Als toerist word je in het buitenland regelmatig opgelicht. Het gaat niet om duizenden euro’s, maar om van die brutale en gewiekste oplichtingspraktijken die je wel het vakantieplezier ontnemen. Het gebeurt in de taxi, in je hotel of midden op straat. En ik hoor je denken; oplichting op reis overkomt mij niet, ik let altijd goed op! Geloof me, zelfs de meest ervaren reiziger overkomt het een keer.
Vergeet niet dat de oplichters sluw zijn, altijd weer nieuwe tactieken bedenken en vaak in groepsverband werken. Lees onderstaande tips goed door, dan weet je waar je op moet letten tijdens je volgende vakantie.
INHOUDSOPGAVE
- Check op je smartphone met Google Maps het begin- en eindpunt van een taxirit
- Voorkom oplichting op reis: Flappen (na)tellen
- Laat je niet afleiden bij het pinnen
- Kijken naar een fascinerend spelletje, maar wees op je hoede!
- Achteraf betalen voor beschadigde huurauto
- Een lege portemonnee als lokaas
- Kies jouw fotograaf, en niet andersom
- Een té dure liefdesverklaring
- Boek je tickets online of wacht geduldig in de rij op je beurt
Check op je smartphone met Google Maps het begin- en eindpunt van een taxirit
Na een lange vlucht kom je aan op het vliegveld. Inmiddels heb je de koffers en wil je zo snel mogelijk met de taxi naar je accommodatie. Je hebt alleen geen idee wáár die accommodatie precies is en dus ook niet of de chauffeur wel de kortste route neemt. Een taxichauffeur heeft snel genoeg in de gaten of jij bekend bent in de stad of niet. Zo niet, dan rijdt hij via een grote omweg naar de plaats van bestemming en laat jou vervolgens achter met een fikse ritprijs. In Beijing overkwam het ons. Sindsdien zet ik altijd Google Maps op mijn telefoon aan om te zien of de chauffeur ‘de kortste route’ neemt.
Voorkom oplichting op reis: Flappen (na)tellen
In sommige landen zitten ze op elke hoek van de straat: geldwisselkantoren. Kantoren die vaak een wat schimmig karakter hebben. Het gebeurt met de regelmaat van de klok: geld wisselen tegen een zeer ongunstige wisselkoers. Tel je geld voor de zekerheid altijd na. Het komt namelijk nog wel eens voor dat de verkoper een biljet dubbelvouwt of dubbel telt. Wil je deze vorm van oplichting op reis voorkomen? Kies dan net als wij om geen grote stapels contant geld mee te nemen, maar gebruik je bankpas of creditcard.
Laat je niet afleiden bij het pinnen
Deze sluit mooi aan bij mijn vorige tip om oplichting op reis te voorkomen. Je staat voor een pinautomaat ergens in een vreemd land, uit te vogelen hoe het apparaat werkt. Heb je eindelijk de boel ontcijferd, je pincode ingetoetst, het gewenste bedrag gekozen, zegt de ATM-machine dat de transactie niet gelukt is. Wat nu? Laat je in elk geval nooit, maar dan ook nóóit, bij het pinnen helpen door een vreemde. Je denkt dat hij je helpt, maar wat de vriendelijk ogende local werkelijk doet is je pincode onthouden, om je later te beroven van je portemonnee.
Kijken naar een fascinerend spelletje, maar wees op je hoede!
Het is een fascinerend spel om naar te kijken: het populaire straatspelletje met de bekers en het balletje. Raad jij onder welke beker de bal zit, dan vermenigvuldig je je inzet. Ik snap best dat het je aandacht trekt en dat je uit nieuwsgierigheid een kijkje gaat nemen. Maar terwijl je aandachtig de snelle handbewegingen van de valsspeler probeert te volgen, slaat zijn handlanger toe door je portemonnee of smartphone te rollen. Met een beetje pech ben je twee keer – geld verloren bij het spel én gerold – slachtoffer als het om deze vorm van oplichting op reis gaat. Aanschouw het spelletje van gepaste afstand en houd de omgeving goed in de gaten. Maar nog beter: loop door! Zo is de kans minimaal ten prooi te vallen aan een zakkenroller.
Achteraf betalen voor beschadigde huurauto
Het is een van de meest voorkomende fraudes bij autoverhuur: je brengt de auto terug waarmee je een fantastische roadtrip hebt gemaakt en achteraf blijkt dat je moet betalen voor schade die jij niet hebt veroorzaakt. Vaak zie je dit pas op het creditcardafschrift bij terugkomst in Nederland. Bescherm jezelf daarom altijd goed door de in te leveren auto te controleren. Maak foto’s. Leg ieder stukje auto vast, ook de wielen en de onderkant.
Hetzelfde geldt voor het ophalen van de auto bij de verhuurmaatschappij. Zie je schade, meld het direct en maak er een foto van. Constateer je geen schade aan het voertuig dat je huurt, maak dan ook foto’s. Dat praat achteraf een stuk makkelijker. Wil je een auto huren op vakantie? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt. Om teleurstellingen en mogelijke oplichtingspraktijken te voorkomen, raad ik je aan om geen auto op je vakantiebestemming te huren.
Nog meer tips auto huren: Oplichting bij huurauto in het buitenland voorkomen? Bekijk ook mijn artikel met een overzicht van tips waar je op moet letten bij auto huren op vakantie.
Een lege portemonnee als lokaas
Zakkenrollers zijn vandaag de dag zó sluw dat ze gebruik maken van een lege portemonnee. Het lokaas leggen ze in een drukke looproute van de stad om te kijken op welke plek jij instinctief naar je eigen knip grijpt. Het schijnt namelijk zo te zijn dat je het niet kunt laten om te controleren of je eigen bezit nog wel op de juiste plek zit. Deze intuïtieve handeling wordt door een omstander opgemerkt, zodat hij weet welke zak hij moet rollen. Zelf draag ik waardevolle spullen zoals mijn portemonnee, smartphone en paspoort altijd op mijn lichaam. Stop je één van deze dingen in bijvoorbeeld je broekzak of in een vakje van je rugzak, dan is de kans groot dat je wordt gerold zonder daar erg in te hebben.
Kies jouw fotograaf, en niet andersom
Op reis wil je alle bezienswaardigheden van een bestemming vastleggen. Maar dat plaatje van jou bij dé highlight van de stad mag natuurlijk niet ontbreken. Het dient immers als bewijsmateriaal voor het thuisfront dat je er bent geweest. Wees selectief met het uitkiezen van een local die voor jou een foto van je maakt. Alle alarmbellen moeten gaan rinkelen als iemand zich heel snel aanbiedt. Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand geld wil zien voor het maken van een foto of erger nog: ervandoor gaat met je peperdure camera.
Mijn tip: vraag een Nederlander om de foto te maken. We zijn een reislustig volk, dus de kans is groot dat je een andere ‘Dutchie’ treft op de plek waar je bent. En zijn er geen landgenoten in de buurt? Ga dan op je intuïtie af bij het uitkiezen van jouw ‘fotograaf’. Of maak een een selfie met je telefoon.
Een té dure liefdesverklaring
Zit je samen met je lief culinair te genieten in een restaurantje, wordt het romantisch samenzijn ineens wreed verstoord. Rode en witte rozen worden onder je neus geduwd door een van de rozenverkopers die de stad rijk is. Er schuilt niet echt een gevaar in deze actie, maar de verkoper probeert wel in te spelen op je schuldgevoel. Ga je toch voor de bijl, dan rekent hij een extreem hoge prijs voor de roos. In Nederland koop je een hele bos voor de prijs van één roos in het buitenland. Weet je wat het voordeel is als twee mannen romantisch aan het tafelen zijn in het buitenland? De rozenverkoper slaat ons altijd over.
Boek je tickets online of wacht geduldig in de rij op je beurt
Je staat in de rij bij het loket voor tickets voor een bepaalde musical, show, bezienswaardigheid of museum. Er lijkt maar geen beweging in te komen en je vreest het kaartje mis te lopen. Had je nu maar online dat felbegeerde kaartje gekocht. Je kunt jezelf wel voor de kop slaan. Gelukkig is daar je reddende engel. De kaartjes worden tegen een hogere prijs aangeboden door een ‘medewerker’, zodat je niet meer in de rij hoeft te staan én verzekerd bent van tickets. Het aanbod is heel verleidelijk, maar trap er niet in! Je kunt er gif op innemen dat de kaartjes nep zijn. En bedenk je één ding: is iets te mooi om waar te zijn, dan is dat in 99% van de gevallen ook zo. Deze vorm van oplichting op reis komt vooral voor in grote steden als Londen, New York en Parijs.
Meer reistips van Travel Madness? Lees dan ook deze artikelen:
- Vlucht vertraagd? Je hebt recht op een vergoeding tot wel 600 euro!
- Onmisbare apps voor op reis: 15 gratis reisapps die je wilt downloaden
- Online boeken: 10 tips waar je op moet letten als je een reis boekt
- Fotograferen met smartphone: zo maak je mooie foto’s met je telefoon
- Goed voorbereid op reis gaan: waaraan moet je denken voor vertrek?