Muren vol, huizenhoog en kleurrijk. Street art is niet meer weg te denken uit het straatbeeld anno nu. In pak ‘m beet vijftig jaar is het van illegale underground activiteit uitgegroeid tot legitieme kunstvorm. Sterker nog: het is een van de grootste kunststromingen van onze tijd. Daarom is er nu het STRAAT Museum, het grootste museum voor graffiti en street art ter wereld.
Lees ook: Het grootste zeilevenement in Nederland bezoeken? Bekijk ook mij artikel over SAIL Amsterdam.
In de voormalige Lasloods op het NDSM-terrein in Amsterdam Noord worden meer dan 150 werken van (inter)nationale kunstenaars tentoongesteld. Het STRAAT Museum biedt plaats aan kunst die normaal gesproken alleen in het voorbijgaan te zien is. Door het open karakter van de locatie blijft ook binnen het straatgevoel behouden, waardoor de werken nog beter tot hun recht komen.
INHOUDSOPGAVE
STRAAT Museum Amsterdam
Street art valt op, maakt indruk en inspireert. Op straat en in STRAAT. Door het glazen dak en de open structuur van het gebouw verandert het licht binnen mee met buiten. De ruim 7.000 m² grote loods is ingedeeld als een stad met straten, pleinen en kruisingen om het straatgevoel verder te versterken.
Openingstentoonstelling Citaat van de Straat toont 153 kunstwerken van 140 kunstenaars met 32 verschillende nationaliteiten. De doeken van negen bij vijf meter hebben de oppervlakte van een klein Amsterdams appartement en zijn indrukwekkend door hun omvang. De collectie omvat een grote diversiteit aan stijlen, vormen, technieken en verhalen. Het STRAAT Museum biedt bezoekers de mogelijkheid om het achterliggende verhalen van de werken te ontdekken, terwijl die op straat normaalgesproken onverteld blijven.
Citaat van de Straat
In deze tentoonstelling staat de vraag ‘Is street art binnen nog wel street art?’ centraal. De werken zijn opgedeeld in vijf thema’s die bezoekers uitnodigen hun eigen antwoord te vormen. Elk thema belicht een aspect van street art om mensen aan het denken te zetten over wat deze kunstvorm nou eigenlijk inhoudt.
Persoonlijk verwijst naar de belevingswereld van de kunstenaar, esthetisch naar het nastreven van perfecte vormen en verbonden naar de relatie tussen artiest en omgeving. Bewust gaat over het gebruiken van kunst om bewustzijn te creëren voor maatschappelijke kwesties en empathisch over de communicatie tussen artiest en toeschouwer.
De collectie bestaat uit werken van o.a. de Nederlandse kunstenaars Street Art Frankey en FAKE, de Braziliaanse Rafael Sliks, de Britse David Walker en de Australische Helen Proctor.
Lees ook: Overnachten in Amsterdam? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van hotels in Amsterdam waar je naar jouw droombestemming reist.
Street art een podium geven
David Roos, curator en creatief directeur van STRAAT, over het museum. “Street art is een steeds groter wordend onderdeel van het huidige straatbeeld. De kunstwerken die op straat te vinden zijn, zijn dynamisch, kleurrijk en actueel. Het STRAAT Museum brengt buiten naar binnen, geeft street art een podium en biedt context aan de werken. We vertellen het verhaal van de straat aan de hand van een collectie die op een natuurlijke manier is ontstaan, hier in de loods. Alle werken zijn gemaakt waar ze te zien zijn, net als op straat. Dat maakt STRAAT zo bijzonder.”
Over STRAAT
STRAAT is het grootste museum voor graffiti en street art ter wereld. Drijvende kracht achter het concept is Peter Hoogewerf, die zich liet inspireren door de straatkunst op het NDSM-terrein. De collectie is speciaal voor het museum in Amsterdam Noord gecreëerd. De werken zijn daardoor mede geïnspireerd door de creatieve en rauwe sfeer die het NDSM-terrein zo dynamisch maakt. Het STRAAT Museum is gevestigd in een rijksmonument, met op de gevel de iconische mural van Anne Frank van de hand van Braziliaans kunstenaar Eduardo Kobra.
Lees ook: Gave muurschilderingen en graffiti op NDSM-werf bewonderen? Bekijk ook mijn artikel over street art Amsterdam.
Praktische informatie STRAAT Museum
Officieel heet het STRAAT Museum, al wordt internationaal Street Art Museum Amsterdam aangehouden. Het museum opende haar deuren op 9 oktober 2020 aan het NDSM-Plein in Amsterdam Noord.
STRAAT is geopend van maandag tot en met zondag. Voor de openingstijden van het het museum verwijs ik naar de website. Toegangskaarten kosten online 19,50 euro voor volwassenen en jeugd (13 t/m 18 jaar) 9,50 euro. De één uur durende rondleiding (iedere zaterdag en zondag) door het museum op het NDSM-terrein kost 10,00 euro per persoon (excl. toegangskaarten voor het museum).
Het museum in Amsterdam is eenvoudig bereikbaar. Er varen twee gratis pontjes rechtstreeks naar de NDSM-werf die toegankelijk zijn voor voetgangers en (brom)fietsers.
- Vanaf Amsterdam Centraal stap je op de meest linker veerpont (“NDSM”). Tijdens spitsuren vertrekt de pont ieder kwartier, daarbuiten om het half uur. De vaartijd is ongeveer een kwartier.
- Vanaf de Pontsteiger vaar je in ongeveer zeven minuten naar de NDSM-werf.
Lees ook: Stedentrip Amsterdam gepland? Bekijk ook het artikel met een overzicht van parken in Amsterdam.
Met de auto naar de NDSM-werf
Neem op de ring A10 afslag S116 of S118 en volg de borden industrieterrein “Noord 180”. Parkeren op het NDSM-terrein kost slechts 1,40 euro per uur. Betalen kan bij de parkeermeter met pin of via de parkeerapp van Yellowbrick, Parkline en Parkmobile. Betaald parkeren op de NDSM-werf is van 09.00 tot 19.00 uur.
Meer tips voor street art in Europa
- Street art België: 6x leuke steden met unieke graffiti en muurschilderingen
- Street art Shoreditch: kleurrijke kunstwerken in de hipste wijk van Londen
- De muurschilderingen van The Crystal Ship: een verzameling kleurrijke street art in Oostende
- Street art Lissabon: op zoek naar kleurrijke murals en andere straatkunst
- Street art Antwerpen: murals in Berchem om je vingers bij af te likken
4 reacties
He, ben ik toch net te vroeg vertrokken uit Amsterdam. Ik kende de loods al en er was altijd al veel leuks te zien, maar nu met dit museum is het nog veel toffer geworden! Hopelijk kan ik na de lockdown weer eens die kant op.
Het STRAAT Museum is een goede reden om nog eens terug te gaan naar Amsterdam.
Kicken! Al moet ik er gelijk bijzeggen dat ik meer van de old skool ben, dus geen street-art maar graffity en niet binnen maar buiten. Maar het valt te prijzen dat het straat museum met die gedachte ook rekening heeft gehouden.
Street-art kan heel mooi zijn, maar, zoals met veel kunst, soms ook wat lastig te begrijpen. En als je het niet snapt dan heb je er ook niet zoveel mee, Graffity daarentegen vind ik bijna altijd tof. De pieces dan natuurlijk, niet de tags. Vroeger zelf ook veel mee bezig geweest. Graffity pretendeert niks, het zijn gewoon letters, een naam, verder niks. Het enige doel is ze zo zwierig mogelijk op de meest opvallende plaatsen te krijgen. (en niet gepakt te worden)
Het is geweldig.