Een vakantie in Nederland kan ontzettend leuk zijn. Want wat is er nou leuker dan je laten verbazen door plekjes en bezienswaardigheden in eigen land? Tijdens een staycation in Nederland verbleef ik een lang weekend én een midweek in Zuid-Limburg en heb ik mij laten verrassen door de prachtige omgeving. In dit artikel lees je wat je allemaal kunt zien en doen in Zuid-Limburg.
INHOUDSOPGAVE
- Wat doen in Zuid-Limburg? 12 tips voor een weekend weg of vakantie in Nederland!
- Wandelen Margraten
- Amerikaanse Begraafplaats Margraten
- Epen Bronnenroute
- ENCI Maastricht
- Wandelen Sint-Pietersberg
- Rondleiding en wijnproeverij Apostelhoeve Maastricht
- Dagje Valkenburg
- Kasteelwandeling Genhoes in Valkenburg
- Wandelen Brunssummerheide
- Stedentrip Maastricht
- Wandelroute in Zuid-Limburg: Route des Vins
- Roadtrip Zuid-Limburg
- Koffie drinken, Limburgse vlaai eten en lunchen
- Tips voor restaurants in Zuid-Limburg
- Overnachten Zuid-Limburg
- Meer tips voor een dagje uit of weekend weg in Nederland
Wat doen in Zuid-Limburg?
12 tips voor een weekend weg of vakantie in Nederland!
Op vakantie in eigen land, maar je toch in het buitenland wanen? Daarvoor moet je in Zuid-Limburg zijn. Zuid-Limburg is genieten van het bourgondische leven met een hoofdletter G, smullen van Limburgse vlaai, een dagje Maastricht of Valkenburg en wandelen door een prachtig groen heuvellandschap. Ben jij nooit eerder in het zuiden van de provincie Limburg geweest, dan heb ik een aantal tips voor wat je kunt doen in Zuid-Limburg.
Lees ook: Het mooiste dorpje van Nederland bezoeken? Bekijk ook het artikel met tips voor het witte stadje Thorn in Midden-Limburg.
Wandelen Margraten
Vanuit het typisch Zuid-Limburgse dorp Margraten heb je een prachtig uitzicht op het Heuvelland. Ontdek het gevarieerde landschap rondom dit dorpje tijdens een wandeling. Het is er groen, rustig, landelijk, en de weidse vergezichten zijn fenomenaal. Onderweg zie je het glooiende heuvellandschap, de kleine boerderijen en uitgestrekte weiden waar koeien grazen.
Alle wandelroutes (Mg1 t/m Mg8) zijn uitgezet als rondgaande wandelingen. Als je een route via de gekleurde paaltjes volgt, kom je hierna ook weer terug op het punt waar je vertrokken bent. De afstanden van de routes variëren van 5,5 tot 10 kilometer. Je kunt één kleur volgen, maar je kunt ook de verschillende wandelroutes met elkaar verbinden. Wij combineerden de rode en blauwe route. Aanrader! Startpunt: Burgemeester Ronckersplein. Hier kun je ook gemakkelijk je auto parkeren.
Tip! Heb je een van de wandelroutes in Margraten voltooid? Zet dan koers naar Loods81. Aangename plek voor een kop koffie met vlaai of een lunch.
Amerikaanse Begraafplaats Margraten
Margraten is niet alleen bekend om de mooie wandelroutes, maar ook om de Amerikaanse Begraafplaats waar meer dan achtduizend militairen begraven liggen. Er staan in totaal 8301 kruizen voor alle gevallen Amerikaanse strijders tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij sommige kruizen worden tot op de dag van vandaag nog bloemen gelegd. Een rechthoekige vijver weerspiegelt de serene omgeving en een kleine fontein zorgt voor rimpels die zo het strakke geheel doorbreken. Helemaal achteraan staat een sobere, witte toren.
Naast de lange velden met witte marmeren kruizen, kun je ook de kapel bezoeken en de muur bekijken met namen van slachtoffers die nooit zijn terug gevonden. Helemaal achteraan deze prachtige begraafplaats zie je nog een laatste monument: een gigantische vlaggenmast waaraan de Amerikaanse vlag fier wappert. Ik vond het een indrukwekkende plek die je zeker bezocht moet hebben tijdens een weekendje Zuid-Limburg. De Amerikaanse Begraafplaats Margraten bezoeken is gratis.
Epen Bronnenroute
Wat je zeker moet doen in Zuid-Limburg is wandelen door het Geuldal. Dus trek je wandelschoenen aan voor de Epen Bronnenroute. Tijdens deze heuvelachtige en panoramische wandeling in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg wandel je langs bosranden met mooie uitzichten over het golvende landschap. Je klimt door weilanden omhoog en in het buurtschap Kuttingen volg je een pad naar het Geuldal. Dan volgt een schitterend stuk door de weilanden langs de Geul, loop je naar de Volmolen en dan klim je omhoog naar Epen. Neem zelf eten en drinken mee, er staan genoeg bankjes onderweg om te genieten van het fraaie landschap.
De drie rondgaande wandelroutes zijn gemarkeerd met blauwe vierkante bordjes met het logo van Epen Bronnenland erop. De wandelroutes worden daarop aangegeven met pijltjes in drie verschillende kleuren: wit (blauwe route), rood of groen. Je kunt de wandelroutes het beste volgen vanaf een van de startpunten in het centrum van het dorp Epen. Gratis parkeren in Epen kan aan de Kapelaan Houbenstraat (P1), Schoolstraat (P2) en Terpoorterweg (P3).
ENCI Maastricht
ENCI Maastricht ligt langs de rivier de Maas, aan de voet van de Sint-Pietersberg. In de ENCI-groeve vond tot 2018 het totale productieproces van cement plaats: de winning van kalksteen. De groeve in Maastricht is de ideale plek om een korte wandeling te maken. Vanaf het uitzichtplatform – het eindpunt van de bekendste langeafstandswandelroute van Nederland: het Pieterpad – is het mogelijk om via een trap met metalen treden de groeve af te dalen. Via een wandelpad word je een stukje door een oud gangenstelsel geleid. Het pad loopt via de kalkgraslanden, waterplas ‘Onder D’n Olifant’, Bistro Hoffmanni en de overgangszone naar Châlet d’n Observant aan de andere kant van de groeve. Onderweg geniet je van een waanzinnig uitzicht over de groeve en de azuurblauwe natuurplas.
Je kunt de groeve op twee manieren bereiken. Parkeer je auto op de parkeerplaats ‘Oog van Sint-Pieter’ aan de Luikerweg (betaald parkeren). Vanaf hier is het een kleine 30 minuten wandelen naar de trap. De wandelroute is gemarkeerd met gele zeshoekige bewegwijzering in beide richtingen. De groeve is ook bereikbaar via de Lage Kanaaldijk. Bij Châlet d’n Observant is een ruime parkeergelegenheid beschikbaar (gratis parkeren). De ENCI-groeve in Maastricht is van 1 april tot 1 september dagelijks van 09.00 tot 20.00 uur geopend. De rest van het jaar is de groeve elke dag van 09.00 uur tot 17.00 uur toegankelijk.
Wandelen Sint-Pietersberg
Vroeger werd er mergel uitgegraven, tegenwoordig is de Sint-Pietersberg een bijzonder natuurgebied en een populaire bestemming van veel wandelaars. Over de Sint-Pietersberg gaat een gelijknamige wandelroute van bijna 11 kilometer. Je wandelt niet alleen door de natuur, maar ook langs het enige terrassenkasteel van Nederland: Château Neercanne. Langs de rivier de Maas, de ENCI-groeve, Fort Sint Pieter en zelfs een stukje door België. Onderweg geniet je van weidse vergezichten over het Jekerdal. De route is gemarkeerd met een rode driehoek, en de blauwe pijl op het witte zeshoekige plaatje geeft de richting aan. Je kunt de wandelroute Sint-Petersberg ook downloaden. De rondwandeling start vanaf parkeerplaats ‘Oog van Sint Pieter’ aan de Luikerweg (betaald parkeren).
Tip! Na je wandeling rondom de Sint-Pietersberg is het goed toeven op het terras van Châlet Bergrust. Geniet van het uitzicht onder het genot van Mestreechse koffie en e stökske vlaoj.
Rondleiding en wijnproeverij Apostelhoeve Maastricht
Maastricht is van oudsher een echte wijnstad. Eeuwen geleden werden hier al wijndruiven verbouwd. Op een van Limburgs mooiste plekjes boven op de Louwberg, aan het prachtige Jekerdal aan de zuidzijde van Maastricht, ligt de monumentale 15e-eeuwse Apostelhoeve. Het is de oudste en een van de grootste wijndomeinen van Nederland. De Apsotelhoeve produceert als eerste wijngaard in Nederland sinds 1970 de hoogste kwaliteitswijnen. Het wijndomein levert momenteel zes droge, witte wijnen en twee mousserende wijnen.
Ben je een echte wijnliefhebber? Boek een rondleiding op de Apostelhoeve. Tijdens deze rondleiding wandel je tussen de wijnranken, bezoek je de wijnkelders, krijg je alles te horen over het verbouwen van wijn en bekijk je de installaties zoals de druivenpers, de gistingstanks en de bottelmachine. Aansluitend geniet je van een wijnproeverij.
Lees ook: Een wijnwandeling in het Heuvelland maken? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van wijnroutes in Zuid-Limburg.
Dagje Valkenburg
Wat te doen in Zuid-Limburg? Plan een dagje Valkenburg. Ga ondergronds en bezoek de Fluweelengrot of de Gemeentegrot. Even de adrenaline voelen? Ga rodelen. Een kabelbaan leidt je naar de 68 meter hoge uitkijktoren. Hier kan je België en Duitsland zien liggen. Daarna stap je in een rodel en zoef je naar beneden. Of stap op de fiets en bedwing de Cauberg. De bekendste berg van Nederland is gelegen aan de voet van het gezellige centrum van Valkenburg aan de Geul. Andere bezienswaardigheden in Valkenburg die niet op je lijstje mogen ontbreken zijn: MergelRijk, Kasteel Valkenburg en Museum Romeinse Katakomben.
Kasteelwandeling Genhoes in Valkenburg
Geniet van het open landschap aan de rand van Valkenburg en waan jezelf landheer, wanneer je de kastelen en landerijen om je heen ziet liggen. Kasteelwandeling Genhoes start vanaf de parkeerplaats aan de Oosterweg, iets voorbij het ’t Koetshoes. De wandelroute leidt je langs rivier de Geul, Kasteel Genhoes, het fraaie Kasteel Schaloen, Kasteeltuin Oud-Valkenburg en de Drie Beeldjes. Dit laatste is een Calvariegroep bestaande uit een kruis op een hardstenen niskapelletje, geflankeerd door twee kapelletjes. Je loopt over holle wegen, langs akkers, door weilanden en maakt een flinke klim – en afdaling – door het bos. De rondwandeling in Valkenburg is gemarkeerd met gele paaltjes en neemt zo’n anderhalf uur in beslag.
Let op! De parkeerplaats aan de Oosterweg in Valkenburg aan de Geul is een blauwe zone. Je mag hier maximaal drie uur gratis parkeren. Vergeet niet je blauwe parkeerkaart zichtbaar op het dashboard van je auto te leggen.
Lees ook: Wil je een van de wijnroutes in Zuid-Limburg volgen? Bekijk ook mijn artikel over Route des Vins Land van Kalk Ubachsberg.
Wandelen Brunssummerheide
Wandelen in Zuid-Limburg? Zet koers naar de Brunssummerheide. Dit omvangrijke gebied ligt tussen Landgraaf, Heerlen en Brunssum. Nergens anders vind je zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide. Een adembenemend mooi gebied, vooral als de heide in bloei staat. Vanaf het startpunt – Schaapskooiweg 99 – beginnen zeven verschillende wandelroutes. Wandelen over de Brunssummerheide betekent een prachtig uitzicht over golvende heide en het Zuid-Limburgse heuvellandschap. De afstanden variëren van 1 tot 13,5 kilometer. Wij kiezen voor de donkergroene route van 13,5 kilometer.
Deze wandelroute over de Brunssummerheide gaat langs geurige paarse heide, over zandvlaktes, door naaldbossen, langs akkers, vennen en de Sigrano-groeve. Licht glooiende bospaden worden afgewisseld met smalle grindpaden, brede zandpaden en betonnen platen. De zwarte paaltjes met de donkergroene aluminium bandjes wijzen je de weg op je wandeling door dit prachtige natuurgebied in Zuid-Limburg. Met een beetje geluk kom je de schaapskudde tegen. De herder wordt door Natuurmonumenten elke week erop uitgestuurd om z’n driehonderd schapen op een bepaald deel van de Brunssummerheide te laten grazen.
De oranje route is de enige die geschikt is voor rolstoelen. De overige wandelroutes zijn geschikt voor buggy’s en kinderwagens, maar houd er rekening mee dat je op sommige plekken door het mulle zand loopt. Het zijn allemaal rondwandelingen: het startpunt is ook het eindpunt. Gratis parkeren kan op de ruime parkeerplaats aan de Schaapskooiweg. Na je wandeling door de Brunssummerheide kun je iets eten en/of drinken bij Restaurant Schrieversheide.
Wanneer bloeit de heide in Nederland? De heide bloeit van half augustus tot half september. De precieze bloeitijd van de hei hangt af van hoe warm en droog het is geweest.
Stedentrip Maastricht
Een dagje weg in Zuid-Limburg? Dan is Maastricht een aanrader. Ken je de hoofdstad van de provincie Limburg nog niet zo goed, dan is het maken van deze stadswandeling een aanrader. Ontdek meer over de geschiedenis van de stad aan de Maas terwijl je langs de mooiste bezienswaardigheden loopt. Start op ’t Vrijthof en loop via de drie iconische kerken Sint-Servaas, Sint-Janskerk en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek naar de oude Bisschopsmolen, de oudste draaiende watermolen van Nederland. Nog meer ontdekken van Maastricht? Ga ondergronds en ontdek de grotten van Sint-Pietersberg van de Limburgse hoofdstad. Benieuwd wat je nog meer in Maastricht kunt doen tijdens een weekend Zuid-Limburg? Bekijk ook mijn uitgebreide artikel met tips voor Maastricht.
Wandelroute in Zuid-Limburg: Route des Vins
Op zoek naar een leuke wandelroute in Zuid-Limburg? Strik de veters van je wandelschoenen voor de 10 kilometer lange Route des Vins. In de gemeente Gulpen-Wittem vind je de allereerste bewegwijzerde wijnroute in Nederland. Deze route leidt je langs maar liefst vijf wijngaarden in Zuid-Limburg: Wijngaard Hubertus, Wittemer Wijngaard, Cunibertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander. Daarnaast wandel je door de dorpen Wahlwiller, Eys en Eyserheide.
Tijdens de hele route klim en daal je, maar het is prima te doen. Onderweg staan genoeg bankjes om uit te rusten en te genieten van fenomenale vergezichten over het glooiende landschap. De wandeling is een fijne combinatie van schaduwrijke zandpaden door bossen, stukken over open akkers, verharde paden en door weilanden met koeien. De wandelroute door het Zuid-Limburgse heuvellandschap staat erg goed aangegeven. De bordjes met daarop een tros druiven en ‘Route des Vins’ kom je regelmatig tegen. Je kunt de route in 2,5 uur – zonder pauzes – afleggen. Als je regelmatig stopt en onderweg luncht, doe je er zo’n vier uur over. Startpunt van de wandelroute is de President J.F. Kennedystraat in Wittem. Wandelen in het Limburgse Heuvelland? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg.
Tip! Wil je onderweg genieten van een kop koffie met Limburgse vlaai of lunchen? Dan raad ik je Bie de Tantes in Eys aan. Heb je de Route des Vins volbracht? Beloon jezelf met een Limburgs biertje bij Gasterij A Gen Kirk in het dorpje Wahlwiller.
Roadtrip Zuid-Limburg
Stap in de auto voor een roadtrip door het Limburgse Heuvelland en rijd een van de bekendste autoroutes van Nederland: de Mergellandroute. De 110 kilometer lange route met veelal rustige wegen is makkelijk te volgen, speciale zeshoekige Mergellandroute-bordjes geven aan welke kant je op moet. Vergeet onderweg niet een paar fotostops te maken. Geen tijd voor de hele autoroute en zoek je echt het allermooiste stukje Zuid-Limburg? Dat vind je wat mij betreft in het zuiden tegen de Belgische grens, rond Noordbeek, Epen, Mechelen en Cottessen. Zoek deze plaatsjes op in Google Maps, navigeer er langs en rij ook de kleine zij-weggetjes in. Ook leuk: Elfstedentocht Limburg. Deze 115 kilometer lange autoroute gaat door de mooiste steden van Midden- en Noord-Limburg.
Lees ook: Fietsvakantie met elektrische fiets: Is reizen op een e-bike goed te doen?
Koffie drinken, Limburgse vlaai eten en lunchen
Voor een kop koffie met échte Limburgse vlaai strijk je neer op het terras van Herberg De Smidse in Epen. Als ik je een tip mag geven: de Victoriavlaai is een aanrader. Trakteer jezelf op een ijsje bij de Wingbergerhoeve in Vijlen. De bourgondische leefwijze van de Limburger vindt hier zijn uitwerking, want de porties zijn erg ruim. De ijskraam met het lekkerste ijs van Zuid-Limburg is makkelijk te bereiken met de auto en bevindt zich langs tal van fiets- en wandelroutes, waaronder de Epen Bronnenroute.
Lunchen doe je bij Loods81 in Margraten. Op de menukaart staan warme gerechten zoals lasagne, saté, kippenpastei en een boerenomelet maar ook heel wat koude gerechten zoals een boerenboterham met vitello tonnato, sandwich met kip en een broodje brie. Voor ieder wat wils dus.
Lees ook: Dé street art hoofdstad van Nederland bezoeken? Bekijk ook het artikel met een overzicht van street art in Heerlen.
Tips voor restaurants in Zuid-Limburg
Wil je Italiaans eten in Zuid-Limburg? Reserveer dan een tafeltje bij L’Appetito Gran Gusto in Sint Geertruid. Op het menu staan heerlijke gerechten als penne pollo, spaghetti flat iron steak (aanrader), risotto con funghi en diverse pizza’s. Tip: Houd ruimte vrij voor een overheerlijke tiramisu. Misschien niet het meest sfeervolle restaurant in Zuid-Limburg, maar La Barceloneta in Gronsveld is een aanrader. Bij dit tapas restaurant geniet je van de typische Spaanse lekkernijen onder het genot van een goed glas wijn.
Een gezellig dagje Valkenburg sluit je af bij restaurant Aan de Linde. Vanaf het moment dat je binnenstapt bij Aan de Linde waan je je in een Franse bistro. Gelegen aan het water met uitzicht op de Geul, in het hartje van het historische Valkenburg kun je bourgondisch genieten van culinair vakmanschap. Lekker uit eten in Valkenburg aan de Geul? Dan ben je bij Bombarino aan het juiste adres. Op de kaart staan: zeebaars, kreeft, risotto, varkenshaas en een hamburger. Kun je geen keuze maken? Laat je verrassen door de chefkok met een drie- of viergangenmenu.
Lees ook: Het mooie Heuvelland op de fiets verkennen? Bekijk ook mijn artikel met mooie fietsroutes in Zuid-Limburg.
Overnachten Zuid-Limburg
Er is zoveel te zien en te doen in Zuid-Limburg, jammer als je maar twee dagen blijft! Maak er gewoon een lang weekend van, of een midweek. Mijn tip om te overnachten in Zuid-Limburg: Bed and Breakfast De Oude Dorpsslagerij in Nuth. Ik heb maar in weinig B&B’s geslapen waar ik zo heb genoten van mijn verblijf als bij De Oude Dorpsslagerij. De ruime én brandschone B&B was perfect, het bed met krakend beddengoed en fijne kussens lag heerlijk, het uitgebreide ontbijt verrukkelijk en de locatie, op 20 minuten rijden van Maastricht en op een steenworp afstand van België en Duitsland, is ook ideaal. Boeken? Ik zou het doen: B&B De Oude Dorpsslagerij.
Meer tips voor een dagje uit of weekend weg in Nederland
- Molens van Kinderdijk: bezienswaardigheden, tips & praktische informatie
- Wat te doen in Ede: leuke tips voor een weekend weg op de Veluwe
- Staycation in Nederland: de leukste tips voor een vakantie in eigen land
- Wat te doen in Rotterdam: tips voor de leukste bezienswaardigheden
- Doen in Zwolle: bezienswaardigheden en tips voor een weekend weg
4 reacties
[…] Wil je meer verkennen in de omgeving? Tips voor wat te doen in Zuid-Limburg […]
[…] Mocht je langer de tijd hebben? Dan kun je ook de provincie Limburg verkennen. Wil je meer verkennen in de omgeving? Tips voor wat te doen in Zuid-Limburg! […]
Zeer leuke tips.
Dank, Marij!