De afgelopen drie weken maakten we een geweldige reis die ons via de Duitse Alpenroute en Oostenrijk naar Slovenië bracht. En op de terugweg naar Nederland plakten we er bovendien nog een stedentrip Salzburg aan vast. Maar wat kost een roadtrip naar Slovenië eigenlijk?
Tijdens onze vakantie hield ik een kasboekje bij en kan ik je vertellen wat het ons gekost heeft, zodat jij een idee krijgt over het budget voor jouw volgende avontuur.
INHOUDSOPGAVE
Wat kost een roadtrip naar Slovenië?
Op deze vraag is – helaas – geen duidelijk antwoord te geven. Reizen kun je op verschillende manieren doen en zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Wanneer je plannen hebt voor een vakantie naar Slovenië is het prettig om vooraf een indicatie te hebben hoeveel geld je hiervoor moet sparen. Tijdens onze avontuurlijke reis door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië noteerde ik alle uitgaven in mijn vakantiekasboek. Hierdoor kan ik jou een zo duidelijk mogelijk antwoord geven op de vraag ‘Wat kost een roadtrip naar Slovenië?’ De kosten zijn verdeeld in vier categorieën: auto, accommodaties, eten en drinken, en bezienswaardigheden.
Auto
Vignetten en tolkosten
Deze kostenpost omvat alle kosten die gerelateerd zijn aan de auto: van vignetten en tolkosten tot parkeergeld en benzinekosten. Wil je in Duitsland een stad bezoeken, dan is de kans groot dat je een milieusticker nodig hebt. Deze sticker kost 12,50 euro en is onbeperkt geldig. In Oostenrijk en Slovenië is een vignet verplicht om gebruik te mogen maken van de snelwegen.
Een vignet voor Oostenrijk 12,15 euro voor 10 dagen, wij hadden er twee nodig voor onze 21-daagse vakantie. Op een aantal Sondermautstrecken geldt geen vignetplicht, maar moet apart tol betaald worden. In Oostenrijk betaalden we 26,50 euro extra aan tolkosten.
Voor Slovenië ben je iets meer kwijt en betaal je € 30,00 voor een vignet van één maand. Het is aan te raden een vignet aan te schaffen, ook voor wie van plan is alleen over binnenwegen te rijden. Vaak is het onvermijdelijk daarbij ook een stuk snelweg terecht te komen waar vignetplicht geldt, zonder dat dit meteen herkenbaar is aan de borden. Een rit door de Karawankentunnel is niet bij de vignetprijs inbegrepen. Hiervoor moet apart betaald worden. De prijs is 7,50 euro.
Parkeergeld en benzinekosten
Aan parkeergeld gaven we 79,30 euro uit: van parkeren in Ljubljana tot het parkeergeld voor een bezoek aan de Hintersee en de Königssee. Tijdens onze roadtrip naar Slovenië maakten we één keer gebruik van de carwash. In Ljubljana kostte dit 6 euro. Een belangrijke kostenpost voor een autovakantie is de prijs van brandstof. Deze is afhankelijk van het verbruik van je auto en of je auto op diesel of benzine rijdt. Met onze roadtrip kwam er 4551 kilometer bij op de teller.
De prijs voor benzine in Duitsland, Oostenrijk én Slovenië ligt een stuk lager dan bij ons. Zo betaalden we in Duitsland gemiddeld 1,55 euro voor een liter benzine en in Oostenrijk en Slovenië betaalden we gemiddeld 1,35 euro per liter. Om de benzinekosten te drukken, raad ik je aan om niet aan de snelweg te tanken maar in een naburig gelegen dorpje. In totaal gaven wij 464,81 euro uit aan benzine.
Auto huren voor vakantie? Boek een huurauto via Sunny Cars!
Stel, je hebt geen auto maar je wilt wél een roadtrip maken. Dan ga je op vakantie met een huurauto! En als je wilt roadtrippen in Slovenië. Dan raad ik je aan om vóór vertrek een auto te huren. Wij huren altijd via Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Zelfs je eigen risico wordt door hen gedekt.
Accommodaties
De drie accommodaties op de Duitse Alpenroute boekten we allemaal voor één nacht. Bij het zoeken naar een appartement of hotel in Duitsland hebben we vooral gekeken naar een gunstige ligging en een zo aantrekkelijk mogelijke prijs. We betaalden gemiddeld net iets meer dan 70 euro per nacht. Daarnaast boekten we ook nog accommodaties in Heidelberg, Ramsau en Wiesbaden. De hoge prijzen – meer dan 100 euro per nacht – van accommodaties in Slovenië vielen ons erg tegen. Na lang zoeken boekten we via Airbnb een fantastisch appartement in Ljubljana voor nog geen 85 euro per nacht.
Het appartement in een verbouwde bergvilla in het Triglav National Park en de B&B in Slovenske Konjice boekten we via Mijn sLOVEnië. Voor beide accommodaties betaalden we iets meer dan 80 euro per nacht. Van de twintig nachten van onze reis verbleven we er negen in een appartement, acht in een hotel en drie in een B&B. Gemiddeld betaalden we voor één nacht 75 euro. Hierbij moet ik wel aantekenen dat ons verblijf in Salzburg een samenwerking was, en we hier dus geen hotelkosten hadden. Totaal gaven we 1.498,22 euro uit aan accommodaties. Dit was de grootste kostenpost van onze avontuurlijke reis naar Slovenië.
Eten en drinken
Elke dag haalden we boodschappen in de supermarkt voor ons ontbijt en lunch. Soms lunchten we op een terrasje in een stad, maar meestal namen we belegde broodjes en fruit mee als we op pad gingen. Daarentegen gingen we – bourgondiërs die we zijn – wel elke avond lekker uit eten. Vakantie staat voor ons gelijk aan gezellig tafelen op een sfeervol terras of restaurant. Het genieten van de lokale specialiteiten was met 1.311,14 euro de op een na grootste uitgave.
De prijzen voor eten en drinken in Slovenië liggen een een stuk lager dan in Duitsland en Oostenrijk. Zo aten we in Zreče bij restaurant Gorska Reka en betaalden voor twee hamburgers, twee glazen witte wijn en een grote fles water slechts 16,80 euro. Maar ook gingen we in Slovenië enkele keren wat duurder uit eten. Tijdens onze stedentrip Salzburg betaalden we een flink stuk meer – gemiddeld zo’n 50 euro – voor ons avondeten. Wat betreft eten en drinken waren de dagen in Duitsland iets voordeliger dan in Salzburg. De kosten voor eten kan je nog omlaag brengen door bijvoorbeeld ook ’s avonds zelf te koken.
Bezienswaardigheden
De toegangsprijzen van de bezienswaardigheden die we in de Duitsland en Slovenië bezochten vond ik ontzettend meevallen. Zo betaalden we in Duitsland voor twee personen 4 euro voor een bezoek aan Schloss Lichtenstein en 17 euro voor een rondleiding door Schloss Linderhof. De grootste uitgave was een ritje met de gondel én stoeltjeslift naar Velika Planina in Slovenië. Het retourticket voor twee personen kostte 34 euro.
In Salzburg maakten we gebruik van de Salzburg Card. Met deze kaart krijg je gratis toegang bij veel musea en bezienswaardigheden. Bovendien reis je gratis met het openbaar vervoer. De kosten voor de Salzburg Card heb ik in deze kostenpost niet opgenomen omdat het een samenwerking betrof. Aan entreekosten voor bezienswaardigheden waren we in totaal 104 euro kwijt.
Wat kost een roadtrip naar Slovenië?
Je hebt al heel wat bedragen voorbij zien komen en ik kan me voorstellen dat je het overzicht een beetje kwijt bent geraakt tijdens het lezen. Om het overzichtelijk te houden zal ik alle kosten voor 2 personen nog een keer op een rij zetten. Want wat kost een roadtrip naar Slovenië nou echt?
Kosten roadtrip naar Slovenië | Bedragen in euro’s |
Auto | 650,81 |
Accommodaties | 1.498,22 |
Eten en drinken | 1.311,14 |
Bezienswaardigheden | 104,00 |
Totaal | 3.564,17 |
In totaal kostte onze 21-daagse vakantie dus 3.564,17 euro. Zo kom je op een kleine 85 euro per persoon per dag uit. Hiervan gaven we het grootste gedeelte – zo’n 80 euro – uit aan accommodaties, benzine, eten en drinken. De overige 5 euro spendeerden we aan parkeer- en tolkosten, vignetten en entreekaartjes.
Een roadtrip naar Slovenië kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Je kunt ervoor kiezen om elke avond uit eten te gaan en te slapen in een appartement of hotel, maar je kunt ook zelf koken of een tent meenemen. Ik wil nog wel even kwijt dat een budget iets persoonlijk is, dus ik ga niet zeggen dat dit hét budget is voor een autovakantie naar Slovenië.
Prijspeil: mei/juni 2019.
Meer reistips van Travel Madness? Lees dan ook deze artikelen met praktische tips voor op reis in de hoofdrol:
- Onmisbare apps voor op reis: 15 gratis reisapps die je wilt downloaden
- Online boeken: 10 tips waar je op moet letten als je een reis boekt
- Fotograferen met smartphone: Zo maak je mooie foto’s met je telefoon
- Goed voorbereid op reis gaan: waaraan moet je denken voor vertrek?
- Oplichting op reis: met deze tips ga je met een gerust hart op vakantie!
8 reacties
In mijn herrineringen was Slovenië heel goedkoop (maar dat is vijf jaar terug en met mijn ouders, dus ik betaalde niks zelf), dus ik had dit bedrag lager verwacht. Aan de andere kant heb je voor minder dan 2000 euro per persoon een geweldige reis gemaakt van 3 weken binnen Europa, met de auto. Zo belachelijk duur is dat eigenlijk niet.
Het bedrag wat we in Slovenië uitgaven was het laagst. De kosten in Duitsland en Oostenrijk waren vele malen hoger. Beide landen zijn dan ook een stuk duurder dan Slovenië. Het prijspeil in beide landen kan je vergelijken met dat in Nederland.
Ik had het eerlijk gezegd wel iets goedkoper verwacht.. Ik weet niet waarom. Ik dacht dat deze regio juist heel goedkoop zou zijn. Anyways.. daarvoor zal ik het niet laten hoor, er zijn nog genoeg redenen om wel heen te gaan haha.
Slovenië is een goedkoop land om te verblijven. Daarentegen zijn de prijzen in Duitsland en Oostenrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Deze beide landen zorgden ervoor dat de kosten stegen. Desondanks vind ik 85,00 euro per persoon per dag een mooi bedrag. Alle kosten zitten hierin, dus ook voor brandstof en de accommodaties.
Als mogelijk alternatief voor onze reis naar Namibië heb ik een rondreis Oostenrijk en Slovenië samengesteld. Accommodaties vond ik in beide landen behoorlijk prijzig. Maar dat heeft er vast mee te maken dat ik ze pas vorige week geboekt heb en we het hier over het hoogseizoen hebben! Anyways: mocht het deze reis worden, zijn we altijd nog een stuk voordeliger uit dan wanneer we toch naar Namibië gaan. 🙂 Erg benieuwd, want er is nog niks geannuleerd en Namibië zou 1 juli haar grenzen openen.
Leuk alternatief plan. Ik vond onze roadtrip naar Slovenië vorig jaar fantastisch! De accommodaties in Oostenrijk en Slovenië vonden wij ook erg prijzig. En wij bezochten beide landen buiten het seizoen. Wij hebben al onze reisplannen voor dit jaar in de koelkast gezet. Momenteel heb ik niet heel veel behoefte om te reizen met alle beperkingen. Mocht Namibië haar grenzen openen, zou je er dan naartoe gaan?
Klinkt geweldig, alleen zouden wij in het hoogseizoen moeten met 2 kinderen en dan wordt het bedrag toch echt een stuk hoger.
Dan moet je rekening houden met dubbele kamers boeken.
Denk dat die landen nu ook duurder worden nu meer toeristen die kant op gaan.
Aan de foto’s te zien is Slovenie wel echt een mooi land!
Bedankt voor je reactie, Miranda! Ik vermoed dat je gelijk hebt wat betreft een hoger bedrag als je gebonden bent aan het hoogseizoen. Erg jammer, want Slovenië is een geweldig vakantieland. Misschien is het een idee om te onderzoeken wat een vakantie Slovenië voor jullie globaal gaat kosten in het hoogseizoen. Wie weet valt het goedkoper uit dan je denkt en past het binnen je budget. Dan kun je volgend jaar naar Slovenië afreizen. Zou toch fantastisch zijn!