De afgelopen jaren bezocht ik verschillende steden in België die bekend staan om hun street art. Van gigantische muurschilderingen en old-school graffiti tot minuscule, menselijke beeldhouwwerken in dakgoten en op bushokjes. In dit artikel geeft Travel Madness een overzicht van steden met unieke street art in België.
Wie zegt er dat je naar een museum bij onze zuiderburen moet om juweeltjes van kunstwerken te zien? Ik ben net zo gek op de street art in België die je in openlucht kunt bewonderen. Daarom zet ik zes Belgische steden op een rijtje met unieke graffiti en murals. Op deze plekken in Vlaanderen en Wallonië loop je de mooiste kunstwerken tegen het lijf, in verborgen hoekjes en tegen vergeten gevels. Ben je liefhebber van deze kunstvorm én wil je binnenkort een weekendje weg, overweeg een stedentrip naar een van deze steden in België.
INHOUDSOPGAVE
Street art in Oostende
Sinds 2016 is de Belgische badplaats de thuisbasis van The Crystal Ship, een jaarlijks terugkerend street art festival. Op dit moment zijn er verspreid over de hele stad meer dan vijftig gigantische muurschilderingen te zien. Wil je alle street art in Oostende zien? Huur een fiets en volg de 26 kilometer lange kunstroute door de stad. Je kunt ook een deel van de route te voet afleggen. De 11 kilometer lange wandelroute concentreert zich op het centrum en de Oosteroever.
Je loopt ze zo tegen het lijf tijdens je wandeling door Oostende, maar je kunt je ook laten rondleiden door een speciale chatbot: die vertelt je waarheen en geeft intussen uitleg bij de kunstwerken met tekst, foto’s en video’s. Volgend jaar worden de kunstwerken van The Crystal Ship weer uitgebreid en/of vervangen. Dus dan kun je weer opnieuw (of verder) op ontdekking. Een goede reden om (weer) een stedentrip Oostende te maken.
Nog meer Oostende tips: Wat te doen in Oostende? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van bezienswaardigheden in Oostende.
Street art in Luik
Luik is geen typische stad om street art te spotten, zoals Oostende dat bijvoorbeeld is. Je moet wat beter zoeken, maar je kunt toch wat mooie werken vinden. Verspreid over de stad vind je fraaie murals van onder meer Noname, PsoMan, Herv, Felipe Anton en het Luiks kunstenaarscollectief JNC. Tegen de gevel van het Museum voor Schone Kunsten prijkt een erg mooie muurschildering, net als aan Rue Pierreuse. Ook in de wijk Outremeuse vind je een aantal fraaie werken, zoals in Rue Jean Delvoye.
Een bekende Luikse artiest is NOIR. Hij laat zich inspireren door pop-art en kalligrafie en maakt uitsluitend werken in zwart en grijstinten. Zijn meest bijzondere werk in Luik is echter te vinden op een van de mooiste plekken van de stad, in het Parc de la Boverie tegenover het gelijknamige museum. Onlangs zette Lucien Gilson aka NOIR een grote toekan op een binnenmuur van het Van der Valk Hotel Luik.
Een van de meest recente street art in Luik is het organische werk van Océane Cornille, alias Whoups. Dit dynamische en kleurrijke fresco bevindt zich in de Rue Montagne Sainte-Walburge. Ook naast kledingwinkel Duck aan de Rue Saint-Adalbert in het centrum van Luik vind je een muurschildering van de jonge Luikse kunstenares.
Nog meer Luik tips: Wat te doen in Luik? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van bezienswaardigheden in Luik.
Street art in Mons
Als je zin hebt in een stedentrip België, is Mons – bij ons beter bekend als Bergen – misschien niet de eerste stad die je te binnen schiet. Maar zet deze stad in Wallonië toch op je lijstje met leuke bestemmingen voor een weekend weg, want er zijn redenen genoeg om een stedentrip Mons te maken. Mons was in 2015 de Culturele Hoofdstad van Europa. Tussen de historische gebouwen, imposante kerken en interessante musea vind je mooie street art in Bergen.
Op het parkeerterrein van supermarkt Delhaize vind je een van de mooiste murals van de stad. Het is het werk Don’t sleep on your dreams van de Luikse kunstenaar NOIR. Wil je meer street art in Mons zien? Door heel de stad zie je paste up street art (straataffichekunst) hangen van de kunstenaar Trollux2lux. Kijk hiervoor goed in steegjes, op deuren en op hoeken van gebouwen. Grote muurschilderingen zijn te zien in Parc Gustave Jacobs en Rue d’Havre.
Nog meer Mons tips: Wat te doen in Mons? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van bezienswaardigheden in Mons.
Street art in Antwerpen
Ook in Antwerpen valt heel wat street art te bewonderen. De Street Art Berchem-wandelroute bestaat uit twintig stops, en is met de plattegrond in de hand goed te volgen. De gratis wandelkaart kun je afhalen bij een van de bezoekerscentra van Visit Antwerpen of in het districtshuis van Berchem. De 8 kilometer lange wandelroute langs de verschillende kunstwerken is een must-do als je liefhebber bent van street art. Je kunt de route ook hier downloaden. Deze gratis app helpt jou bij het vinden van de kunstwerken.
De wandelroute brengt je onder andere langs de werkplek van Meeting of Styles, het grootste street art-event in België. Tijdens dit jaarlijkse festival nemen zo’n 150 artiesten uit meer dan 15 verschillende landen een aantal muren in de wijk Zurenborg onder handen. De Street Art Berchem-route laat je de meest indrukwekkende muurschilderingen van het Antwerpse district zien. Opvallende werken en verborgen parels zijn samengebracht in deze wandelroute.
Nog meer Antwerpen tips: Wat te doen in Antwerpen? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de leukste wijken van Antwerpen.
Street art in Charleroi
Street art in België tovert elke grauwe gevel om tot een intrigerend schilderij. Ook in Charleroi is heel wat street art te vinden, al neemt dat de vooroordelen waarmee de stad in Wallonië kampt niet weg. De kunstwerken zijn wat ze moeten zijn: kleurrijk, aantrekkelijk en speels. Diverse grote internationale namen hebben hun sporen achter gelaten in Charleroi, zoals Hell’O Monsters, HuskMitNavn, Maya Hayuk en Sozyone Gonzalez. Street art in Charleroi beperkt zich trouwens niet enkel tot de werken in het centrum van de stad.
Langs de kronkelende rivier de Samber verschijnt kunst op de muren: murals fleuren de industriële gebouwen op. Het ooit bloeiende industriebolwerk van Charleroi kon wel wat kleur gebruiken, en dus schakelde de fabrieken een reeks nationale en internationale kunstenaars in om het industrieel erfgoed te voorzien van grote muurschilderingen. Je spot er metershoge werken in een rauwe, fotogenieke omgeving.
Nog meer Charleroi tips: Wat te doen in Charleroi? Bekijk ook mijn artikel over een stadssafari langs industrieel erfgoed met Charleroi Adventure.
Street art in Mechelen
Street artist en voormalig stadskunstenaar Gijs Vanhee is de initiator van het project Mechelen Muurt. Samen met negen andere nationale en internationale kunstenaars heeft hij in 2015 de stad voorzien van mooie muurschilderingen. Imposante creaties deden metershoge kale muren omvormen tot tien gigantische kunstwerken. Het zijn stuk voor stuk unieke murals die elk hun eigen verhaal vertellen. Elk werk heeft zijn eigen stijl en achtergrond, en dat maakt dit project bijzonder.
De enorme muurschilderingen vormen samen een wandelroute door de Mechelse binnenstad. Mijn persoonlijke favorieten zijn Onderwaterhond, een ontwerp van Bart Smeets en The Gift, de paarse leeuw geschilderd door Gijs Vanhee. Buiten de murals van Mechelen Muurt is er niet veel street art in Mechelen centrum te vinden. Toch zijn er wel een paar werken te vinden van onbekende kunstenaars, deze verborgen parels zijn verrassend leuk.
Nog meer Mechelen tips: Wat te doen in Mechelen? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van bezienswaardigheden in Mechelen.
Meer tips waar je street art kunt spotten? Lees dan ook deze artikelen met deze kunstvorm in de hoofdrol:
- Street art Shoreditch: kleurrijke kunstwerken in de hipste wijk van Londen
- Street art Dubai City Walk: de mooiste murals van bekende kunstenaars
- STRAAT Museum Amsterdam: grootste street art museum ter wereld
- Street art Lissabon: hier vind je de mooiste murals en andere straatkunst
- Street art Amsterdam: gave muurschilderingen en graffiti op NDSM-werf
4 reacties
In de Belgische stad Gent herbergt er ook mooie graffiti en street-art. Bij deze deel ik deze beelden en woorden: https://catherineboone.blogspot.com/2017/07/de-wereld-van-graffiti-onbekend-maar-zeker-niet-onbemind.html
Bedankt voor je aanvulling. Over Gent had ik al goede verhalen gehoord, maar jouw beelden en woorden bevestigen dit. Gent staat op mijn lijstje voor komend jaar.
Dag Marcel, het werk van Noir naast de kledingwinkel Duck in Luik werd vervangen door een ander werk van de kunstenares Whoups .
met vriendelijke groeten
Dag Yvette, bedankt voor de informatie! Ik heb het artikel aangepast.