Wil je een auto huren in het buitenland? Om frustratie en teleurstellingen te voorkomen, moet je het huurcontract er eigenlijk tot op de laatste letter op napluizen. Maar het is vakantie, en je vindt het lezen van de huurovereenkomst te veel tijd in beslag nemen. Toch kan het de moeite waard zijn om er even voor te gaan zitten. Wil je een auto huren op vakantie? Dit is waar je op moet letten!
Gesjoemel met aftanken, dure ‘verplichte’ verzekeringen of exorbitant hoge rekeningen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Het is slechts een greep uit wat jou kan overkomen als je een auto wilt huren op vakantie.
INHOUDSOPGAVE
- Oplichting bij autohuur in het buitenland voorkomen?Tips waar je op moet letten bij auto huren op vakantie!
- 1. Lees de kleine lettertjes in de voorwaarden
- 2. Laat je niet verleiden tot het afsluiten van extra verzekeringen
- 3. Betaal niet voor zogenaamde schades
- 4. Kies voor een eerlijk brandstofbeleid
- 5. Controleer de afschriften van je creditcard op spookafschrijvingen
- 6. Auto huren voor vakantie? Reserveer een huurauto vóór vertrek!
- Auto huren op vakantie betekent check, check doublecheck
- Waar vind ik inspiratie voor een roadtrip?
- Meer reistips van Travel Madness
Oplichting bij autohuur in het buitenland voorkomen?
Tips waar je op moet letten bij auto huren op vakantie!
“Wilt u een extra verzekering afsluiten? Het eigen risico afkopen? Een tweede bestuurder toevoegen? Een navigatiesysteem huren?” Het zijn de vragen die je van de baliemedewerker van het autoverhuurbedrijf kunt verwachten als je je huurauto ophaalt. Je bent moe van de reis, verlangt naar een warme douche en voor je er erg in hebt zijn alle vragen met “ja” beantwoord. Maar is het verstandig? Travel Madness verzamelde zes tips waarmee onnodig hoge kosten kunnen worden voorkomen.
Lees ook: Op zoek naar budgetvriendelijke bestemmingen? Bekijk ook mijn artikel met tips voor goedkope vakantielanden in Europa.
1. Lees de kleine lettertjes in de voorwaarden
Iedereen wil een goede huurauto voor een zo laag mogelijke prijs. Maar let goed op de kleine lettertjes in het contract. Voor veel ‘extra’s’ worden kosten gerekend. Denk daarbij aan een hoger tarief voor bestuurders jonger dan 25 of een extra bestuurder, huur voor een navigatiesysteem of een autostoeltje. Zorg dat je de auto op tijd inlevert, een uur te laat kan een dag extra huur kosten.
Tip! Neem indien mogelijk een autostoeltje of een navigatiesysteem mee van huis. Een alternatief is dat je een navigatie-app op je smartphone zet. Vaak bieden deze apps de mogelijkheid om kaarten vooraf te installeren en vervolgens offline te gebruiken. Zelf gebruik ik de navigatie-app van Maps.me.
2. Laat je niet verleiden tot het afsluiten van extra verzekeringen
In de autohuur zijn basisverzekeringen voor wettelijke aansprakelijkheid (WA), schade en diefstal inbegrepen, maar wel met fors eigen risico. Laat je niet verleiden tot het afsluiten van een duurdere verzekering die verhuurders jou aan de balie aanbieden. Lees thuis daarom aandachtig de verzekeringsvoorwaarden en besteed hierbij extra aandacht aan het eigen risico. Onderzoek of het mogelijk is deze te verlagen of helemaal af te kopen.
Tip! Er zijn autoverhuurbedrijven in Nederland die een all inclusive pakket aanbieden. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zo weet je vooraf dat alles goed geregeld is. Geen gedoe ter plaatse. Geen extra verzekering afsluiten. Mijn ervaring met Sunny Cars is tot nu toe altijd goed geweest.
3. Betaal niet voor zogenaamde schades
Het is een van de meest voorkomende fraudes bij een auto huren op vakantie: je brengt de auto terug waarmee je een onvergetelijke roadtrip hebt gemaakt en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift. Je blijkt te moeten betalen voor een kras of deuk die je zelf nooit hebt geconstateerd.
Tip! Maak bij het afhalen foto’s van de binnen- en buitenkant van de huurauto. Laat alle aanwezige beschadigingen aantekenen op het formulier. Zo voorkom je een vervelende discussie over wie een bepaalde schade heeft veroorzaakt. Laat na de controle bij het terugbrengen een medewerker van het verhuurbedrijf een bewijs tekenen dat de auto geen (nieuwe) beschadigingen heeft. Bewaar de kopie goed om verrassingen achteraf te voorkomen.
Lees ook: Roadtrip Italië gepland? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van tips voor auto huren in Italië.
4. Kies voor een eerlijk brandstofbeleid
Een aantal lokale verhuurders hanteert een full-empty policy, daarbij betaal je voor een volle tank en mag je die leeg inleveren. Trap niet in deze oneerlijke truc van de autoverhuurmaatschappij! Ze laten je een veel hogere prijs betalen dan aan de pomp en soms nog een toeslag, terwijl je voor ongebruikte brandstof weinig of niets terugkrijgt.
Tip! Kies voor een verhuurder met een full-full policy: auto met volle tank meenemen en ook weer met volle tank inleveren. Er hoeft geen aanvullende verrekening over brandstofkosten plaats te vinden. Neem foto’s van de brandstofmeter bij afhalen en inleveren, bewaar tankbonnen, noteer kilometerstanden en tank zo dicht mogelijk bij de luchthaven.
5. Controleer de afschriften van je creditcard op spookafschrijvingen
Heb je op vakantie een auto gehuurd, controleer dan na thuiskomst de eerste weken regelmatig de afschriften van je creditcard. Voor autohuur is bijna altijd een creditcard nodig. Je machtigt de verhuurder daarmee om op je rekening een reservering te maken voor de borg, brandstofkosten en het eventuele eigen risico. Afschrijven is vervolgens een kleine moeite voor de verhuurder.
Tip! Huurauto ingeleverd? Laat na de controle van de auto een kostenoverzicht tekenen door het verhuurbedrijf! Staat er een spookafschrijving op een afschrift van je creditcard, maak dan bezwaar bij de verhuurmaatschappij en neem contact op met de creditcardmaatschappij.
6. Auto huren voor vakantie? Reserveer een huurauto vóór vertrek!
Een auto huren kan vrijwel altijd ter plaatse, maar ik geef er de voorkeur aan vóór vertrek een auto te huren voor vakantie. Naast de zekerheid dat de gewenste huurauto voor je klaar staat, zijn de verzekeringen in het buitenland vaak veel duurder en minder goed afgedekt. Het scheelt je bovendien een hoop gedoe met het vertalen van buitenlandse huurcontracten. Je kunt de voorwaarden thuis op je gemak én in het Nederlands doorlezen.
Wil jij jezelf behoeden voor malafide autoverhuurmaatschappijen in het buitenland? Reserveer dan een huurauto bij Sunny Cars! Mijn ervaring met deze Nederlandse organisatie is tot nu toe iedere keer goed geweest. Als je via Sunny Cars – lid van de ANVR – huurt, ben je altijd all-in verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Zelf vind ik het altijd een fijn idee dat alles goed geregeld is en dat ik niet ter plaatse nog hoef te kijken naar een passende verzekering en andere extra’s.
Auto huren op vakantie betekent check, check doublecheck
Wil je om welke reden dan ook liever een auto in het buitenland huren? Zorg dat je een kopie van het ondertekende huurcontract krijgt. Alleen zo kun je aantonen of je wel of niet ergens voor getekend hebt. Lees alle details van de autohuur zorgvuldig door voordat je een handtekening zet. In de verhuurovereenkomst staan de gegevens over je gehuurde auto, de huurperiode, het inleveradres, eventuele aanwezige schade, de huursom en de verzekeringen. Check deze gegevens altijd! En is alles in orde, dan kan jouw avontuur – waar ook ter wereld – beginnen.
Lees ook: Hoe herken je een goed taxibedrijf en voorkom je dat je wordt opgelicht?
Waar vind ik inspiratie voor een roadtrip?
Yep, je raadt het antwoord al. Op Travel Madness geef ik tips voor een roadtrip in Hessen, door Europa, West-Amerika, Zuid-Italië of Duitsland en Slovenië. Of wat dacht je van een 21-daagse roadtrip Alaska, in elf dagen van Faro naar Porto rijden of drie weken roadtrippen door Zuid-Afrika?
Meer reistips van Travel Madness
- Onmisbare apps voor op reis: 15 gratis reisapps die je wilt downloaden
- Online boeken: 10 tips waar je op moet letten als je een reis boekt
- Goed voorbereid op reis gaan: waaraan moet je denken voor vertrek?
- Oplichting op reis: met deze tips ga je met een gerust hart op vakantie!
- Vlucht vertraagd? Je hebt recht op een vergoeding tot wel 600 euro!