Slovenië zet zichzelf op de kaart als wandelland. Met prima bewegwijzering en goed begaanbare wandelpaden is het een land voor echte outdoor liefhebbers. Overigens is dat wandelen iets dat de Slovenen zelf al heel lang en vaak doen. Wil je wandelen in Slovenië? Travel Madness heeft de mooiste routes voor een wandelvakantie in Slovenië op een rij gezet. Welke wandelroute je ook kiest, je gaat genieten van de prachtige natuur.
INHOUDSOPGAVE
Wandelen in Slovenië
Ingesloten tussen Italië, Oostenrijk en Kroatië ligt het schitterende Slovenië. Klein genoeg om (nog) niet door het massa-toerisme te zijn ontdekt, maar groot genoeg voor een zeer lange wandelvakantie. Slovenië heeft de hiker namelijk maar liefst 10.000 kilometer aan wandelroutes te bieden. Van korte wandelingen langs helderblauwe meren tot pittige tochten naar hoge bergtoppen. De natuur in Slovenië laat zich op veel verschillende manieren zien. Hoge bergen, uitgestrekte meren, dichte bossen, diepe grotten, smaragdgroene rivieren en wilde watervallen. Het is er allemaal. Genoeg redenen dus om te gaan wandelen in Slovenië.
Planina Zajamniki in Triglav National Park
Pokljuka is een plateau van ongeveer 20 vierkante kilometer, gelegen op een gemiddelde hoogte van 1300 meter in het grootste natuurgebied van Slovenië, het Triglav National Park. Het Pokljuka-plateau strekt zich uit tussen de populaire meren van Bled en Bohinj, maar is redelijk onbekend bij veel reizigers. En dat is precies wat mij aantrok in deze plek. Tijdens de voorbereidingen op onze roadtrip naar Slovenië stuitte ik op een hike naar de houten herdershutjes op het Zajamniki-plateau. Deze 80 authentieke huisjes zijn een van de oudste Sloveense nederzettingen en vallen dan ook onder monumentale bescherming. Vanwege het prachtige uitzicht hier wordt Zajamniki ook wel ‘het balkon van Pokljuka’ genoemd.
Wandelen naar een van de oudste Sloveense nederzettingen
Vanaf Villa Vesna – het appartement waar we verblijven op het Pokljuka-plateau – lopen we in 25 minuten naar het beginpunt van de route. We verlaten de verharde weg en volgen het bord ‘Zajamniki’. Wanneer je eenmaal het beginpunt van de wandelroute hebt gevonden, kan je niet verkeerd lopen. Het is het enige pad dat vanaf Goreljek naar het Zajamniki-plateau leidt. De wandeling gaat over een breed grindpad door een bos met naald- en loofbomen. Af en toe heb je uitzicht op het dal en de majestueuze bergformaties met sneeuw. De heenweg gaat voornamelijk bergop, maar is goed te doen.
Na ruim een uur zien we bij toeval het bordje ‘Zajamniki’ op een boom – aan de linkerkant van het pad – hangen. Het bordje ziet er anders uit dan de bordjes – ‘Konjska Dolina’ en ‘Peči’ – die we onderweg tegenkomen. Hier loop je iets naar beneden, steek het wildrooster over en dan bereik je een heuvel met daarop een huisje. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht op de houten herdershutjes met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen. Bij helder weer zie je in het dal zelfs het Meer van Bohinj liggen. Na ruim drie kwartier op deze idyllische plek doorgebracht te hebben lopen we dezelfde weg terug naar ons appartement.
Praktische informatie Planina Zajamniki
Het beginpint van de wandeling naar het Zajamniki-plateau is moeilijk te vinden. Het bordje ‘Zajamniki’ en de andere bordjes – ‘Konjska Dolina’ en ‘Peči’ – staan verscholen onder een rij naaldbomen, en maar aan één kant van het pad. Er is geen parkeerplaats aanwezig. Je kunt je auto het best parkeren bij Hotel Jelka Pokljuka aan Goreljek 93. Loop vanaf de parkeerplaats terug naar de hoofdweg, sla rechtsaf en blijf de verharde weg volgen. Na zo’n 25 minuten wandelen vind je het bordje ‘Zajamniki’ aan de rechterkant van de weg. De hike naar Zajamniki is 7 kilometer lang (enkele reis).
Wandelen in Slovenië: Velika planina
Velika planina is een vlakte in de bergen niet ver van de stad Kamnik. Dit berggebied was ooit een florerend skiresort tot begin jaren ’90. De Slovenen verklaarden zich in 1991 onafhankelijk van Joegoslavië en verloren daarmee een grote markt. De skilift is er nog, maar druk is het er zelden in de winter. In de zomer daarentegen is dit een populaire plek om te wandelen in Slovenië. Houd jij van een goede wandeling tijdens jouw vakantie én van schitterende panorama’s onderweg? Dan is Kamniška Bistrica de plek om de veters van je wandelschoenen te strikken. Hiervandaan vertrekt namelijk de gondellift naar Velika planina. Op het bergplateau zijn diverse wandelroutes uitgestippeld.
Een sprookjesachtige plek met adembenemende vergezichten
De gondellift brengt ons in 5 minuten naar een hoogte van 1460 meter. Vanaf hier kan je verder lopen, maar wij nemen de stoeltjeslift naar het hoogste punt (1666 meter). Op weg naar boven drijven donkere wolken onze kant op. We zijn nog geen 5 minuten uit de lift of de hagelstenen vallen in groten getale uit de lucht. Na zo’n 10 minuten is het droog en gaan we op pad. De toppen van de bergen hangen nog in de wolken maar in de verte zien we al een straaltje zon door het wolkendek piepen. Hoopgevend.
We wandelen over glooiende weides naar de vlakte waarop ongeveer 120 ‘bajte’ staan. Al snel bereiken we het plateau waar de typische herdershutten staan, beschut op een iets lager gelegen deel. Wat een sprookjesachtige plek. In het gebied van Velika planina zijn verschillende berghutrestaurants. Na veel kilometers in de benen te hebben, is het restaurant Zeleni Rob een aangename onderbreking. Na onze stop lopen we via het slingerpad in 30 minuten terug naar de gondellift. Onderweg genieten we van adembenemende vergezichten. De temperatuur is dankzij de inmiddels stralende zon behoorlijk opgelopen. Na een wandeling van ruim vier uur laten we Velika planina achter ons en stappen de gondel in.
Praktische informatie Velika Planina
De gondellift naar Velika planina vertrekt vanuit Kamniška Bistrica, op ongeveer 10 kilometer van Kamnik. Je kunt je auto gratis parkeren op de parkeerplaats bij het vertrekpunt van de gondellift. Een retourticket voor de gondellift kost 17 euro per persoon (juni 2019). Bewaar je ticket goed. Deze heb je voor zowel de heen- als terugweg nodig voor de gondel- en stoeltjeslift. De gondellift vertrekt elk heel en half uur vanuit het dal richting Velika planina. De laatste stoeltjeslift vertrekt om 17:30 uur vanaf Velika planina. Om 18:00 uur gaat de laatste gondel naar beneden.
Lovrenška jezera
Aan het eind van onze roadtrip verblijven we in Slovenske Konjice, gelegen aan de voet van het Pohorje gebergte. B&B Mala Kmetija is de perfecte uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Binnen een half uur rijden sta je bij Rogla. In de winter is dit een skigebied, in de zomer verandert Rogla in een paradijs voor wandelaars met veel wandelpaden. Er zijn wandelingen mogelijk in alle categorieën, van gemakkelijk tot zwaardere routes. Zo kun je onder andere van Rogla naar Lovrenška jezera op 1500 meter hoogte wandelen. Een geweldige hike van een kleine 10 kilometer (retour) die grotendeels door het bos gaat.
Wandelen door een gevarieerd landschap
Vanaf de parkeerplaats lopen we over het grindpad – dat een stukje verderop over gaat in gras – voor de stoeltjeslift langs. We bereiken de verharde weg nadat we onder de stoeltjeslift zijn doorgelopen. Hier slaan we linksaf. We volgen het rode bordje met daarop ‘Lovrenška jezera’ en lopen over de groene helling naar een onverharde pad. Vanaf dit punt volgen we de markering van de witte stip met een dikke, rode cirkel er omheen op de bomen. We blijven het pad door het naaldbos naar beneden volgen. Bij de splitsing houden we links aan. Na een lichte stijging volgt – als we iets verderop rechtsaf zijn geslagen – een steile klim. Onze inspanning naar de top wordt beloond met een fantastisch uitzicht.
Op de top leiden de houten stokken met rode verf ons door het gevarieerde landschap. De metershoge naaldboom met daarop een houten bordje én de witte stip met een dikke, rode cirkel er omheen vertelt ons dat we nog steeds het goede pad volgen. We duiken het bos in waar boomwortels een natuurlijke trap vormen. Gedurende de wandeling naar Lovrenška jezera kom je regelmatig bordjes en andere markeringen tegen. Op een boom of steen. Verdwalen is dan ook onmogelijk. Waterstroompjes banen zich een weg naar beneden. Een teken dat we bijna op het hoogste punt zijn. Het bospad gaat over in houten planken, die trapsgewijs zijn neergelegd. Sommige planken verkeren in slechte staat, dus wees voorzichtig.
Op zoek naar de verborgen meren
Na anderhalf uur – de tijdsindicatie op de rode bordjes klopt precies – bereiken we de uitkijktoren. Vanaf de toren heb je een panoramisch uitzicht over de naaldbossen. De meren liggen verstopt tussen de lage naaldstruiken en zijn vanaf de uitkijktoren niet te zien. Het houten vlonderpad baant zich een weg tussen de lage begroeiing door. Wanneer je het pad volgt, kom je uit bij een aantal meertjes. Het grootste meer vind je helemaal achteraan. Omringd door prachtige natuur is dit de plek om onze meegebrachte lunch te nuttigen. Wat een serene plek. Het enige geluid wat de stilte doorbreekt, is het gefluit van vogels.
Praktische informatie Lovrenška jezera
Parkeer je auto op de parkeerplaats voor het gebouw waar – in de wintermaanden – kaartjes voor de stoeltjeslift verkocht worden. Dit is namelijk het startpunt van de wandeling naar Lovrenška jezera. De route is gemarkeerd met rode bordjes, een witte stip met een dikke, rode cirkel er omheen en houten stokken die voor de helft rood geverfd zijn. Je kunt vanaf Lovrenška jezera dezelfde route terug lopen, maar je kunt ook het bordje met daarop ‘Rogla’ en ‘Koča na Pesku’ volgen. Welke route je ook kiest, beiden komen uit bij het startpunt van de wandeling.
Bonustip
Het zijn geen echte hikes, maar ik wil je onderstaande korte wandelingen niet onthouden. Al is het alleen maar voor het fantastische uitzicht wat je krijgt te zien. Dus wil je wandelen in Slovenië, maar niet te ver? Dan zijn deze twee wandelroutes iets voor jou.
Zelenci natuurreservaat
Een van de mooiste ongerepte stukjes natuur in Slovenië is het meertje Zelenci nabij Kranjska Gora. Dit is één van de bronnen van de Sava rivier, de langste rivier die dwars door Slovenië loopt. De Zelenci bron ligt een beetje verborgen, langs de kant van de weg (202). Als je even niet oplet, rijd je er voorbij. Zelenci betekent ‘groen’ in het Sloveens en is geïnspireerd op de smaragdgroene kleur van het meertje. Het natuurreservaat herbergt verschillende unieke beschermde planten- en diersoorten. Zelenci is gratis te bezoeken en je kunt gratis parkeren. Vanaf de kleine parkeerplaats volg je het gele bordje ‘Zelenci’. Het pad loopt door het bos en binnen 10 minuten kom je uit bij houten vlonders die naar het meertje en de uitkijktoren lopen.
Meer van Bled
Voor het mooiste uitzicht over het Meer van Bled zal je flink aan de bak moeten. Het uitzichtpunt heet Ojstrica en ligt aan de westkant van het meer. Parkeer je auto bij Camping Bled en loop dan ongeveer 100 meter zuidelijk langs het meer. Steek de weg over naar het grasveld. Hier staat een houten paal met daarop twee kleine, groene bordjes: ‘Ojstrica’ en ‘Velika Osojnica’. Als je dit pad volgt, kom je na een korte maar redelijk zware klim door het bos, na ongeveer 20 minuten aan bij uitzichtpunt Ojstrica. Ik vond het een pittige klim, mede door de losliggende keien, het stijgingspercentage en de modderige ondergrond (de weken voorafgaand aan ons bezoek had het voortdurend geregend). Desondanks is het de moeite waard om de klim naar boven te maken, want het uitzicht is fenomenaal.
Praktische tips wandelen in Slovenië
- Bij de populairdere bezienswaardigheden zijn vaak wel restaurants aanwezig. Meestal vind je deze aan het begin of het einde van een wandelroute. Echter bij twee van deze drie wandelingen zijn geen restaurants. Alleen op Velika planina heb je de mogelijkheid om iets te eten en drinken. Zorg dus dat je zelf voldoende eten en drinken bij je hebt. Het is overigens geen straf om te picknicken onderweg. Je komt op prachtige plekken waar je heerlijk kunt genieten van je broodje.
- De wandelpaden in Slovenië variëren van houten vlonders tot klauterpaden, en kunnen door regenval glad zijn. De beste tip die ik je kan geven als je gaat wandelen in Slovenië: trek goede wandelschoenen aan.
- In Slovenië ben je nooit zeker van het weer. Zeker in de bergen kan het weer opeens omslaan. Check daarom altijd vooraf het weerbericht om te bepalen welke kleding je nodig hebt.
- En vergeet zeker je fotocamera niet.
Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten in Slovenië? In het artikel lees je meer over de plekken waar wij verbleven. Een landelijk gelegen B&B in Slovenske Konjice, een verbouwde bergvilla in Triglav National Park en een luxe appartement in hoofdstad Ljubljana. Stuk voor stuk een aanrader om te verblijven tijdens je vakantie in Slovenië.
Meer tips voor het maken van mooie wandelingen in Europa? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:
- Actieve vakantie in Griekenland: tips voor fietsen en wandelen in Metsovo
- Wandelvakantie Duitsland: dit zin de mooiste wandelgebieden in Hessen
- Wandelroute Rotterdam: wandelen langs het nautische heden en verleden
- Habichtswaldsteig in Hessen: de mooiste wandelroute van Duitsland
- Tafelberg- en Blaricummerheide: wandelen door de bloeiende heide
2 reacties
[…] Wij waren relatief kort in Slovenië, maar wist je dat je in Slovenië ook prachtig kunt wandelen? […]
[…] je dat je heel goed kunt wandelen in Slovenië? Het land biedt enorm veel mogelijkheden, van avontuurlijke wandelingen door kloven zoals de Tolmin […]