Elk jaar als het zomer is, vraag ik het me even af: staat de heide al in bloei? En elk jaar ben ik te vroeg, te laat of niet in de gelegenheid om een van de heidegebieden in Nederland te bezoeken. Maar dit jaar is mijn timing perfect. Hoogste tijd voor een wandeling over de glooiende heuvels en heidevelden van de Tafelberg- en Blaricummerheide. Wandel mee dwars door de paarse velden waar Drentse heideschapen grazen, vlinders rondfladderen en bijen op zoek zijn naar nectar.
Start van mijn wandeling over de Tafelberg- en Blaricummerheide
Ik parkeer mijn auto op de schaduwrijke parkeerplaats in de buurt van restaurant Tafelberg in Blaricum. Van daaruit starten verschillende gemarkeerde rondwandelingen over de heidevelden van de Tafelberg- en Blaricummerheide. Het wandelnetwerk in deze regio omvat ruim 475 kilometer aan wandelpaden. Vanaf het startpunt kan je kiezen uit vijf gemarkeerde routes met elk een andere afstand: oranje, blauw, geel, zwart en paars. Omdat het nog vroeg is en het een mooie dag belooft te worden, kies ik voor twee wandelingen. Eerst loop ik de 7,3 kilometer lange Bikbergenroute (zwart) en vervolgens de 2,3 kilometer lange Tafelbergroute (oranje). De eerste route gaat over open heidenvelden en door dichte bossen met wat akkertjes. De oranje route voert mij langs de schaapskooi van het Goois Natuurreservaat en dan omhoog de open Tafelbergheide op.

Wandelen tussen heidevelden in Blaricum
Na een kort stuk door het bos sla ik links af het zandpad in. De eerste heidevelden doemen op. Het paars landschap heb ik nagenoeg voor mijzelf. Ik volg de zwarte pijl en laat de heide achter mij. Iets verderop loop ik een loof- en naaldbos in. Het pad wordt aan weerskanten omzoomd door uitbundig bloeiende heide. Al snel kom ik uit bij een open vlakte waar tientallen schapen grazen. Over smalle paadjes loop ik tussen de heidevelden door. Aan alle kanten word ik omringd door een zee van paarse bloemen. De heide staat in volle bloei en ik geniet met volle teugen. Er gaan wandelpaden naar alle kanten, maar ik blijf de zwarte route volgen. De route eindigt bij restaurant Tafelberg, waar je een hapje en/of drankje kunt doen. Op het terras geniet je van een weids uitzicht op de Tafelberg- en Blaricummerheide.
En dan ga ik als toetje na de Bikbergenroute nogmaals de schitterende paarse heide op. De Blaricummerheide heet dit gedeelte. Ook hier zie ik Drentse heideschapen op hun dooie gemak rondlopen. Ze steken mooi af tegen de kleurige heide. Ik steek dwars de heide over en ga op zoek naar het beginpunt van de Tafelbergroute. Ik beklim de hooggelegen Tafelbergheide. De hoogteverschillen in het gebied zijn te danken aan het landijs uit de Riss-ijstijd. Dat ijs heeft het land ook opgeduwd tot het hoogste punt: de Tafelberg, waaraan deze heide haar naam ontleent. De naam heeft niets te maken met de berg nabij Kaapstad in Zuid-Afrika. Ze is ontleend aan een oude oriëntatietafel op deze heuvel, die helaas verloren is gegaan.
Nog meer tips voor heidewandelingen: Wandelen door de paarse kleurenpracht van de heide? Bekijk ook mijn artikel met de mooiste heidegebieden van Nederland.

Wanneer bloeit de heide in Nederland?
Hoewel de Tafelberg- en Blaricummerheide het hele jaar door aantrekkelijk is, maak je de mooiste heidewandelingen natuurlijk als de heide bloeit. Maar wanneer bloeit de heide op zijn uitbundigst? Goede timing blijkt belangrijk bij het plannen van een wandeling door het paarse landschap. De hoofdbloei begint meestal halverwege augustus. Vocht is daarbij een belangrijke factor. Struikheide, de heidesoort die nu zo mooi paars kleurt, gedijt op droge grond. In een nat jaar begint de bloei wat eerder. Is er sprake van een vrij droge zomer, dan komt alles ietsje later op gang. De beste tijd om de paarse biljartlakens te zien, is de periode tussen half augustus en half september.

Praktische informatie Tafelberg- en Blaricummerheide
- Het startpunt van de gemarkeerde rondwandelingen is de parkeerplaats bij restaurant Tafelberg aan de Oude Naarderweg 2 in Blaricum.
- Parkeren auto is gratis.
- Honden moeten op de heide aangelijnd zijn.
- Naast Drentse heideschapen grazen er ook Schotse Hooglanders op de hei.
- In het gebied zijn diverse wandelroutes – variërend van 2,3 tot 12,1 km – uitgezet, maar je kunt ook zelf je route bepalen door delen van de verschillende routes met elkaar te verbinden.
- Wandelen met kinderen? Dan zijn de oranje (2,3 km) en blauwe (3,7 km) route prima te doen.
- In de bloeiperiode van de heide kan het druk zijn in het gebied. Wil je de drukte vermijden? Kies dan net als ik voor een vroege wandeling, of kom laat in de middag.
- Ook als de heidevelden niet bloeien is het gebied nog steeds prachtig om een wandeling te maken.







Waar heidevelden bezoeken?
Door het hele land viert de natuur aan het einde van de zomer kleurrijke feestjes met grote of kleinere lappen paars. En in heel Nederland komen drommen liefhebbers af op die kleurenpracht. Bekende gebieden om te wandelen tussen bloeiende heide zijn het Balloërveld en het Dwingelderveld in Drenthe, de Posbank in Gelderland, de Brunssummerheide in Limburg, de Holterberg in Overijssel en de Kampina in Noord-Brabant: als bijen op zoek naar nectar, zwermen wandelaars en fietsers uit over de heidevelden. Dus wil je nog genieten van een prachtig paarse wereld, trek dan snel je wandelschoenen aan of stap op de fiets. Wacht niet te lang, want half september is de heide alweer uitgebloeid.
Meer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:
- Nationaal Park De Hoge Veluwe: wandelen, wild spotten en kunst kijken
- Wandelen Huis ter Heide: ontdek dit natuurgebied in Noord-Brabant
- De mooiste herfstwandelingen van Nederland: hier moet je zijn!
- Wandelroute Oisterwijkse Bossen en Vennen: wandelen in Noord-Brabant
- Wandelen Schokland: wandelroute over het voormalige Zuiderzee eiland