn woonplaats Nuth was ik er in tweeënhalf uur. Ideaal wat mij betreft! Treintickets naar Gent boek je vanaf € 31,- enkele reis. Koop je treinkaartjes zo’n drie maanden van te voren, dan kun je de goedkoopste kaartjes vinden.
Vanaf het station Gent-Sint-Pieters wandel je in ongeveer 20 minuten naar het historisch centrum van de stad. Tram 1 brengt je binnen no-time naar hartje Gent. Een andere mogelijkheid is om op station Gent-Dampoort uit te stappen. Het centrum bereik je te voet met een wandeling van ongeveer 25 minuten.
Met de auto naar Gent
Reis je liever met de auto naar Gent? Vanuit Utrecht ben je ongeveertweeënhalf uur onderweg. Aan de rand van de stad vind je verschillende P+R terreinen. Hier parkeer je gratis je auto en reis je gemakkelijk per bus of tram (beiden gratis met de CityCard), of maak gebruik van de gratis shuttledienst naar het centrum van Gent. Meer informatie: gratis parkeren in Gent.

Vervoer in Gent
Met de CityCard Gent reis je gratis met alle trams en bussen in de Gentse binnenstad. Handig bij slecht weer, maar ik verken het liefst een stad te voet. Zo kom je op plekken waar je anders niet zo snel zal komen. Liever op de fiets Gent verkennen? De voordeelkaart geeft je recht op één dag huur van een fiets. Daarnaast kan je met de CityCard de Gentse binnenstad vanaf het water bekijken. De gegidste boottocht is het ideale startpunt van je stedentrip Gent.
Je kunt ook door de stad zoeven op de oranje deelfietsen van Donkey Republic. Het is een betaalbare en duurzame manier om je te verplaatsen in Gent. Download de app en reserveer een fiets in één klik en ga op verkenning.

Waar overnachten in Gent
Tijdens je bezoek aan de charmante stad Gent heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel nodig. Zelf sliep ik twee nachten in het Ghent Marriott Hotel. Dit 4-sterren hotel ligt midden in het historisch centrum op wandelafstand van alle bezienswaardigheden in Gent. Ruime én schone kamer, fijn bed en elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar. Perfect voor een weekendje Gent. Boeken? Ik zou het doen: Ghent Marriott Hotel.
Er is ontzettend veel te doen in Gent. Het enorme aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden maken deze Vlaamse stad tot een absolute must see in België. Als ik heel eerlijk ben, dan durf ik zelfs te zeggen dat de stad mijn persoonlijke favoriet Antwerpen van haar troon gestoten heeft. En dat al na één bezoek! Plan je een weekendje Gent? Bekijk dan zeker deze leuke hotels in Gent.
Meer tips voor een stedentrip België? Lees dan ook deze artikelen met Vlaamse steden in de hoofdrol:
- Wat te doen in Leuven: leuke tips en bezienswaardigheden
- De leukste steden van België voor een weekendje weg (+tips!)
- Street art België: 6x leuke steden met unieke graffiti en muurschilderingen
- De leukste wijken van Antwerpen: ontdek ze tijdens een weekendje weg
- Wat te doen in Oostende: tips voor een weekend aan de Belgische kust
Disclaimer: Ik bezocht Gent op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen en Visit Gent, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.