De opkomende zon die de prachtige herfstkleuren oplicht, dauwdruppels die het gras bekleden, verschillende paddenstoelen die uit de grond komen, en kastanjes die uit de boom vallen. De herfst is voor buitenliefhebbers het ideale seizoen om heerlijke boswandelingen te maken. Wandelen in de herfst? In dit artikel lees je alles over mijn favoriete herfstwandelingen in Nederland.
De herfst is mijn favoriete seizoen van het jaar. Struinen door het bos, terwijl de herfstzon de bomen in vuur en vlam zet. Paddenstoelen fotograferen en kastanjes zoeken terwijl je geniet van mooie landschappen en een prachtig gekleurde natuur.
Tip! Paddenstoelen fotograferen? Neem een – aan beide zijkanten open geknipte – vuilniszak mee. Gebruik deze als ondergrond als je paddenstoelen fotografeert. Zo blijft je kleding droog en schoon.
INHOUDSOPGAVE
- Wandelroutes in de herfst Mooie gebieden voor herfstwandelingen in Nederland
- De mooiste herfstwandelingen op de Veluwe
- Herfstwandelingen in Nederland – Wandelroutes voor het najaar in Noord-Holland
- Herfstwandelingen in Nederland – Mooie wandelroutes in Zuid-Limburg
- Herfstwandeling in Utrecht
- Herfstwandelingen in Nederland – Wandelroutes in Noord-Brabant
- Naar buiten voor de mooiste herfstwandelingen in Nederland
- Tips voor herfstwandelingen in Nederland
- Meer tips voor wandelen in Nederland
Wandelroutes in de herfst
Mooie gebieden voor herfstwandelingen in Nederland
Wat zijn de mooiste gebieden voor een herfstwandeling in eigen land? Travel Madness deelt een uitgebreid overzicht van natuurgebieden die geweldige kleuren aannemen in de herfst en waar je paddenstoelen kunt vinden, wild kunt spotten of prachtige uitzichtpunten hebt. Dus waar wacht je nog op? Pak je wandelschoenen, doe een warme jas aan en vergeet je camera niet om al het moois wat de natuur in de herfst te bieden heeft vast te leggen. Op deze plekken beleef je de herfst op z’n mooist!
De mooiste herfstwandelingen op de Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe
Nationaal Park De Hoge Veluwe is met een oppervlakte van ongeveer 5.400 hectare één van de grootste aaneengesloten natuurgebieden van Nederland. Behalve uit oeroude bossen bestaat het nationaal park uit grasvlakten, uitgestrekte heidevelden en zandverstuivingen. Voor een mooie herfstwandeling kun je hier flink uit de voeten. Wandelen op de Veluwe tijdens de herfst is een feestje: je kunt zomaar oog in oog komen te staan met edelherten, reeën en wilde zwijnen. En dan kun je er ook nog terecht voor een van de mooiste musea van ons land, het Kröller-Müller Museum.
Tip! Nationaal Park De Hoge Veluwe op een andere manier verkennen? Spring na de ingang van het park op een van de gratis Witte Fietsen en ontdek al trappend het uitgestrekte natuurgebied.
Nationaal Park De Hoge Veluwe wandelroutes: In het natuurgebied zijn diverse gemarkeerde wandelroutes uitgezet die je kunt volgen, maar je kunt ook gewoon zelf op pad gaan en je eigen route uitstippelen. Je mag alleen op de aangelegde paden lopen.
Startpunt wandelroutes: Het park heeft ingangen in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Vanaf de ingangen kun je vervolgens kiezen uit vele wandelpaden.
Nationaal Park De Hoge Veluwe parkeren: Betaald parkeren kan op de parkeerplaatsen bij de ingangen van het park.
De Hoge Veluwe wandelen met hond: Honden mogen aangelijnd mee.
Horeca: Parkrestaurant, de Theekoepel bij Jachthuis Sint Hubertus en Theehuis De Kemperberg.
Let op! Voor de Hoge Veluwe heb je een entreebewijs nodig. Tickets zijn te koop bij de ingang of van tevoren op de website van Nationaal Park De Hoge Veluwe. In verband met de hertenbronsttijd kunnen wandelroutes (deels) afgesloten zijn tussen 15 september en 15 oktober. Controleer dit voordat je naar de Veluwe afreist!
Deelerwoud
Tussen Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom vind je het minder bekende – en daardoor is het er veel rustiger – Deelerwoud. Het natuurgebied op de Veluwe bestaat uit bossen en heidevelden in een glooiend landschap, waar je heerlijk kunt wandelen in de herfst. Het Deelerwoud is ook een goede plek om wild te spotten. Zo kun je als je geluk hebt Schotse Hooglanders tegenkomen. Ook is de populatie edel- en damherten de afgelopen jaren flink gegroeid. Wildlife spotten op de Veluwe? Pak je verrekijker en doe je wandelschoenen aan voor een herfstwandeling in het Deelerwoud.
Deelerwoud wandelroutes: Natuurmonumenten heeft drie verschillende rondwandelingen in Deelerwoud uitgezet. De wandelroutes variëren van 6,5 tot 8,5 kilometer en zijn gemarkeerd met paaltjes met een gekleurd aluminium bandje.
Startpunt wandelroutes: De Deelerheideroute (rood) en Hartenhulbergroute (groen) starten vanaf parkeerplaats Deelen. De Deelerwoudroute (blauw) begint op parkeerplaats Woeste Hoeve.
Deelerwoud parkeren: Het Deelerwoud heeft drie ingangen: Kop van Deelen, voetgangerstunneltje onder de A50 bij Groenendaal en Woeste Hoeve. Gratis parkeren kan op parkeerplaats Deelen aan de Hoog Delenseweg en op parkeerplaats Woeste Hoeve aan de Oude Arnhemseweg, iets voorbij Restaurant De Woeste Hoeve.
Deelerwoud wandelen met hond: Honden zijn welkom, mits deze aangelijnd zijn.
Horeca: geen.
Nog meer Veluwe tips: Wandelen op de Veluwe? Bekijk ook mijn artikel over wandelen bij Radio Kootwijk.
Herfstwandelingen in Nederland – Wandelroutes voor het najaar in Noord-Holland
Buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid
Wil je een mooie herfstwandeling in Noord-Holland maken? Zet koers naar Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. Rond het landhuis liggen de geometrisch aangelegde tuinen en verderop wandel je door de tuinen in landschapsstijl, waar natuurlijk ogende kronkelpaden, waterpartijen, heuvels en open velden het beeld bepalen. Hoogtepunten op de route over Beeckestijn: het landhuis, de bloemenwaaier, de slangenmuren, het kapelletje en de schaduwrijke parkbossen. Buitenplaats Beeckestijn is een prachtig wandelgebied en mag dan ook niet ontbreken op het lijstje met mooie herfstwandelingen in Nederland.
Beeckestijn wandelroutes: Er zijn vier rondwandelingen over Buitenplaats Beeckestijn uitgezet. De rode route is een korte wandeling van Natuurmonumenten door het park en de siertuinen van Beeckestijn. Zowel de groene als paarse route lopen van Beeckestijn naar Driehuis terug naar de buitenplaats in Velsen-Zuid. Zin in een langere rondwandeling? Kies dan voor de blauwe route. Via de buitenplaatsen Beeckestijn en Velserbeek loop je langs het Noordzeekanaal en door recreatiegebied Spaarnwoude terug naar Beeckestijn.
Startpunt wandelroutes: Parkeerplaats Buitenplaats Beeckestijn aan Rijksweg 134 in Velsen-Zuid.
Landgoed Beeckestijn parkeren: Gratis parkeren kan op de parkeerplaats van Beeckestijn aan de Rijksweg.
Beeckestijn wandelen met hond: Honden zijn welkom. Er is een losloopgebied en een zone waar de honden moeten zijn aangelijnd.
Horeca: Brasserie Beeckestijn.
Wandelbos Groenendaal in Heemstede
Nederland heeft prachtige bossen waar je heerlijk kunt wandelen in de herfst. Mijn favoriet? Wandelbos Groenendaal in Heemstede. In dit park zijn diverse wandelroutes uitgezet. Je passeert de heuvel waar ooit de Belvédère stond, steekt de Chinese brug over en wandelt langs een eilandje in een waterkom: Kop en Schotel. De route door het Groenendaalse Bos voert je verder over kronkelpaadjes, langs vijvers en over duinruggen. Groenendaal is ook een uitstekende plek om paddenstoelen te vinden. Soorten als berkenzwam, goudvliesbundelzwam, grote parasolzwam, hertenzwam en porseleinzwam zijn goed vertegenwoordigd in het bos.
Groenendaal wandelroutes: Er zijn twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet in het Groenendaalse Bos: een rode van 4,5 kilometer en een gele van 1,5 kilometer. Wil je liever een langere rondwandeling maken? Kies dan voor een wandeling langs de buitenplaatsen Groot-Leyduin, Hartekamp & De Overplaats en Groenendaal. De routes zijn respectievelijk 4, 6 en 6 kilometer lang, gemarkeerd met een ronde sticker ‘Buitenplaatsenpad’ en te koppelen tot een rondwandeling van 16 kilometer.
Startpunt wandelroutes: Parkeerplaats aan Burgemeester van Rappardlaan 1 in Heemstede.
Wandelbos Groenendaal parkeren: Gratis parkeren Wandelbos Groenendaal kan op de parkeerplaats aan de Burgemeester van Rappardlaan.
Groenendaalse Bos wandelen met hond: In een deel van het bos mogen honden loslopen. Het losloopgebied is volledig omheind en de gele wandelroute gaat grotendeels door dit gebied.
Horeca: Restaurant Landgoed Groenendaal.
Amsterdamse Waterleidingduinen in Zandvoort
Deze herfstwandeling door het waterwingebied in Zandvoort zit vol afwisseling. Je komt door dichte bossen, langs hoge duintoppen, over uitgestrekte vlaktes en langs kanalen. De kans dat je in de herfst burlende damherten ziet is erg groot. Tijdens de bronsttijd in de Amsterdamse Waterleidingduinen kun je dit indrukwekkende spektakel met eigen ogen bewonderen. Daarnaast is de AWD ook het leefgebied van konijnen, vlinders, vossen en verschillende soorten vogels. De 6,7 kilometer lange route is gemarkeerd met groene paaltjes. De route loopt gedeeltelijk samen met de 4 kilometer lange witte route die bij de ingang aan de Zandvoortselaan is uitgezet.
Amsterdamse Waterleidingduinen wandelroutes: In het waterwingebied zijn diverse wandelroutes uitgezet, maar je mag ook van de paden af en zelf je route bepalen. Een dagkaart kost 1,50 euro en is te koop in de pin-betaalautomaat bij de ingang of online. Klik hier voor het kopen van een dagkaart.
Startpunt groene en witte route: Ingang Zandvoortselaan 130 in Zandvoort.
Amsterdamse Waterleidingduinen parkeren: Betaald parkeren kan bij de hoofdingang. Je betaalt 2 euro voor een dagkaart.
Amsterdamse Waterleidingduinen wandelen met hond: Honden zijn niet toegestaan.
Horeca: Onderweg kom je geen horeca tegen. Naast de ingang is DUNE aan de duinrand een aangename plek voor een drankje of om iets te eten.
Buitenplaats Elswout in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Of je nu het strand opgaat, de duinen of het bos intrekt of bij een uitkijkpunt blijft staan, Nationaal Park Zuid-Kennemerland is overal even mooi. Een minder bekend gedeelte in het nationaal park is Buitenplaats Elswout: een landgoed waar je heerlijk kunt wandelen. Herfst op Landgoed Elswout is bijna een sprookje. Met oranjerie, romantische prieeltjes en kronkelige paden door bossen gehuld in prachtige herfsttinten. Daarnaast staat Elswout in de herfst bol van de paddenstoelen, waaronder een aantal zeer zeldzame.
Landgoed Elswout wandelroutes: Staatsbosbeheer heeft twee gemarkeerde wandelroutes over Buitenplaats Elswout uitgezet. De blauwe route van 1,7 kilometer en de 2,8 kilometer lange rode route.
Startpunt wandelroutes: Buitenplaats Elswout aan de Elswoutslaan 14 in Overveen.
Elswout parkeren: Betaald parkeren kan op de parkeerplaats naast de ingang. Je betaalt 1,50 euro per uur met een maximum van 6,50 euro.
Landgoed Elswout wandelen met hond: Honden toegestaan, mits aangelijnd.
Horeca: In Orangerie Elswout kun je terecht voor een kopje koffie of thee, lunch of drankje. De oranjerie is alleen geopend op zondag.
Herfstwandelingen in Nederland – Mooie wandelroutes in Zuid-Limburg
Trage Tocht Vijlen
Deze 15 kilometer lange route gaat over holle wegen, door bossen en pittoreske dorpjes, en over onverharde wandelpaden dwars door boerenland en natuur. Met fenomenale uitzichten als een schilderij. Je maakt een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus wees voorbereid op klimmen en dalen. Maar alle moeite wordt dubbel en dwars beloond. De wandelroute door het Geuldal en Vijlenerbos is duidelijk omschreven. Om fout te lopen moet je dan ook goed je best doen. Trage Tocht Vijlen is wat mij betreft een van de mooiste herfstwandelingen in Nederland.
Wandelroute: Trage Tocht Vijlen is een ongemarkeerde wandelroute. Je kunt de routebeschrijving met topografische wandelkaart printen of de GPS-route downloaden. De route kan je in 3,5 uur – zonder pauzes – afleggen. Als je regelmatig stopt en onderweg luncht, doe je er ruim vijf uur over.
Startpunt Trage Tocht Vijlen: Bushalte Vijlenberg in Vijlen.
Vijlen parkeren: De auto kan je gratis parkeren aan de Vijlenberg. Bij de bushalte zijn een aantal parkeervakken aanwezig.
Horeca: In Vijlen zijn diverse horecagelegenheden, Boscafé ’t Hijgend Hert is mijn favoriet. Onderweg kom je geen horeca tegen, m.u.v. ijskraam de Wingbergerhoeve aan Camerig 22 in Vijlen.
Nog meer Limburg tips: Wil je een van de wijnroutes in Zuid-Limburg volgen? Bekijk ook mijn artikel over Route des Vins Land van Kalk Ubachsberg.
Promenade des Trois Bornes in Vaals
Op het Drielandenpunt in Vaals komen de grenzen van Nederland, België en Duitsland samen. Met een hoogte van 322,5 meter is de Vaalserberg bovendien de hoogste berg in Nederland. Het Drielandenpunt is niet alleen een belangrijke symbolische en geografische plek, er starten ook diverse wandelroutes. Promenade des Trois Bornes voert je over kronkelige paden door het Preusbos. Na een kleine zes kilometer verlaat je het bos en daal je over verharde paden naar Gemmenich. Vanuit het dorpje in de Waalse provincie Luik voert een steile, geasfalteerde weg je terug naar het Drielandenpunt. De prachtige vergezichten lonen beslist de moeite van jouw reis naar dit uiterste puntje van Nederland.
Wandelroutes Vaalserberg: Vanaf het Drielandenpunt in Vaals zijn negen gemarkeerde rondwandelingen uitgezet. De wandelroutes variëren van 5,5 tot 11 kilometer en zijn gemarkeerd met witte bordjes met een gekleurd teken: een horizontaal of verticaal rechthoek, een kruis of een ruit. Vier van de negen wandelroutes zijn geschikt voor buggy’s en kinderwagens. Promenade des Trois Bornes (9,5 km) kan je in drie uur – zonder pauzes – afleggen.
Startpunt wandelroutes: Het Drielandenpunt in Vaals.
Vaalserberg parkeren: Parkeren kan voor 2 euro (dagtarief) boven op de Vaalserberg, zowel aan de Nederlandse als Belgische kant van het Drielandenpunt. De betaalzuil bij de uitrij-slagboom accepteert alleen munten van 1 en 2 euro.
Horeca: Diverse bij het Drielandenpunt.
Nog meer Limburg tips: Wandelen in Zuid-Limburg? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van mooie wandelroutes in Zuid-Limburg.
Herfstwandeling in Utrecht
De Kaapse Bossen bij Doorn
De Kaapse Bossen bij Doorn liggen midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. In dit gevarieerde en uitgestrekte wandelbos liggen vier verschillende wandelroutes. Zowel de donkerblauwe als de rode route komen langs uitzichttoren De Kaap. Het markante bouwwerk is ruim 25 meter hoog en geeft je een schitterend uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug. Vanaf grootte hoogte bewonder je de in herfstkleuren gehulde bomen. In de herfst barst het in de Kaapse Bossen van de paddenstoelen, in allerlei kleuren en vormen. Zet de Kaapse Bossen maar op je lijstje met herfstwandelingen in Nederland.
Kaapse Bossen wandelroutes: Natuurmonumenten heeft vier verschillende rondwandelingen in de Kaapse Bossen uitgezet. De wandelroutes variëren van 2 tot 9 kilometer en zijn gemarkeerd met gekleurde paaltjes.
Startpunt wandelroutes: Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen aan Maarsbergseweg 1 in Doorn is het beginpunt van zowel de donkerblauwe als de rode route. Het vertrekpunt van de gele route is parkeerplaats Châlet Helenaheuvel aan de St. Helenalaan in Doorn. De groene route start vanaf parkeerplaats Doornse Gat aan de Leersumseweg in Doorn. Kaapse Bossen parkeren: Gratis parkeren kan op de parkeerplaatsen waar de wandelroutes in de Kaapse Bossen beginnen.
Kaapse Bossen wandelen met hond: In de Kaapse Bossen moet de hond aan de lijn. Alleen in het hondenlosloopgebied bij Châlet Helenaheuvel mogen honden vrij lopen.
Horeca: Châlet Helenaheuvel.
Nog meer Utrecht tips: Wandelen op de Utrechtse Heuvelrug? Bekijk ook mijn artikel met wandelroutes door het Leersumse Veld.
Wandelroute Beerschoten, Houdringe en Panbos
Wil je een mooie herfstwandeling in Nederland maken? Zet koers naar de provincie Utrecht! Aan de rand van De Bilt ligt het landgoed Beerschoten, met aangrenzend het bos- en grasgebied Houdringe en het Panbos. Samen vormen zij een aaneengesloten natuurgebied met een afwisselend landschap. Bos, kronkelende vijvers, statige boslanen, stuifduinen en weiden met boomgroepen wisselen elkaar af. Tijdens de wandelroute Beerschoten, Houdringe en Panbos maak je kennis met de veelzijdigheid van deze gebieden.
Beerschoten, Houdringe en Panbos wandelroutes: Utrechts Landschap heeft vier verschillende rondwandelingen uitgezet. De gemarkeerde wandelroutes variëren van 3 tot 11 kilometer.
Startpunt wandelroutes: Paviljoen Beerschoten aan De Holle Bilt 6 in De Bilt is het beginpunt van zowel de geel (11 km), rood (4 km) als wit (5 km) gemarkeerde route. Het vertrekpunt van de blauwe route (3 km) is vanaf de parkeerplaats aan de Jozef Israëlslaan in Bosch en Duin.
Beerschoten, Houdringe en Panbos parkeren: Gratis parkeren kan op de parkeerplaatsen waar de wandelroutes starten.
Beerschoten, Houdringe en Panbos wandelen met hond: Honden mogen aangelijnd mee. Op een deel van de route mogen honden los.
Horeca: Paviljoen Beerschoten.
Tip! Achter het paviljoen ligt de beeldentuin van Jits Bakker. Deze is gratis en toegankelijk voor rolstoelen.
Herfstwandelingen in Nederland – Wandelroutes in Noord-Brabant
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
De grootste levende stuifzandgebieden van West-Europa liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. De Brabantse Sahara is een woest, stoer en droog gebied waar je je even in een andere wereld waant. In Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen vind je niet alleen zandvlaktes, maar ook bos en heide. Ga lekker struinen door het stuifzand en bepaal je eigen route. Of dwaal rond over de aangelegde wandelpaden langs heidevelden en door uitgestrekte bossen. Wil je alle facetten van dit bijzondere wandelgebied in Noord-Brabant ontdekken? Dan is deze wandelroute via wandelknooppunten in de Loonse en Drunense Duinen een aanrader.
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen wandelroutes: Natuurmonumenten heeft negen verschillende bewegwijzerde wandelroutes in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen uitgezet.
Startpunt wandelroutes: Afhankelijk van welke route je kiest.
De Loonse en Drunense Duinen parkeren: Er zijn verschillende plekken waar je kunt parkeren. Op alle parkeerplaatsen kun je gratis parkeren bij de Loonse en Drunense Duinen. Parkeren kan onder andere bij De Roestelberg, Duinoord, Landgoed Bosch en Duin, De Drie Linden en De Rustende Jager.
Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen wandelen met hond: Honden zijn welkom in de Loonse en Drunense Duinen. In sommige gebieden mogen honden loslopen, maar er zijn ook delen waar ze aangelijnd moeten zijn.
Horeca: De Roestelberg.
Nog meer Noord-Brabant tips: Wandelen in Brabant? Bekijk ook mijn artikel met mooie wandelroutes in Noord-Brabant.
Naar buiten voor de mooiste herfstwandelingen in Nederland
Nu kun je prima genieten van de herfst vanonder een dekentje op je bank, met het uitzicht op een raam vol regendruppels. Maar buiten is het feest. De herfst kan prachtig zijn, met haar bonte kleurenspel en ritselende bladeren. En de koude lucht kan heerlijk verfrissend werken. Een flinke herfstwandeling is perfect om je hoofd even helemaal leeg te maken. Dus waar wacht je nog op? Trek een dikke jas en goede wandelschoenen aan en ontdek de prachtige natuur in eigen land, met deze mooie herfstwandelingen in Nederland.
Nog meer wandeltips: Wandelen in Noord-Brabant? Bekijk ook mijn artikel over wandelen in Nationaal Park De Biesbosch.
Tips voor herfstwandelingen in Nederland
Wil je kans maken op mist in de ochtend voor een magisch tafereel? Sta vroeg op, en zorg dat je net na zonsopkomst het bos in loopt. Vergeet niet om warme en waterdichte kleding aan te trekken. Neem je camera en verrekijker mee en vul een thermoskan met warme koffie of thee voor een welverdiende pauze onderweg. Veel wandelplezier, en geniet van de herfst!
Meer tips voor wandelen in Nederland
- Wijnroutes in Zuid-Limburg: 5 mooie wijnwandelingen in het Heuvelland
- Tafelberg- en Blaricummerheide: wandelen door de bloeiende heide
- Wandelen Schokland: wandelroute over het voormalige Zuiderzee eiland
- Park Vijversburg: wandelen in het mooiste natuurgebied van Friesland
- Heide in Nederland: dit zijn de mooiste heidegebieden van Nederland