De Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) zijn wat mij betreft één van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Je kunt in het duingebied wandelen en wilde dieren spotten, zoals damherten en vossen. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om de Amsterdamse Waterleidingduinen te bezoeken.
Het is het grootste aaneengesloten wandelgebied van Nederland en extra leuk is dat je overal buiten de paden mag wandelen. Dus trek je wandelschoenen aan en geniet van de prachtige natuur in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Nog meer wandel tips: Op zoek naar mooie wandelroutes en wandelgebieden? Bekijk ook mijn artikel over wandelen in Nederland.
INHOUDSOPGAVE
- Waar liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen
- Geschiedenis Amsterdamse Waterleidingduinen
- Gemarkeerde wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen
- Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
- Vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
- Ingangen Amsterdamse Waterleidingduinen
- Entreeprijzen Amsterdamse Waterleidingduinen
- Openingstijden Amsterdamse Waterleidingduinen
- Bereikbaarheid en parkeren bij de Amsterdamse Waterleidingduinen
- Zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen?
- De Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken? Dit mag niet!
- Overnachten in de buurt van de Amsterdamse Waterleidingduinen
Waar liggen de Amsterdamse Waterleidingduinen
De Amsterdamse Waterleidingduinen vormen het duingebied tussen Zandvoort en Langevelderslag in Noordwijk en sluiten in het noorden aan op Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Er wordt drinkwater gewonnen voor Amsterdam, jaarlijks vijftig miljoen kubieke meter.
Geschiedenis Amsterdamse Waterleidingduinen
De naam van het duingebied is te danken aan de conservatieve Amsterdamse politicus Jacob van Lennep (1802-1868). Hij dronk in het natuurgebied een glas opgepompt schoon duinwater en wilde dit naar Amsterdam vervoeren. Destijds dronken Amsterdammers veelal water uit de vervuilde grachten. Hiermee werd de winning van zuiver drinkwater voor de stad Amsterdam een feit. In eerste instantie werd het water met paard en wagen naar Amsterdam vervoerd. Later zorgde van Lennep voor het tot stand komen van de eerste waterleiding van Nederland.
Gemarkeerde wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen
In het waterwingebied zijn diverse gemarkeerde wandelroutes uitgezet, maar je mag ook van de paden af en zelf je route bepalen. Mijn voorkeur gaat uit naar een combinatie van beide mogelijkheden.
Wandelen vanaf alle ingangen
Wil je genieten van prachtige vergezichten in het duingebied? Dan raad ik je aan de wandelroute van 30 kilometer te lopen. In deze route krijg je van alles wat: bos, duin, heide en strand. De ANWB-paddenstoelen helpen je om de juiste route te volgen.
Wandelen vanaf ingang Panneland
Bij ingang Panneland kun je kiezen voor de rode route van 4 kilometer of de 8 kilometer lange blauwe route. Ik kan beide wandelroutes aanraden.
Wandelen vanaf ingang Oranjekom/Oase
Vanaf Bezoekerscentrum De Oranjekom start Het Tientje van Waternet. Een wandeling met een lengte van 10 kilometer door dichte bossen, open vlaktes, zandduinen en langs heldere beekjes. Met deze wandeling, die voor het grootste gedeelte over onverharde paden gaat, ontdek je het wisselende landschap dat de Amsterdamse Waterleidingduinen te bieden heeft. Soms moet je avontuurlijk jouw eigen weg vinden zonder duidelijk zichtbaar pad.
Wandelen vanaf ingang Zandvoortselaan
Als ik een gemarkeerde route in de AWD wil wandelen, dan kies ik vaak voor de 7 kilometer lange groene route die start in Zandvoort. Daarnaast kan je vanuit hier ook de witte route van 4 kilometer volgen. Beide gemarkeerde routes zijn aan te bevelen.
Wandelen vanaf ingang De Zilk
Vanaf ingang De Zilk zijn twee gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Voor de 9 kilometer lange route volg je de zwarte paaltjes. De route loopt gedeeltelijk samen met de paarse route van 5 kilometer.
Hier vind je een overzicht van wandelroutes door de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Damherten zijn kenmerkend voor de AWD en voor velen een extra reden om een bezoek te brengen. In de duinen nabij Zandvoort leven grofweg drieduizend damherten. De kans is dan ook erg groot dat je ze tegenkomt tijdens een bezoek aan het duingebied. De afgelopen jaren is het aantal damherten echter zo groot geworden dat er elk jaar duizenden dieren worden afgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.
Elk seizoen heeft zijn charme, maar de herfst is mijn favoriete seizoen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. In oktober draait het om de bronsttijd van de herten in het duingebied. In deze periode gaan de damherten paren en daar komt een hoop geluid bij kijken. De burlende damherten gaan de strijd met elkaar aan in de hoop de vrouwtjes voor zich te winnen. Een geweldig spektakel om met eigen ogen te zien. Daarnaast is de natuur prachtig met de vele soorten paddenstoelen.
Vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Hiervoor moet je iets meer geluk hebben, maar de AWD is één van de beste plekken in Nederland om de vos in het wild te zien. Waar is de kans het grootst om vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen te zien? Wandel naar het gebied waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Wanneer je een beetje geduld hebt, is de kans groot dat je een vos ziet.
Tip! In de Amsterdamse Waterleidingduinen vind je veel verschillende soorten dieren. Je hebt hier tijdens een wandeling grote kans om damherten – en in mindere mate vossen – tegen te komen, maar er leven ook boommarters, kikkers, konijnen, libellen, zandhagedissen en verschillende (water)vogels, zoals de aalscholver en ijsvogel in het natuurgebied. Dus neem je verrekijker mee als je op pad gaat!
Ingangen Amsterdamse Waterleidingduinen
Er zijn vier hoofdingangen:
Ingang Panneland in Vogelenzang
Vogelenzangseduinweg 2
Ingang Oranjekom/Oase in Vogelenzang
1e Leijweg 2
Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort
Zandvoortselaan 130
Ingang De Zilk in De Zilk
Joppeweg 1
Bij de ingang Panneland, Oranjekom/Oase en Zandvoortselaan is een horecagelegenheid.
Entreeprijzen Amsterdamse Waterleidingduinen
Wil je wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, dan is een toegangskaart verplicht. Wat kost een bezoek aan het duingebied? Een dagkaart kost 1,50 euro per persoon en is te koop in de pin-betaalautomaten bij de vier ingangen of online. Je kunt ook een persoonlijke jaarkaart kopen. De kosten voor deze kaart bedragen 10 euro per persoon. Klik hier voor het kopen van een dagkaart of persoonlijke jaarkaart.
Openingstijden Amsterdamse Waterleidingduinen
De AWD zijn elke dag geopend tussen zonsopkomst en zonsondergang. Je mag dan overal vrij wandelen, ook buiten de verharde paden.
Bereikbaarheid en parkeren bij de Amsterdamse Waterleidingduinen
Auto
Waar parkeren bij de Amsterdamse Waterleidingduinen? Bij elk van de hoofdingangen van het duingebied kan je de auto parkeren. Dit kost 2 euro per dag.
Openbaar vervoer
Heb je geen auto, dan kan je het gebied ook bereiken met het openbaar vervoer. Dat kan door de bus te nemen vanaf de NS stations Zandvoort, Heemstede-Aerdenhout of Hillegom. Voor de beste en snelste route kijk je op 9292ov.nl.
Fiets
Kom je op de fiets naar de Amsterdamse Waterleidingduinen? Er zijn gratis onbewaakte fietsenstallingen bij de vier hoofdingangen.
Zijn de Amsterdamse Waterleidingduinen toegankelijk voor kinderwagens en rolstoelen?
Ja, vanaf alle hoofdingangen zijn verharde wegen.
De Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken? Dit mag niet!
Omdat de Amsterdamse Waterleidingduinen een beschermd natuurgebied is, zijn er een aantal dingen die niet mogen. Het duingebied in Noord-Holland is alleen toegankelijk voor wandelaars. Fietsen is niet toegestaan. De duinen lenen zich perfect om een stuk te lopen met de hond. Maar helaas, honden zijn niet toegestaan in het gebied. Je mag geen vuur maken, niet zwemmen, geen tent opzetten, niet vissen en na zonsondergang ben je niet meer welkom in de AWD. Tenslotte is het verboden om de damherten en vossen te voeren of te lokken met eten. Doe je het toch, dan riskeer je een (hoge) boete.
Nog meer Zandvoort tips: Wandelen in Zandvoort aan Zee? Bekijk ook mijn artikel over de strandwandeling van Zandvoort naar Noordvoort.
Overnachten in de buurt van de Amsterdamse Waterleidingduinen
Omdat er zoveel mooie wandelroutes in de Amsterdamse Waterleidingduinen uitgezet zijn, is het jammer als je maar één dag gaat struinen door de duinen. Maak er gewoon een weekendje Zandvoort aan Zee van, of een midweek! Mijn tip om te overnachten: Hotel Paradis. Dicht bij het strand en midden in hartje Zandvoort. Niet wat je zoekt? Kijk hier voor meer hotels in Zandvoort. Of blijf slapen bij B&B de Vogelenshang of Gasterij Leyduin. Beide accommodaties liggen op korte rijafstand van ingang Oase en ingang Panneland in Vogelenzang. B&B De Bollenschuur in Hillegom is ook een fijne plek om te overnachten in de buurt van het uitgestrekte duingebied.
Overnachten aan de kust? Boek dan een paar nachtjes in een luxe lodge van Roompot Qurios Zandvoort.
Booking.comMeer mooie natuurgebieden in Nederland te voet verkennen? Lees dan ook deze artikelen met wandelen in de hoofdrol:
- Wandelen in Noord-Brabant: de mooiste wandelingen en wandelroutes
- Wandelroutes Beeckestijn: wandelen door siertuinen en parkbossen
- Wandelen in Zuid-Limburg: de mooiste wandelroutes in Zuid-Limburg
- Wandelbos Groenendaal in Heemstede: herfstkleuren en paddenstoelen
- Wandelen Brunssummerheide: mooie wandelroutes over Limburgse heide