Glooiende landschappen, pittoreske dorpjes en mooie uitzichten: in Zuid-Limburg kun je uitstekend wandelen. Je vindt er een ruime keuze aan wandelroutes: van een wijnroute en kasteelwandeling tot wandelroutes over de Brunssummerheide en door het Geuldal. Wil je wandelen in Zuid-Limburg? Om je een klein beetje op weg te helpen, heeft Travel Madness zijn persoonlijke top-9 mooiste wandelroutes in het zuidelijkste deel van de provincie Limburg voor je op een rij gezet.
Wanneer je gaat wandelen in Zuid-Limburg kun je ervoor kiezen op de bonnefooi te gaan, een route uit te stippelen met een speciale wandel app of voor een bestaande (korte of lange) wandelroute te kiezen. Tijdens mijn wandelingen in Zuid-Limburg kies ik voor bestaande wandelroutes. Waarom? Omdat ik zo vooraf weet hoe lang de route is en welke bordjes of paaltjes ik moet volgen. Hierdoor kan ik ontspannen wandelen en optimaal genieten van de natuur en het golvende heuvellandschap in Zuid-Limburg.
Nog meer wandeltips: Op zoek naar tips voor wandelen op blotevoetenpaden? Bekijk ook het artikel met een overzicht van Blote Voeten Paden in Nederland.
INHOUDSOPGAVE
- Wandelroutes in Zuid Limburg Tips voor de mooiste wandelingen
- Wandelen in Zuid-Limburg – Wandelroutes Brunssummerheide
- Wandelroutes Vaalserberg – Wandelen door Nederland, België en Duitsland
- Epen Bronnenroute – Wandelen door het Geuldal
- Kasteelwandeling Genhoes in Valkenburg aan de Geul
- Wandelen in Zuid-Limburg – Trage Tocht Vijlen
- Wijnroute Nederland – Route des Vins
- Wandelen in Zuid-Limburg – Verken het glooiende heuvellandschap rondom Margraten
- Wandelroute Sint Pietersberg – Wandel een deel van de bekendste lange afstandswandeling van Nederland: het Pieterpad
- Wandelroute Zuid-Limburg – Trage Tocht Gulpen
- Wandelen in Zuid-Limburg
- Overnachten in Zuid-Limburg
- Meer tips voor een weekendje Zuid-Limburg
Wandelroutes in Zuid Limburg
Tips voor de mooiste wandelingen
Onze zuidelijkste provincie is de ideale plek om je terug te trekken in de natuur en te voet op ontdekking te gaan. Zoveel moois en ontzettend veel keuze waar te wandelen in Zuid-Limburg. Maar welke route kies je? Om je hierbij te helpen deel ik mijn favoriete wandelroutes in Zuid-Limburg.
Wandelen in Zuid-Limburg – Wandelroutes Brunssummerheide
Wil je een mooie wandeling in Zuid-Limburg maken? Zet koers naar de Brunssummerheide. Dit omvangrijke gebied ligt tussen Brunssum, Heerlen en Landgraaf. Nergens anders vind je zulke uitgestrekte heidevelden als op de Brunssummerheide. Een prachtig natuurgebied, vooral als de heide in bloei staat. Wandelen over de Brunssummerheide betekent dat je een prachtig uitzicht hebt over golvende heide en het Zuid-Limburgse heuvellandschap.
Je wandeling over de Brunssummerheide gaat langs geurige paarse heide, over zandvlaktes, door naaldbossen, langs akkers, vennen en de Sigrano-groeve. Licht glooiende bospaden worden afgewisseld met smalle grindpaden, brede zandpaden en betonnen platen. Met een beetje geluk kom je de schaapskudde tegen. De herder wordt elke week erop uitgestuurd om z’n driehonderd schapen op een bepaald deel van de Brunssummerheide te laten grazen.
Wandelroutes: Natuurmonumenten heeft zeven verschillende rondwandelingen over de Brunssummerheide uitgezet. De wandelroutes variëren van 1 tot 13,5 kilometer en zijn gemarkeerd met zwarte paaltjes met een gekleurd aluminium bandje.
Startpunt wandelroutes: Schaapskooiweg 99 in Heerlen.
Parkeren: Gratis parkeren in Heerlen kan op de parkeerplaats van Natuurmonumenten aan de Schaapskooiweg.
Horeca: Restaurant Schrieversheide.
Wandelroutes Vaalserberg – Wandelen door Nederland, België en Duitsland
Op het Drielandenpunt in Vaals komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen. Met een hoogte van 322,5 meter is de Vaalserberg bovendien de hoogste berg in Nederland. Het Drielandenpunt is niet alleen een belangrijke symbolische en geografische plek, er starten ook diverse wandelroutes. De 9,5 kilometer lange Promenade des Trois Bornes voert je over kronkelige paden door het Preusbos en af en toe klimt de route flink. Na een kleine zes kilometer verlaat je het bos en daal je over verharde paden naar Gemmenich. Vanuit het dorpje in de Waalse provincie Luik voert een steile, geasfalteerde weg je terug naar het Drielandenpunt. De prachtige vergezichten lonen beslist de moeite van jouw reis naar dit uiterste puntje van Nederland.
Wandelroutes: Vanaf het Drielandenpunt in Vaals zijn negen gemarkeerde rondwandelingen uitgezet. De wandelroutes variëren van 5,5 tot 11 kilometer en zijn gemarkeerd met witte bordjes met een gekleurd teken: een horizontaal of verticaal rechthoek, een kruis of een ruit. Vier van de negen wandelroutes zijn geschikt voor buggy’s en kinderwagens. Je kunt Promenade des Trois Bornes in drie uur – zonder pauzes – afleggen.
Startpunt wandelroutes: Het Drielandenpunt in Vaals.
Parkeren: Parkeren kan voor 2 euro (dagtarief) boven op de Vaalserberg, zowel aan de Nederlandse als Belgische kant van het Drielandenpunt. De betaalzuil bij de uitrij-slagboom accepteert alleen munten van 1 en 2 euro.
Horeca: Diverse bij het Drielandenpunt.
Nog meer wandeltips: Op zoek naar een mooie en uitdagende wandelroute in Zuid-Limburg? Bekijk ook het artikel over de Dutch Mountain Trail.
Epen Bronnenroute – Wandelen door het Geuldal
Wat je zeker moet doen in Zuid-Limburg is wandelen door het Geuldal. Dus trek je wandelschoenen aan voor de 10 kilometer lange blauwe route van de Epen Bronnenroute. Tijdens deze heuvelachtige en panoramische wandeling in het uiterste zuiden van Zuid-Limburg wandel je langs bosranden met mooie uitzichten over het golvende landschap. Je klimt door weilanden omhoog en in het buurtschap Kuttingen volg je een pad naar het Geuldal. Dan volgt een schitterend stuk door de weilanden langs de Geul, loop je naar de Volmolen en dan klim je omhoog naar Epen. Neem zelf eten en drinken mee, er staan genoeg bankjes onderweg om te genieten van het fraaie landschap.
Wandelroutes: De drie rondgaande wandelingen variëren in lengte tussen de 3 en 10 kilometer. De routes zijn gemarkeerd met blauwe vierkante bordjes met het logo van Epen Bronnenland erop. De wandelroutes worden daarop aangegeven met pijltjes in drie verschillende kleuren: wit (blauwe route), rood of groen. Natuurlijk kun je routes ook combineren tot je eigen wandeling.
Startpunt wandelroutes: Achter de Sint-Paulusbekeringkerk in Epen.
Parkeren: Gratis parkeren in Epen kan aan de Kapelaan Houbenstraat (P1), Schoolstraat (P2) en Terpoorterweg (P3).
Horeca: Herberg De Smidse, Hotel Berg en Dal en Hotel-Restaurant De 4 Jaargetijden.
Kasteelwandeling Genhoes in Valkenburg aan de Geul
Geniet van het open landschap aan de rand van Valkenburg en waan jezelf landheer, wanneer je de kastelen en landerijen om je heen ziet liggen. Kasteelwandeling Genhoes start vanaf de parkeerplaats aan de Oosterweg, iets voorbij het ’t Koetshoes. De wandelroute leidt je langs rivier de Geul, Kasteel Genhoes, het fraaie Kasteel Schaloen, Kasteeltuin Oud-Valkenburg en de Drie Beeldjes. Dit laatste is een Calvariegroep bestaande uit een kruis op een hardstenen niskapelletje, geflankeerd door twee kapelletjes. Je loopt over holle wegen, langs akkers, door weilanden en maakt een flinke klim – en afdaling – door het bos.
Wandelroute: De rondwandeling in Valkenburg is 4,8 kilometer, gemarkeerd met gele paaltjes en neemt zo’n anderhalf uur in beslag.
Startpunt wandelroute: Oosterweg in Valkenburg aan de Geul.
Parkeren: De parkeerplaats aan de Oosterweg in Valkenburg aan de Geul is een blauwe zone. Je mag hier maximaal drie uur gratis parkeren. Vergeet niet je blauwe parkeerkaart zichtbaar op het dashboard van je auto te leggen.
Horeca: ’t Koetshoes en Brasserie Kasteel Schaloen.
Nog meer Zuid-Limburg tips: Staycation in Nederland? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van tips voor wat te doen in Zuid-Limburg.
Wandelen in Zuid-Limburg – Trage Tocht Vijlen
Trage Tochten zijn wandelroutes die voor het grootste deel over onverharde paden voeren, samengesteld door wandeldeskundige Rob Wolfs en routemaker Rutger Burgers. Tijdens een lang weekend in Zuid-Limburg liep ik voor de eerste keer zo’n rondwandeling: Trage Tocht Vijlen. Deze 15 kilometer lange wandelroute gaat over holle wegen, door bossen en pittoreske dorpjes, en over onverharde wandelpaden dwars door boerenland en natuur. Met fenomenale uitzichten als een schilderij. Je maakt een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus wees voorbereid op klimmen en dalen. Maar alle moeite wordt dubbel en dwars beloond. De wandelroute door het Geuldal en Vijlenerbos is duidelijk omschreven. Om fout te lopen moet je dan ook goed je best doen. Trage Tocht Vijlen is een van de mooiste wandelingen in Zuid-Limburg die ik dit jaar maakte.
Wandelroute: Trage Tocht Vijlen is een ongemarkeerde wandelroute. Je kunt de routebeschrijving met topografische wandelkaart printen of de GPS-route downloaden. Je kunt de route in 3,5 uur – zonder pauzes – afleggen. Als je regelmatig stopt en onderweg luncht, doe je er ruim vijf uur over.
Startpunt wandelroute: Bushalte Vijlenberg in Vijlen.
Parkeren: Gratis parkeren in Vijlen kan aan de Vijlenberg. Bij de bushalte zijn diverse parkeervakken aanwezig.
Horeca: In Vijlen zijn diverse horecagelegenheden. Onderweg kom je geen horeca tegen, m.u.v. ijskraam de Wingbergerhoeve aan Camerig 22 in Vijlen.
Wijnroute Nederland – Route des Vins
Op zoek naar een mooie wandelroute in Zuid-Limburg? Haal je wandelschoenen tevoorschijn voor de 10 kilometer lange Route des Vins. In de gemeente Gulpen-Wittem vind je de allereerste bewegwijzerde wijnroute in Nederland. Deze route leidt je langs maar liefst vijf wijngaarden in Zuid-Limburg: Wijngaard Hubertus, Wittemer Wijngaard, Cunibertus Wijngaard, Domein Aldenborgh en Domaine Salamander. Je kunt onderweg stoppen bij een wijnboer en zijn wijnen proeven. Daarnaast wandel je door de dorpen Wahlwiller, Eys en Eyserheide.
Tijdens de hele route klim en daal je, maar het is prima te doen. Onderweg staan genoeg bankjes om uit te rusten en te genieten van fenomenale vergezichten over het glooiende landschap. De wandeling is een fijne combinatie van schaduwrijke zandpaden door bossen, stukken over open akkers, verharde paden en door weilanden met koeien. Dus wil je wandelen in Zuid-Limburg en houd je van een uitdaging? Dan is Route des Vins een aanrader. Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van alle wijnroutes in Zuid-Limburg.
Wandelroute: De Limburgse wijnroute is 10 kilometer lang en gemarkeerd met bordjes met daarop een tros druiven en ‘Route des Vins’. Je kunt de route in 2,5 uur – zonder pauzes – afleggen. Als je regelmatig stopt en onderweg luncht, doe je er zo’n vier uur over.
Startpunt wandelroute: President J.F. Kennedystraat in Wittem.
Parkeren: Gratis parkeren in Wittem kan aan de President J.F. Kennedystraat.
Horeca: By Taste in Eys en Gasterij A Gen Kirk in Wahlwiller.
Lees ook: Ontdek wijnregio Zuid-Limburg tijdens de Limburgse Wijnweek
Wandelen in Zuid-Limburg – Verken het glooiende heuvellandschap rondom Margraten
Vanuit het typisch Zuid-Limburgse dorp Margraten heb je een prachtig uitzicht op het Heuvelland. Ontdek het gevarieerde landschap rondom dit dorpje tijdens een wandeling. Het is er groen, rustig, landelijk, en de weidse vergezichten zijn fenomenaal. Onderweg zie je het glooiende heuvellandschap, wandel je langs boerderijen en door uitgestrekte weiden waar koeien grazen. Wil je een lange wandeling in en rondom Margraten maken? Combineer de rode en blauwe route. De wandelroute brengt je door de hele omgeving, in het bijzonder naar Ingber, met zijn kenmerkende holle wegen en vakwerkhuisjes. Dit is het Limburg zoals je het van de foto’s kent.
Wandelroutes Margraten: Alle wandelroutes (Mg1 t/m Mg8) zijn uitgezet als rondgaande wandelingen. Als je een route via de gekleurde paaltjes volgt, kom je hierna ook weer terug op het punt waar je vertrokken bent. De afstanden van de routes variëren van 5,5 tot 10 kilometer. Je kunt één kleur volgen, maar je kunt ook de verschillende wandelroutes met elkaar verbinden.
Startpunt wandelroutes: Burgemeester Ronckersplein in Margraten.
Parkeren: Gratis parkeren in Margraten kan aan het Burgemeester Ronckersplein.
Horeca: Onderweg kom je geen horeca tegen. Heb je een van de wandelroutes in Margraten voltooid? Zet dan koers naar Loods 81. Aangename plek voor een lunch of een kop koffie met vlaai.
Wandelroute Sint Pietersberg – Wandel een deel van de bekendste lange afstandswandeling van Nederland: het Pieterpad
Vroeger werd er mergel uitgegraven, tegenwoordig is de Sint-Pietersberg een bijzonder natuurgebied en een populaire bestemming van veel wandelaars. Over de Sint-Pietersberg gaat een gelijknamige wandelroute van bijna 11 kilometer. Je wandelt niet alleen door de natuur, maar ook langs het enige terrassenkasteel van Nederland: Château Neercanne. Langs de rivier de Maas, de ENCI-groeve, Fort Sint Pieter en zelfs een stukje door België. Onderweg geniet je van weidse vergezichten over het Jekerdal. Al met al een pittige wandeling waarbij een flink hoogteverschil moet worden overwonnen. Maar daar zal de geoefende wandelaar zijn of haar hand niet voor omdraaien. Minder kilometers wandelen in Zuid-Limburg? Kies dan voor een van de drie andere wandelingen op de Sint-Pietersberg.
Wandelroutes: De route is gemarkeerd met een rode driehoek, en de blauwe pijl op het witte zeshoekige plaatje geeft de richting aan. Naast de rode route zijn er nog drie wandelroutes op de Sint-Pietersberg uitgezet: een blauwe (6 km), een gele (6,5 km) en een groene (5 km). Deze rondwandelingen hebben hetzelfde startpunt als de rode wandelroute.
Startpunt wandelroute: Parkeerplaats Oog van Sint Pieter bij Chalet Bergrust aan de Luikerweg in Maastricht.
Parkeren: Betaald parkeren op parkeerplaats ‘Oog van Sint Pieter’.
Horeca: Chalet Bergrust, Bistro Hoffmanni en Châlet d’n Observant.
Wandelroute Zuid-Limburg – Trage Tocht Gulpen
Ben je op zoek naar een gevarieerde wandelroute door het Limburgse Heuvelland? Strik de veters van je wandelschoenen voor Trage Tocht Gulpen. Deze 15 kilometer lange rondwandeling voert langs akkers, door prachtige bossen en over onverharde paden met fenomenale vergezichten. Je wandelt via Wijlre en de Eyserbossen naar het Geuldal waar je het Mergellandplateau beklimt. Net buiten het buurtschap Stokhem verruil je het asfalt voor gras in de weiden langs de kronkelende Geul. In de verte doemt al snel de Sint-Gertrudiskerk en de Brand Bierbrouwerij in Wijlre op. Vervolgens wandel je via het Mergellandplateau, het gehucht Elkenrade, het Eyserbos en rivier de Eyserbeek terug naar Gulpen. Wat mij betreft is Trage Tocht Gulpen een must-do als je in Zuid-Limburg bent en van wandelen houdt. Ook deze wandelroute is tot in detail beschreven.
Wandelroute: Trage Tocht Gulpen is een ongemarkeerde wandelroute. Je kunt de routebeschrijving met topografische wandelkaart printen of de GPS-route downloaden. Je kunt de route in drie uur – zonder pauzes – afleggen. Als je regelmatig stopt en onderweg luncht, doe je er ruim vier uur over.
Startpunt wandelroute: Deken Schneidersstraat 1 in Gulpen.
Parkeren: Gratis parkeren in Gulpen kan op de parkeerplaats aan het Prins Willem-Alexanderplein. Het parkeerterrein aan de Witteweg is een goed alternatief, maar parkeren hier is wel betaald.
Horeca: Aan de Markt in Gulpen zijn diverse horecagelegenheden. Onderweg kom je langs Brasserie Amuseer in Wijlre.
Nog meer Zuid-Limburg tips: De mural hoofdstad van Nederland bezoeken? Bekijk ook mijn artikel over street art in Heerlen.
Nog meer Limburg tips: Wil je een van de wijnroutes in Zuid-Limburg volgen? Bekijk ook mijn artikel over Route des Vins Land van Kalk Ubachsberg.
Wandelen in Zuid-Limburg
Deze negen mooie wandelroutes in onze meest zuidelijke provincie hebben een plekje verdiend in dit artikel over wandelen in Zuid-Limburg. Er zijn echter nog veel meer wandelroutes in Zuid-Limburg, ik zal regelmatig mijn tips en ervaringen uitbreiden. Meer tips voor een dagje uit in de natuur? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van de mooiste natuurgebieden van Nederland.
Overnachten in Zuid-Limburg
Er zijn zoveel mooie wandelroutes in Zuid-Limburg, jammer als je maar twee dagen blijft! Maak er gewoon een lang weekend van, of een midweek. Mijn tip om te overnachten in Zuid-Limburg: Bed and Breakfast De Oude Dorpsslagerij in Nuth. Ik heb maar in weinig B&B’s geslapen waar ik zo heb genoten van mijn verblijf als bij De Oude Dorpsslagerij. De ruime en brandschone B&B was perfect, het bed met krakend beddengoed en fijne kussens lag heerlijk, het uitgebreide ontbijt verrukkelijk en de locatie, op twintig minuten rijden van Maastricht en op een steenworp afstand van België en Duitsland, is ook ideaal. Boeken? Ik zou het doen: B&B De Oude Dorpsslagerij.
Nog meer Limburg tips: Op zoek naar een originele slaapplek in onze meest zuidelijke provincie? Bekijk ook mijn artikel met tips voor bijzonder overnachten in Limburg.
Meer tips voor een weekendje Zuid-Limburg
- Elfstedentocht Limburg: roadtrip door de mooiste steden van Limburg
- Wandelroute in Zuid Limburg: de Limburgse wijnroute Route des Vins
- Fietsroutes Zuid-Limburg: verken het mooie Heuvelland op de fiets
- Wat te doen in Zuid-Limburg: leuke tips voor een vakantie in Nederland
- Wandelen Brunssummerheide: mooie wandelroutes over Limburgse heide
3 reacties
Interessant!
Ga er zeker gebruik van maken!
Leuk om te horen, Jos. Heel veel wandelplezier gewenst in het mooie Zuid-Limburg!