Bruisende steden, sfeervolle dorpen, indrukwekkende natuur, gastronomische hoogstandjes en niet één maar zeven fabelachtige kastelen. De fietsroute langs de kastelen van de Schelde loopt van Gent naar Antwerpen en gidst je langs de grandeur van weleer. Stap op de pedalen voor een tocht langs de mooiste kastelen van Vlaanderen!
In september 2022 werd de nieuwe Kastelenroute Scheldeland in gebruik genomen. De fietsroute verbindt zeven kastelen langs de Schelde, tussen Gent en Antwerpen. Ik reis van ‘Steen tot Steen’: van het Gravensteen in Gent tot het Steen in Antwerpen. Met daartussen vijf minder bekende kastelen, van een van de best bewaarde waterkastelen van België tot een neogotisch kasteel uit de Romeinse periode. Travel Madness vertelt je wat er onderweg te beleven valt en welke kastelen van de Schelde je absoluut niet mag overslaan.
INHOUDSOPGAVE
Route langs de kastelen van de Schelde
Ontdek de kastelenroute van Gent naar Antwerpen
Kasteel Gravensteen
Het startpunt van mijn reis langs de kastelen van de Schelde is de geweldige stad Gent. Een stad met een rijke historie en een sfeervol centrum. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Gent is het Gravensteen. Een meer dan imposante burcht met forse kantelen, smalle torentrappen en vanaf de torens heb je een fenomenaal uitzicht over de stad. De bouw van het kasteel begon al in 879. Het Gravensteen is Vlaanderens enig overgebleven middeleeuwse burcht met een vrijwel intact verdedigingssysteem. Ik ontdek het verleden van de machtige Gentse burcht met een audiotour, ingesproken door de Vlaamse komiek en cabaretier Wouter Deprez. Aanrader! Het Gravensteen in Gent is een voorproefje van de prachtige kastelen die je langs de Schelderoute gaat zien.
Waar overnachten in Gent?
Tijdens een eerder bezoek aan Gent verbleef ik in het Ghent Marriott Hotel. Dit viersterren hotel ligt midden in het historisch centrum op loopafstand van alle bezienswaardigheden in Gent. Dit keer slaap ik in Hotel Gravensteen, schuin tegenover het kasteel. ‘s Avonds op zoek naar een leuk restaurant? Dan kan ik je Mémé Gusta aanraden!
Kasteel van Laarne
Op elf kilometer van Kasteel Gravensteen in Gent vind je Kasteel van Laarne, een van de mooiste en best bewaarde waterkastelen van België. De tuin voor het kasteel is een lust voor het oog, met sierlijk strak geknipte buxushagen en weelderige bloeiende bloesembomen. Het kasteel ademt heden ten dage nog steeds grandeur: bijzondere meubelen, schilderachtige wandtapijten en schilderijen. Hét pronkstuk van het kasteel is de zilvercollectie van Claude D’Allemagne. De collectie bevat maar liefst vijfhonderd zilveren objecten. Laat je rondleiden door een gids en kom meer te weten over de geschiedenis van dit kasteel.
Waar eten in Laarne?
In de omgeving van Laarne zijn voldoende leuke restaurants te vinden waar je kunt lunchen. Ik schuif aan in Restaurant Kasteel van Laarne, dat zich in in de bijgebouwen naast het kasteel bevindt. In de historische setting van het middeleeuws kasteel is het sfeervol, comfortabel en smakelijk tafelen.
Kasteel Wissekerke
Een van de opvallendste kastelen aan de Schelde is Kasteel Wissekerke, een van de eerste kastelen in België in neogotische stijl. Opmerkelijke blikvangers in het kasteel zijn de grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Een audiotour (er zijn drie verschillende verhalen) neemt je mee op een boeiende ontdekkingsreis door het kasteel. Een bezoek aan Kasteel Wissekerke is ook leerzaam voor kinderen en jongeren. Voor beide groepen is een erg leuke audiotour gemaakt. Ook is het mogelijk om je eigen historische brief te schrijven.
Vlak bij het kasteel ligt een indrukwekkend natuurgebied, de Polders van Kruibeke – het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen. Overstromen doet het slecht enkele keren per jaar. Alle andere dagen van het jaar kan je hier probleemloos fietsen en wandelen. Trap of stap via verharde paden door een gevarieerd landschap van slikken en schorren, bossen en weidevogelgebied. Vergeet je verrekijker niet om vogels en dieren (leefgebied van bevers, otters en reeën) te spotten. Daarnaast kan je op een van de zeven uitwateringssluizen in de Polders van Kruibeke een kleurrijk street art-kunstwerk bewonderen.
Waar eten in Bazel?
Op een steenworp afstand van Kasteel Wissekerke ligt ’t Hofke van Bazel, een culinair hoogstaand restaurant bekroond met een groene Michelinster – is een jaarlijkse award en bekroont restaurants en chefs die zich hard maken voor het milieu, het klimaat en de wereld om zich heen. De gerechten zijn om je vingers bij af te likken, zo smaakvol.
Kasteelpark Hof ter Saksen
De volgende stop op mijn route langs de kastelen van de Schelde is Kasteelpark Hof ter Saksen. Het 18de-eeuwse kasteel wordt op het moment van publicatie (oktober 2023) gerenoveerd. Er komen vijf hotelkamers en een restaurant in het statige gebouw. Als de renovatie volgens planning verloopt, dan opent het kasteel in augustus 2024 zijn deuren. Een bezoek aan het kasteel zit er voor mij helaas niet in, in plaats daarvan maak ik een wandeling in het park (aanrader in het voorjaar). Je kunt het kasteelpark in Engelse landschapsstijl op eigen houtje verkennen, of volg een van de drie uitgezette wandelingen.
Waar overnachten in Beveren?
Na een lange, indrukwekkende dag kom ik aan bij mijn hotel voor die avond: Van der Valk Beveren. Een viersterrenhotel, met alles erop en eraan: fitness, overdekt zwembad, wellness, (elektrische) fietsverhuur en meer dan voldoende oplaadpunten voor elektrische auto’s. De kamers zijn licht en zeer ruim. Badkamer met inloopdouche is perfect. ’s Avonds laat ik mij gastronomisch in de watten leggen in à la carte restaurant Nest, een van de restaurants in het hotel.
Kasteel van Bornem
Na een voortreffelijke nachtrust en dito ontbijt, stap ik op de fiets om mijn kastelenroute langs de Schelde verder te vervolgen. De eerste stop van vandaag is Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde, ook wel Kasteel van Bornem genoemd. In het nieuwe belevingscentrum maak ik kennis met de rijke geschiedenis van het kasteel en zijn bewoners. Vervolgens krijg ik een rondleiding door het indrukwekkende kasteel en maak ik kennis met de huidige bewoner: Graaf John de Marnix de Sainte Aldegonde.
Wat je precies te zien krijgt? Een collectie schilderijen, meubilair, kant, porselein, antieke poppen, fantastische plafondschilderingen en een uitzonderlijke verzameling etsen van Pieter Breughel de Oude. In de bijgebouwen en voormalige stallen kan je een dertigtal koetsen en een uitgebreide collectie zadels en tuigen bezichtigen. Kasteel van Bornem is alleen op afspraak of tijdens speciale opendeurdagen te bezoeken.
Op een kwartier fietsen vanaf Kasteel van Bornem ligt de Abdij van Bornem. De abdij staat bekend om zijn fenomenale bibliotheek – met een prachtige verzameling oude manuscripten, boeken en documenten. Het bezit ook een van de grootste collecties middeleeuwse handschriften in België. Schrijd als een monnik door de rustige kloostergangen, bewonder de prachtige glas-in-loodramen, bezoek de abdijkerk en verwonder je in de pronkbibliotheek aan de vele historische ingebonden boeken. Rondleidingen zijn beschikbaar. De abdij is zeker de moeite waard om toe te voegen aan je fietsroute langs de kastelen van de Schelde.
Waar eten in Bornem?
Bij Skaldu kun je heerlijk eten. Lekkere keuken, met een ruime keuze aan vlees- en visgerechten. De uitgebreide bier-, wijn- en cocktailkaart laat weinig te wensen over. En dan heb ik het nog niet eens over het prachtige uitzicht over de rivier de Oude Schelde.
Het Steen
Ik lever mijn huurfiets in, stap in Hemiksem op DeWaterbus en reis al varend over de Schelde naar mijn eindbestemming Antwerpen. De boottocht kost je slechts 4 euro. Met de waterbus zet je na een half uur varen voet aan wal in Antwerpen. Op een steenworp afstand van de aanlegsteiger bevindt zich het 13de-eeuwse kasteel Het Steen. Het oudste gebouw van Antwerpen heeft in de loop van de eeuwen verschillende functies gehad. Zo was er van 1303 tot 1827 een beruchte gevangenis in gevestigd. In de 19de eeuw is het grootste gedeelte van het kasteel afgebroken maar wat er nog rest is een bezoek zeker waard.
Een opvallend detail boven de Steenpoort is het Seminibeeldje, een oud vruchtbaarheidssymbool. Saillant detail is dat het beeldje juist dát mist wat er voor de voortplanting nodig is. Bij de ingang van het kasteel staat een opvallend standbeeld: de Lange Wapper. Dat was een reus die zich zo klein als een muis kon maken en in het holst van de nacht opdook om Antwerpenaren schrik aan te jagen. Hij had het vooral op dronkaards voorzien. Je kent het kasteel en de Lange Wapper misschien van de strips van Suske en Wiske.
Waar overnachten in Antwerpen?
Er is zoveel te zien en te doen in Antwerpen, jammer als je deze bruisende stad meteen verlaat. Ik raad je aan om hier minimaal twee nachten te verblijven, zo heb je tijd genoeg voor de leukste bezienswaardigheden. Mijn tip om te overnachten in Antwerpen: A-STAY Antwerpen. Het hotel ligt naast het centraal station van Antwerpen en is een prima uitvalsbasis om de stad te verkennen.
Antwerpen tips:
– stedentrip Antwerpen
– goedkope hotels in Antwerpen
– street art Antwerpen Berchem
– bijzonder overnachten bij A-STAY Antwerpen
– de leukste wijken van Antwerpen
Reizen met de trein naar België
Ben je van plan om langs de kastelen van de Schelde te fietsen, dan kun je vanuit Nederland vrij eenvoudig met de auto naar Gent of Antwerpen reizen. De Schelderoute kun je namelijk fietsen van Gent naar Antwerpen, of andersom. Zelf ging ik met NS International naar Gent, en dat heb ik als heel relaxt ervaren. Vanaf treinstation Maastricht pakte ik de stoptrein naar Luik-Guillemins, waar ik overstapte op de internationale trein naar Gent-Dampoort. Vanuit mijn woonplaats Nuth was ik er in tweeënhalf uur. Ideaal wat mij betreft. Treintickets naar Gent boek je vanaf 31 euro enkele reis. Koop je treinkaartjes zo’n drie maanden van te voren, dan kun je de goedkoopste tickets vinden. Fietsen mag je overigens meenemen in de trein.
Meer tips voor een tripje naar België? Lees dan ook deze artikelen met onze zuiderburen in de hoofdrol:
- Wat te doen in Leuven? Leuke tips en bezienswaardigheden
- Deze stops mag je niet missen tijdens een roadtrip door de Belgische Ardennen
- Bezienswaardigheden Luik: leuke tips voor een weekendje weg
- Wat te doen in Oostende? Tips voor een weekend aan de Belgische kust
- De leukste steden van België voor een weekendje weg
Disclaimer: Ik bezocht de kastelen van de Schelde op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.