De fiets is een populair vervoermiddel in universiteitsstad Leuven. De vele studenten gebruiken de tweewieler om college te gaan volgen en zich in de stad te verplaatsen. Wil je fietsen in Leuven? Stap op de pedalen voor de Abdijenroute, een fietstocht langs vier abdijen. Een fiets huren is sowieso een goed idee tijdens je stedentrip Leuven.
Nog meer Leuven tips: Wat te doen in Leuven? Bekijk ook mijn artikel met leuke tips en bezienswaardigheden in Leuven.
INHOUDSOPGAVE
Sint-Geertruiabdij
Nadat we de fietsen bij Velo Fietspunt Leuven hebben opgehaald, rijden we op de fijne en degelijke fietsen naar het centrum. Bij Visit Leuven laten we ons informeren over de diverse routes die je in en rondom Leuven kunt maken. Wij kiezen voor de route langs vier abdijen in Leuven. Na het kaartje bestudeerd te hebben, stappen we op de pedalen in de richting van de eerste abdij.
De Sint-Geertruiabdij ligt midden in de stad, in het Klein Begijnhof. Vanaf de Grote Markt, waar het schitterende stadhuis en de statige Sint-Pieterskerk staan, rijden we via de Dirk Boutslaan en de Mechelsestraat naar de Halfmaartstraat. Het straatje met kinderkopjes verschaft ons toegang tot het park van de Sint-Geertruiabdij. Deze abdij dient tegenwoordig als parochiekerk, woon- en zorgcentrum, woningen en feestlocatie. Ondanks alle bedrijvigheid, blijft de Sint-Geertruiabdij een oase van rust in het midden van het drukke stadsleven.
Abdij Keizersberg
We vervolgens onze weg, via de Vaartkom naar Abdij Keizersberg. Onze stalen rossen zetten we aan de overkant van de glazen lift, die ons naar het hogergelegen park en de abdij brengt. Je kunt er ook voor kiezen om lopend of fietsend naar boven te gaan. Houd er wel rekening mee dat het pad erg steil is. Vanuit de lift is het nog een stukje lopen naar het toegangshek van het park. Eenmaal in het park treffen we een ietwat slecht onderhouden abdij aan. Ook staan er in het park overal hekken, waardoor je niet van het uitzicht over de stad kunt genieten. Jammer, want volgens mij kan het uitzicht vanaf de Keizersberg prachtig zijn. In een heringerichte voorvleugel van Abdij Keizersberg bevindt zich een studentenresidentie. De abdij bevat ook een bibliotheek met wel 250.000 boeken. Deze kan je echter enkel bezichtigen na een afspraak met de bibliothecaris.
Street art aan het Brugbergpad
We gaan verder. Langs de Vaartkom, de weg onderdoor en komen uit bij de Stella Artois brouwerij. De Leuvense bierbrouwerij rijden we helemaal voorbij tot onder de spoorwegbrug, waar we links het Brugbergpad inslaan. Het fietspad wordt aan de rechterkant geflankeerd door een lange muur vol street art.
Abdij van Vlierbeek
Aan het einde van het fietspad slaan we linksaf, de Eenmeilaan in. Bij de Lentedreef slaan we rechtsaf, en fietsen door het Provinciedomein. Bij de uitgang van het domein steken we de weg over en via het Kloosterpad bereiken we de Noorderpoort, die ons toegang verschaft tot de Abdij van Vlierbeek. De ommuurde abdij biedt rust aan fietser en wandelaar. Bij Taverne In Den Rozenkrans kan je neerstrijken voor een lokaal biertje, een snack of een warme maaltijd. We nemen een kijkje op de begraafplaats, maar stappen vrij snel weer op de fiets omdat het begint te regenen. We verlaten de Abdij van Vlierbeek via de Westerpoort. Vervolgens rijden we door het Michottepark, steken de weg over en slaan de Korbeek Losestraat in. Aan het einde van deze straat slaan we linksaf, de Brugstraat in.
Abdij van Park
Aan de IJzerenpoortstraat slaan we rechtsaf een smal pad in, om uit te komen bij de fiets- en voetgangersbrug over het spoor. Een pittig klimmetje om het hoogste punt van deze brug te bereiken. We moeten er zelfs ons zadel voor uit. We zoeven naar beneden, slaan linksaf, dan rechtsaf en nemen het fietspad tussen de velden door. In de verte doemt de Abdij van Park voor ons op. Via de Norbertuspoort rijden we het complex van de abdij binnen. Na een wandeling langs de vijvers, het museum PARCUM en over de begraafplaats stappen we weer op de fiets.
Spoorbrug Geldenaaksebaan
We laten de Abdij van Park achter ons en slaan aan het einde van de toegangsweg rechtsaf. Na de fraai beschilderde spoorwegbrug slaan we direct rechtsaf. Opnieuw moeten we flink op de pedalen om de tweede steile klim tijdens de Abdijenroute te realiseren. Eenmaal boven slaan we linksaf – volg het bordje met daarop ‘politie’ – een schelpenpad in welke ons naar de Geldenaaksevest leidt. We slaan nog één keer rechtsaf en rijden over de Tiensevest richting het station, waar onze fietstocht langs de abdijen in Leuven eindigt. We leveren onze fietsen in en gaan op café aan het Martelarenplein.
Fietsen in Leuven
Wil je fietsen huren in Leuven? Wij huurden bij Velo Fietspunt Leuven op het station. Het zijn fijne en solide fietsen voor 10 euro per fiets per dag. Bij Visit Leuven, het informatiepunt aan de Naamsestraat 3, kun je je laten informeren over de diverse routes die je in en rondom Leuven kunt maken. Er zijn verschillende fietsroutes die je door de stad en daarbuiten voeren, zoals de Abdijenroute langs vier Leuvense abdijen en de historische Horstroute. Een andere leuke route is de Brouwerijfietstocht, mét gids en tevens bierkenner. Een route langs bierbrouwerijen, kastelen en abdijen. Wij kozen voor de route langs vier abdijen. De routebeschrijving met plattegrond kost je 1 euro, en is verkrijgbaar bij Visit Leuven. Je kunt de route ook gratis downloaden via Google.
Fietsen in Leuven deden wij met de routebeschrijving met plattegrond in de hand. Houd er rekening mee dat je nog veel moet zoeken, en dus moet opletten in het verkeer. Wij stonden geregeld stil om te zien of we nog wel goed reden. De fietstocht langs de vier abdijen in Leuven is 14,1 kilometer. Inclusief alle stops zijn we ruim vier uur onderweg geweest. Wanneer je kiest voor de Abdijenroute, maak je niet alleen kennis met het historische centrum van Leuven maar ook met plekken buiten het bruisende stadscentrum. Daarnaast rijd je door de Vaartkom, het grootste stadsvernieuwingsproject van België, en langs diverse plekken waar je street art kunt bewonderen. Kortom, fietsen in Leuven is een aanrader!
Overnachten Leuven
Op zoek naar een hotel in Leuven? Wij verbleven in Park Inn by Radisson Leuven wat ideaal was, vanwege de aanwezige parkeergelegenheid en de goede ligging. Je staat binnen 10 minuten in het centrum van Leuven. Bovendien is het een heel comfortabel hotel met een goed en uitgebreid ontbijtbuffet. Een andere aanrader is Theater Hotel Leuven Centrum dat midden in het historische centrum van de stad ligt. Ook leuk: Martin’s Klooster. In een prachtig oud gebouw, heel stijlvol ingericht. Een echt bijzondere plek. Niet wat je zoekt? Vind hier meer leuke hotels in Leuven.
Meer tips voor een stedentrip Leuven? Lees dan ook deze artikelen met de universiteitsstad in de hoofdrol:
- Eten en drinken in Leuven: leuke hotspots + goede restaurants in Leuven
- Wat te doen in Leuven: leuke tips en bezienswaardigheden
Disclaimer: Ik bezocht Leuven op uitnodiging van Visit Vlaanderen en Visit Leuven, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.