Als je liefhebber bent van straatkunst, dan moet je echt een keer naar Heerlen. Het is misschien niet de eerste plaats die je te binnen schiet als je denkt aan een leuke stedentrip in Nederland, maar de Zuid-Limburgse stad is zeker een bezoek waard. Het is namelijk de street art hoofdstad van Nederland. Travel Madness heeft een route samengesteld langs mooie street art in Heerlen. Ontdek kleurrijke murals in de voormalige mijnstad met deze kunstroute.
Voordat ik naar Heerlen afreis, stippel ik via Google Maps een wandelroute uit. Het wordt een kleurrijk rondje door het centrum van Heerlen langs tientallen street art werken. Van kleine kunstwerkjes en muurschilderingen tot murals van formaat op bedrijfspanden en flatgebouwen, dat is wat je ziet met deze route langs de street art in Heerlen.
INHOUDSOPGAVE
- Maak je eigen street art Heerlen wandelroute
- Mijnmuseumpad
- Shared Service Center Zuid-Limburg
- Spoorsingel
- Willemstraat
- Spoorsingel
- Klompstraat
- Hoek Geleenstraat en Doctor Poelsstraat
- Uilegats, Plaarstraat en De Vijf Pleintjes Morenhoek
- Betahuis aan het Wilhelminaplein
- Kapelaan Berixstraat
- Bekkerweg
- Kruisstraat
- Coriovallumstraat
- Honigmannstraat
- Laanderstraat
- Looierstraat
- Street art in Heerlen
- Heerlen is meer dan alleen de street art hoofdstad van Nederland
- Reizen naar Heerlen – Hoe kom je er en waar gratis parkeren in Heerlen
- Weekendje Heerlen
Maak je eigen street art Heerlen wandelroute
Als eerste is het handig om te weten wáár je de kunstwerken precies kunt vinden. Daarom heb ik een kaart met locaties van de street art in Heerlen voor je gemaakt. Je kunt natuurlijk ook zelf een mooie fiets- of wandelroute uitstippelen langs de kunstwerken.
Verschillende nationale en internationale kunstenaars hebben fantastische muurschilderingen in Heerlen aangebracht. Van de Chileense INTI, het Spaanse duo PichiAvo en de Belgische kunstenaars Dzia en Jaune tot het Nederlandse duo Vincent Lancée en Dave de Leeuw. Wandel mee langs de mooiste street art van Heerlen.
Mijnmuseumpad
Mijn wandeling langs de street art in Heerlen start op het parkeerterrein van Q-Park P+R aan de Parallelweg. Vanaf de parkeerplaats zet ik koers naar het Mijnmuseum. Het eerste werk zie je op drie muren van het voormalige gebouw van het Centraal Bureau voor Statistiek. De imposante zwart-witte mural Heerlen Heron is gemaakt door Vincent Lancee en Dave de Leeuw. De reiger met dodo-achtige snavel en vredesduifachtige vleugels, staat symbool voor een stad die langzaam herrijst uit de restanten van het verleden, een stad waar veel armoede en ellende is geweest.
Kunstenaar Zedz heeft twee werken in Heerlen gerealiseerd. Een daarvan is het met geometrische patronen beschilderde Shared Service Center Zuid-Limburg aan de CBS Weg 2. Het is een ode aan 100 jaar De Stijl en daarnaast is het de grootste muurschildering van Nederland door één artiest gemaakt.
Spoorsingel
Dit enorme werk van de Chileense kunstenaar INTI zette ongewild de street art in Heerlen op de kaart. Een raadslid zag er destijds (2014) ‘een moslima met een bomgordel’ in. Het leidde tot veel ophef, maar uiteindelijk kwam het werk er toch. De madonna-achtige figuur, met patroongordel, Heilig Schrift, bloemenkrans, legerjas in camouflagekleuren, vredestak en Heilig Hart daagt uit om na te denken over religie. Het mooie aan Creed is dat iedereen er iets anders in ziet; waar de één er een beschermheilige in ziet, ziet de andere een moslima. Wat zie jij erin?
Iets verderop aan de Spoorsingel zie je de mural Piñata van Super A, een kleurrijke aanklacht tegen ‘big brother’. De camera bestaat uit gespoten felgekleurde post-it blaadjes. De Nederlandse kunstenaar Stefan Thelen stelt het fenomeen camerabewaking ter discussie. Het is een protest tegen alle camera’s die overal hangen, waardoor zijn werk als street artist bemoeilijkt wordt. Hij hoopt dat al deze camera’s hetzelfde lot ondergaan als een piñata.
Willemstraat
Green Over Gold van Fish (ook wel James Jetlag) is een eerbetoon aan het leven en de natuur. Het aapje, de koala en het grote oerblad vormen samen een eenheid, die niet altijd eenduidig in balans is met elkaar. Kijk voordat je het steegje – Robroekergats – in loopt richting de Spoorsingel nog even achterom naar het muurtje om de blauwe kip van de Belgische kunstenaar Dzia te zien.
Spoorsingel
Naast de werken van INTI en Super A zijn er nog meer murals aan de Spoorsingel te bewonderen, waaronder de zwart-witte spiralen Synthesis van het Nederlandse kunstenaars Bier en Brood en Onze helden. Deze muurschildering van James Jetlag, Yasja Ligtelijn en Arian Winterink is een ode aan de medewerkers in de zorg. Aan de Spoorsingel (op nummer 12) is ook het roze Gedachte in beweging van Christian Riffel te bewonderen. Iets verderop prijkt het striptekenachtige Diversity van Dourone en Elodieloll op de geribbelde gevel. De details in dit werk zijn schitterend, van alle lijntjes tot de figuren en het kleurgebruik, werkelijk prachtig.
Klompstraat
Vanaf de Spoorsingel is het een klein stukje lopen naar de Klompstraat. De schitterende mural op de zijgevel van nummer 10 is van Daniel Mac Lloyd uit Luxemburg. In 2018 won de kunstenaar de Street Art Benelux Young Talent Award met een fantastische muurschildering van een octopus. De prijs was het vervaardigen van een kunstwerk in een stad naar keuze. En dat werd Heerlen. Het kunstwerk is een realistische en kleurrijke schildering van twee kroelende papegaaien.
Hoek Geleenstraat en Doctor Poelsstraat
In 2018 verscheen de eerste muurschildering op de gevel van bioscoop Quatro in het Romeins Kwartier. De ongelooflijk mooie mural Corvus Oculum is gemaakt door PichiAvo. Het duo uit Valencia staat bekend om het verweven van beelden uit de klassieke oudheid met graffiti. Het was de start van een drieluik: eind 2020 hebben James Jetlag en Yasja Ligtelijn van Studio Giftig de schildering nog een flink stuk uitgebreid met Romeinse filmthema’s.
Uilegats, Plaarstraat en De Vijf Pleintjes Morenhoek
Op een steenworp afstand van de Quatro Cinema ligt het smalle straatje Uilegats. Kijk halverwege het steegje achterom én omhoog voor het kleurrijke origamiwerk van Mademoiselle Maurice. In de Plaarstraat – het verlengde van Uilegats vind je meer street art in Heerlen. No Boundaries van 1010 uit Duitsland en een vuilnismannetje van de Belg Jaune. Op het pleintje (De Vijf Pleintjes Morenhoek) zie je het vrolijk gekeurde Swinging Birds van de Nederlandse kunstenaar Collin van der Sluijs
Betahuis aan het Wilhelminaplein
Other aka Troy Lovegates is geïnspireerd door de zwerverscultuur. Hij ziet zichzelf in de moderne tijd als een zwerver, constant in beweging, een tijdelijk verblijf en zijn ‘handtekening’ achterlatend op gevels. Deze kleurrijke en metershoge totempaal is een redelijk goed verstopte muurschildering in Heerlen, maar wie zoekt zal vinden en wie vindt zal beloond worden. Met deze prachtige aanblik.
Kapelaan Berixstraat
Op de hoek met de Nobelstraat zie je het weinig aansprekende werk van de Berlijnse old skool graffiti-artiest Stohead die de woorden Here Now vormen. Iets verderop prijkt het titelloze stuk met rozen en het beest van Rutger Janssen op de muur.
Bekkerweg
TelmoMiel creëerden een indrukwekkend surrealistische muurschildering op de Bekkerweg. Het Nederlandse duo heeft al een aantal kunstwerken op hun naam staan en kunnen A Crazy Little Thing Called Glove dat te zien is op de muur aan de Bekkerweg 13 toevoegen aan dit lijstje.
Kruisstraat
Op de kleine parkeerplaats op de hoek (Kruisstraat 51) zie je de muurgrote A Miracle Elixir van Case, ook bekend als Andreas von Chrzanowski, een van de vier leden van de Maclaim Crew. Ze staan bekend om hun fotorealistische werken met spuitbussen.
Coriovallumstraat
Een van de mooiste street art in Heerlen vind je op de zijgevel in de Coriovallumstraat. De muurschildering Alas! how pitiful van de Zuid-Afrikaanse Faith47 is echt zo’n afbeelding waar je als voorbijganger minutenlang bij kunt stilstaan, omdat er zo veel op te zien is. De Mariabeeltenis in haar mural is geïnspireerd op het nabijgelegen Christusbeeld op het Tempsplein. Iets verderop in de straat zie je het werk van de Chinese kunstenaar DALeast. Deze titelloze muurschildering is een portret van zichzelf als panter.
Nog meer street art in Nederland: Gave muurschilderingen in Rotterdam bewonderen? Bekijk ook mijn artikel over street art in de Afrikaanderwijk.
Honigmannstraat
Super A en Collin van der Sluijs, beiden afkomstig uit Goes, zijn verantwoordelijk voor Koolpiet – forward in time aan de Honigmannstraat 2A. De makers lieten zich inspireren door het mijnbouwverleden van Heerlen. De mural is een verwijzing naar het ondergrondse werk van de ‘koelpieten’, de mijnwerkers. Om te waarschuwen voor mogelijke gaslekken namen mijnwerkers een kanarie in een kooitje mee onder de grond.
Laanderstraat
Op de zijgevel van Restaurant Graffiti, dat absoluut zijn naam eer aandoet, zie je een mural van de Braziliaan Claudio Ethos. Hij gebruikt vaak maar één kleur in varianten, in dit geval zijn de basiskleuren rood, blauw, geel en groen heel subtiel gebruikt in kleding en achtergrond.
Looierstraat
Het laatste werk van deze street art route in Heerlen vind je op de zijgevel van een huis (op nummer 22) in de Looierstraat. De mural Catch the Butterfly is gemaakt door de Belgische kunstenaar Dzia. De kunstwerken van de in Antwerpen geboren straatartiest zijn kleurrijk, speels, herkenbaar en hebben complexe grafische lijnen. En dat geldt ook voor deze fantastische vos. Werp ook een blik op de schoorsteen, daar zie je namelijk nog een dier.
Street art in Heerlen
Ben jij liefhebber van muurschilderingen, dan kan ik je deze route langs de street art in Heerlen van harte aanbevelen. Niet van elk kunstwerk kreeg ik het warm, maar er zitten echt prachtige murals tussen. Tijdens deze 8 kilometer wandelroute kom je langs tientallen werken, maar in de Zuid-Limburgse stad kun je op nog veel meer plekken street art bewonderen. Dus dwaal door de stad en ga op zoek naar de mooiste werken.
Zo is er op de Heerlerbaan een heuse XXL Gallery met enorme werken op hoge flats. En in de wijk Schandalen zijn de vier kleurrijke murals van Gaia aan de Oude Kerkweg meer dan de moeite van een bezoek waard. Het leuke is dat er ieder jaar nieuwe kunst bij komt in Heerlen. Reden genoeg om nog eens te gaan.
Geen zin om zelf kriskras door de stad op zoek te gaan? Dan kun je ook een gids kopen om je de mooiste street art in Heerlen te laten zien. Voor 7 euro koop je er eentje bij de lokale VVV. Je kunt ook aansluiten bij een speciale street art wandeling. Deze wordt elke eerste zondag van de maand gehouden en duurt anderhalf uur. Deelname bedraagt 8,75 euro per persoon.
Nog meer Zuid-Limburg tips: Stap je liever op de pedalen om het Heuvelland te verkennen? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van mooie fietsroutes in Zuid-Limburg.
Heerlen is meer dan alleen de street art hoofdstad van Nederland
Of Heerlen leuk is voor een weekendje weg? Ik had vooraf mijn twijfels, maar kan deze vraag inmiddels volmondig met ja beantwoorden. Natuurlijk is de street art in Heerlen fantastisch, maar er valt nog veel meer te ontdekken. De stad heeft interessante bezienswaardigheden, fijne restaurants, leuke concept stores en ook in de directe omgeving is genoeg leuks te zien en doen.
Reizen naar Heerlen – Hoe kom je er en waar gratis parkeren in Heerlen
Met de auto naar Heerlen
Zelf bezoek ik Heerlen met de auto tijdens een weekendje Zuid-Limburg. Gratis parkeren in Heerlen kan op de diverse parkeerterreinen van de woonboulevard. Te bereiken via afrit Heerlen-Noord van de N281. Vanaf hier is het een klein halfuur lopen naar station Heerlen. Maar net buiten het centrum kun je ook op veel plekken gratis parkeren.
Daarnaast zijn er in het centrum van Heerlen verschillende parkeergarages waar je betaald kunt parkeren. Corio Center, De Klomp, Raadhuisparking en Interparking Maankwartier Centrum liggen allemaal op minder dan tien minuten lopen van het treinstation, het start- en eindpunt van deze wandelroute langs street art in Heerlen.
Met de trein naar Heerlen
De Zuid-Limburgse stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt midden in het centrum en op loopafstand van vele muurschilderingen. Je kunt hier ook een OV-fiets huren, zodat je ook de murals buiten het centrum kunt bewonderen.
Weekendje Heerlen
Naast het bewonderen van street art in Heerlen, heeft de stad in Zuid-Limburg nog veel meer te bieden. Leuke bezienswaardigheden voor een stedentrip Heerlen zijn het Mijnmuseum, het Maankwartier en de Vijf Pleintjes. Of verken de omgeving van Heerlen. Van de mooiste wijnroutes in Zuid-Limburg, een dagje Maastricht en een bezoek aan Kasteel Hoensbroek tot wandelen op de Brunssemmerheide, het kan allemaal tijdens je weekendje Heerlen.
Er is zoveel te doen in Heerlen en omgeving, jammer als je maar één dag blijft. Bovendien ligt Heerlen niet voor iedereen om de hoek. Maak er gewoon een lang weekend van, of een midweek. Mijn tip om te overnachten in Heerlen: Appartement De Oude School. Wij verbleven twee nachten in dit voormalig schoolgebouw. Er is een ruime woonkamer met eethoek en keuken, een compacte badkamer met regendouche, apart toilet en een slaapvide. Het appartement is stijlvol ingericht en je kunt ook gebruikmaken van de gezellige tuin.
Een paar kilometer buiten het centrum vind je Van der Valk Hotel Heerlen. Altijd goed! Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Zuid-Limburg. Liever in een vakantiehuis in Zuid-Limburg overnachten? Boek dan een paar nachtjes in een huisje van Roompot Bungalowpark Schin op Geul, Qurios Gulpen of Landal Hoog Vaals. Of boek een kamer bij B&B De Oude Dorpsslagerij in Nuth, op tien autominuten van Heerlen-Centrum.
Meer tips voor street art in Nederland en België? Lees dan ook deze artikelen met mooie muurschilderingen in de hoofdrol:
- Street art Delft: oer-Hollandse muurschilderingen in Delfts Blauw
- Street art Goes: route langs de 14 mooiste muurschilderingen van Goes
- Muurschilderingen van The Crystal Ship: kleurrijke street art in Oostende
- Street art Antwerpen: murals in Berchem om je vingers bij af te likken
- Street art Amsterdam: gave muurschilderingen en graffiti op NDSM-werf