Het konikpaard komt oorspronkelijk uit Polen, maar tegenwoordig kun je ze ook in natuurgebieden in Nederland tegenkomen. Konikpaarden helpen om de natuur te beheren. Door het grazen zorgen ze er onder andere voor dat duinen en heide niet met struiken dichtgroeien. In dit artikel deelt Travel Madness een aantal plekken waar je konikpaarden in Nederland kunt tegenkomen.
De konik heeft Poolse roots. Daar werd het paardenras gefokt als vervanger voor de tarpan, zijn uitgestorven voorvader. Dat het konikpaard uit Oost-Europa komt klinkt ook door in zijn naam. Konik betekent in het Pools namelijk ‘paardje’. Het konikpaard is meestal grijs van kleur, soms ook bruin en heeft een kenmerkende streep over de rug lopen. Koniks grazen in natuurgebieden om de vegetatie in dat gebied te onderhouden. Ze worden vaak gekozen, omdat ze het gras een stuk korter houden dan andere grazers. Sinds 1982 grazen er konikpaarden in Nederland.
Nog meer wandel tips: Op zoek naar mooie wandelroutes en wandelgebieden? Bekijk ook mijn artikel over wandelen in Nederland.
INHOUDSOPGAVE
- Waar leven konikpaarden in Nederland?
- Nationaal Park Zuid-Kennemerland
- Natuurgebied Oranjezon in Vrouwenpolder
- Konikpaarden in Nederland: De Stille Kern van het Horsterwold
- Natuurgebied Lentevreugd
- Natuurgebied de Molenplas in Stevensweert
- Oog in oog met konikpaarden in Nederland: dit moet je wel en niet doen
Waar leven konikpaarden in Nederland?
Konikpaarden zijn minder schuw dan je misschien zou verwachten. Maar het is en blijft een wild paard, dus dat kan wel gevaarlijk zijn. Zorg ervoor dat je ze niet laat schrikken en blijf altijd op gepaste afstand. Als de koniks wild worden, kunnen ze namelijk hard trappen. In welke natuurgebieden in Nederland moet je gaan wandelen als je deze imposante dieren wilt zien? Dit zijn de mooiste plekken om konikpaarden in Nederland te spotten.
Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Tussen de Noordzeekust en Haarlem, van Zandvoort tot IJmuiden, ligt Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het is een gevarieerd landschap met bos, duin en landgoederen. NPZK behoort tot de grootste duingebieden van Nederland, maar toch is de kans groot dat je hier konikpaarden tegenkomt. In het nationaal park kun je maar liefst vier soorten grote grazers tegenkomen, want ook damherten, Schotse Hooglanders en wisenten begrazen het gebied. Daarnaast heb je ook kans om vossen te spotten in uitgestrekte duingebied.
Openbaar vervoer: Vanaf station Haarlem kun je bus 81 nemen die bij ingang Koevlak in Overveen stopt. Je kunt ook uitstappen bij de treinstations Overveen en Santpoort-Noord.
Parkeren: De meeste parkeerplaatsen zijn gratis, maar voor de ingangen Bleek en Berg, Parnassia en Koevlak geldt betaald parkeren.
Wandelen: Er zijn diverse wandelroutes in Nationaal Park Zuid-Kennemerland uitgezet. Een mooie wandeling is de 7,5 kilometer lange Konikroute. Deze wordt met zwarte pijltjes aangegeven.
Natuurgebied Oranjezon in Vrouwenpolder
Een ander mooi natuurgebied om konikpaarden in Nederland te spotten is Oranjezon. Het duingebied ligt aan de noordwestkust van het Zeeuwse schiereiland Walcheren nabij de dorpen Oostkapelle en Vrouwenpolder. Het voormalig waterwingebied bestaat uit bos, duingrasland, struweel en is zo’n vierhonderd hectare groot. In Oranjezon kun je naast een kudde konikpaarden ook damherten en reeën tegenkomen. De konikpaarden hebben een redelijk groot gebied waar ze grazen, maar je spot er bijna altijd wel een paar in het duingebied.
Openbaar vervoer: Dit natuurgebied is lastig te bereiken met het openbaar vervoer. Neem de bus (lijn 133 van Connexxion) van Kamperland of Middelburg naar Vrouwenpolder en stap bij halte Dorp N57 uit. Dan is het nog een half uur lopen.
Parkeren: Betaald parkeren kan op de parkeerplaats aan de Koningin Emmaweg in Vrouwenpolder en geldt tussen 09:00 en 21:00 uur in de periode van 1 maart tot en met 31 oktober.
Wandelen: Er zijn vier gemarkeerde wandelroutes in Oranjezon uitgezet. De afstanden variëren van 2,5 tot 6,5 kilometer.
Let op! Wandelen in Oranjezon is niet gratis. Vanaf de parkeerplaats loop je in vijf minuten naar de ingang van het natuurgebied. Hier staat een automaat waar je een toegangskaartje kunt kopen. Het entreeticket kost 1 euro per persoon (september 2021). Je kunt met contant geld of pinpas betalen.
Konikpaarden in Nederland: De Stille Kern van het Horsterwold
Dit natuurgebied ligt in de provincie Flevoland, vlakbij Zeewolde. De Stille Kern van het Horsterwold behoort tot een van de grootste aaneengesloten loofbosgebieden van Europa. Het gebied wordt begraasd door een kudde konikpaarden, die zorgen ervoor dat de afwisseling van bos, graslanden, moeras en struweel niet verloren gaat. Het bijzondere aan wandelroute Boswachterspad Stille Kern is dat je het pad niet hoeft te volgen. Je mag van de gebaande paden af waardoor je veel kans hebt om (vechtende) konikpaarden te spotten.
Openbaar vervoer: Er stopt geen openbaar vervoer in de buurt van het startpunt (Flediteweg in Zeewolde).
Parkeren: Parkeerplaats aan de Flediteweg 3 in Zeewolde.
Wandelen: Boswachterspad Stille Kern is een ongemarkeerde route van 7 kilometer. Download hier het gpx-bestand.
Natuurgebied Lentevreugd
Een van mijn favoriete plekken om konikpaarden in Nederland te spotten is Lentevreugd. Dit natuurgebied ligt nabij Wassenaar in Hollands Duin, een duingebied met plassen en rietvelden. Er is een mooie wandelroute van 2,5 kilometer waar je zowel over verharde als onverharde paden loopt. De kans dat je hier konikpaarden tegenkomt is groot. Het natuurgebied is immers klein en je kunt de kudde bijna niet mislopen.
Openbaar vervoer: Vanaf station Den Haag Centraal kun je bus 90 van busmaatschappij Arriva nemen en uitstappen bij Hotel Wassenaar aan de Katwijkseweg. Dan is het nog tien minuten lopen om bij Lentevreugd uit te komen.
Parkeren: Parkeerplaats aan de Katwijkseweg 19 in Wassenaar.
Wandelen: Er is één wandelroute in natuurgebied Lentevreugd uitgezet. Het Meta Jochemspad is 2,5 kilometer lang en je volgt de rode markering.
Natuurgebied de Molenplas in Stevensweert
Konikpaarden in Limburg spotten? Zet koers naar Stevensweert! Wij bezoeken dit oude vestingstadje tijdens de Limburgse Elfstedentocht. Aansluitend maken we een mooie wandeling in natuurgebied de Molenplas, onderdeel van RivierPark Maasvallei. Aan het begin van de route biedt het uitkijkpunt een prachtig panorama over het gebied. Rond de Molenplas grazen Galloway runderen en konikpaarden. De grote grazers zijn onmisbaar voor het beheer van het gebied. Konikpaarden leven in kuddes, dus met wat geluk kom je de kudde tijdens je wandeling tegen.
Openbaar vervoer: Neem de bus (lijn 66 van Arriva) vanaf station Roermond naar Echt en stap bij halte Roumerweg in Stevensweert uit. Vanaf daar is het nog tien minuten lopen naar De Hompesche Molen.
Parkeren: Bij De Hompesche Molen aan de Molendijk 6 in Stevensweert.
Wandelen: Rondje Molenplas is een gemarkeerde route van zes kilometer. Vanaf het startpunt volg je de gele pijltjes.
Tip! Trek waterdichte schoenen of laarzen aan en vergeet je verrekijker niet.
Oog in oog met konikpaarden in Nederland: dit moet je wel en niet doen
Tot slot een paar tips voor een veilige ontmoeting met deze prachtige dieren. Konikpaarden zijn imposante dieren. Niet voor niets staan er bij het betreden van natuurgebieden met grote grazers waarschuwingsborden. Houd je daarom altijd aan de volgende regels als je konikpaarden in Nederland tegenkomt tijdens je wandeling:
– Bekijk de grazers van een afstand en kom niet te dichtbij
– Aai en voer de dieren niet
– Ga niet schreeuwen of maak geen snelle bewegingen
– Houd honden aangelijnd
Dit waren een paar van mijn favoriete plekken om konikpaarden in Nederland te spotten. Ken jij nog een andere mooi natuurgebied? Laat het me weten!
Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:
- Herfstwandelingen in Nederland: de mooiste wandelroutes in de herfst
- Wandelen Schokland: wandelroute over het voormalige Zuiderzee eiland
- Wandelen in de Biesbosch: ontdek Nationaal Park De Biesbosch te voet
- Heide in Nederland: dit zijn de mooiste heidegebieden van Nederland
- Wijnroutes in Zuid-Limburg: 5 mooie wijnwandelingen in het Heuvelland