Bij een stedentrip België denk je niet gelijk aan Charleroi. Maar wist je dat deze stad in Wallonië een aantal interessante bezienswaardigheden heeft. Een prachtig stadhuis in art deco-stijl, het Belfort en de basiliek Saint-Christophe. Of ga op expeditie langs het industriële erfgoed van de stad. Wat je nog meer kunt doen in Charleroi? Een museum bezoeken! De industriestad in de provincie Henegouwen herbergt namelijk een aantal pareltjes van musea. In dit artikel deel ik drie bijzondere musea die een bezoek waard zijn. Dus kunst- en cultuurliefhebbers plan alvast maar een stedentrip Charleroi.
INHOUDSOPGAVE
- Wat te doen in Charleroi? Bezoek Le Bois du Cazier!
- Een confrontatie met het verleden
- BPS22 – Musée d’art de la Province de Hainaut
- Museum voor Fotografie – Musée de la Photographie à Charleroi
- Reizen naar Charleroi – Hoe kom je er en waar parkeren in Charleroi?
- Vervoer in Charleroi
- Eten en drinken Charleroi
- Overnachten Charleroi
Wat te doen in Charleroi? Bezoek Le Bois du Cazier!
Le Bois du Cazier is een museumcomplex dat aandacht schenkt aan drie industriële componenten die Charleroi groot hebben gemaakt als industriestad: steenkool, glas en staal. Op 8 augustus 1956 gebeurt het ondenkbare voor veel Belgen en eigenlijk alle mijnwerkers, ook in Nederland: er breekt een allesverwoestende brand uit in Le Bois du Cazier, een mijn in Marcinelle. Tot 24 augustus wordt er nog verbeten gezocht naar overlevenden, ook reddingsploegen zijn aan het werk. Maar van een reddingsactie is al lang geen sprake meer, de reddingsploegen zijn bergingswerkers geworden. Bij de brand diep in de grond laten 262 mensen het leven. Zij hadden geen enkele kans. Om die mijnramp levend in herinnering te houden werd op de plaats van onheil een museum ingericht. Sinds 2012 staat Le Bois du Cazier op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. En wat mij betreft zeer terecht.
In de voormalige doucheruimte en de kleedkamer is het Industriemuseum ingericht. Hier wordt het verhaal verteld van de industriële revolutie die Wallonië onderging. De ‘Ruimte 8 augustus 1956′ staat helemaal in het teken van de mijnramp. Films, foto’s en getuigenissen vertellen de tragedie en de daaropvolgende reddingsoperaties. Ook is er aandacht voor de migratie die de steenkoolindustrie met zich meebracht. De prestigieuze verzameling in het Glasmuseum wordt voorgesteld in omgekeerde chronologische volgorde, van vandaag tot de oorsprong van het glas. De twee schachttorens op het terrein van het complex zijn de stille getuigen van de mijncatastrofe. Het geheel is omkaderd door drie mijnbergen waarop wandelpaden zijn aangelegd.
Een confrontatie met het verleden
In de kolenmijn Le Bois du Cazier en het bijbehorende museum worden herinneringen aan de geschiedenis levend gehouden. Met een audiogids treed je in de voetsporen van de mijnwerkers. Het bezoek aan Le Bois du Cazier heeft diepe indruk op mij gemaakt. Confronterend waren de foto’s van de 262 slachtoffers van de mijnramp in de Herinneringsmuur. De portretten geven de namen een gezicht. De rondleiding over het terrein, een bezoek aan de musea en het zien van indrukwekkende beelden over de mijnramp zorgde menigmaal voor kippenvel. Ik raad je dan ook zeker aan om het museumcomplex in Marcinelle te bezoeken. Meer informatie vind je op de website van Le Bois du Cazier.
Praktische informatie Le Bois du Cazier
- Le Bois du Cazier is geopend op dinsdag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur. In het weekend van 10:00 tot 18:00 uur.
- De kosten voor een ticket bedragen 8 euro voor volwassenen, 7 euro voor 60+, 4,50 euro voor studenten en kinderen t/m 6 jaar en kinderen onder de 6 jaar hebben gratis toegang. Ik raad je aan om een audiotour – 1 euro – te nemen. Je krijgt in elke ruimte aanvullende informatie. Een rondleiding in het Nederlands, Frans, Engels of Italiaans is alleen mogelijk na reservering. De kosten hiervoor bedragen 65 euro per groep van max. 25 volwassen (juli 2019).
- Het complex van Le Bois du Cazier is toegankelijk voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Wel wordt aangeraden om met een andere persoon te komen voor de begeleiding.
- Le Bois du Cazier ligt buiten het centrum van Charleroi. Ik raad je daarom aan met de auto of het openbaar vervoer ernaartoe te gaan. Kies je voor de eerste optie? Toets dan ‘Rue du Cazier 80’ in je GPS. Vanaf het treinstation Charleroi-Sud rijdt bus TEC 52 naar het museumcomplex in Marcinelle.
BPS22 – Musée d’art de la Province de Hainaut
BPS22 is een expositieruimte die zich vooral richt op kunstvormen die de maatschappelijke actualiteit belichten. Het bevindt zich in in het hart van Charleroi in een industriële hal uit 1911. De grote glazen fabriekshal is 12 meter hoog. Ideaal voor de soms grote en hoge creaties die in de expositieruimte tentoongesteld worden. Het ruwe, industriële gebouw in combinatie met een moderne ‘white box’ is een mooie mix van klassieke en moderne architectuur. De objecten – schilderijen, wandtapijten, creaties, videokunst – hebben veelal een link naar een onderwerp of gebeurtenis die het nieuws beheerst of beheerst heeft.
In Musée d’art de la Province de Hainaut lopen enkele kleinschalige tentoonstellingen tegelijkertijd. BPS 22 gaat volledig met de tijd mee. Je kunt via een gratis app nog meer halen uit je bezoek. Eenvoudige klikbewegingen leiden je naar een app van het museum die je exclusieve informatie geeft bij de voorwerpen, afbeeldingen en andere kunstvormen. Wij bezoeken tijdens onze stedentrip Charleroi onder andere de tentoonstelling ‘MX Temple’ van de Luikse kunstenaar Xavier Mary. Inmiddels is deze expositie niet meer te zien in het museum. Informatie over actuele tentoonstellingen vind je op de website van BPS22. Omdat het museum niet heel groot is, kun je een bezoek aan BPS22 gemakkelijk combineren met andere dingen die je wilt zien en doen in Charleroi.
Praktische informatie BPS22
- Het museum is geopend dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur.
- De kosten voor een ticket bedragen 6,00 euro voor volwassenen, 4 euro voor 60+, 3 euro voor studenten en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Bezoek je het BPS22 met een groep van tenminste 10 personen, dan kost een kaartje 4 euro per persoon. (juli 2019).
- Het museum is deels geschikt voor mindervaliden en rolstoelgebruikers. Er is geen lift aanwezig en het pand is niet rolstoel toegankelijk.
- Je kunt de auto parkeren langs de Boulevard Solvay, op het nabijgelegen Place du Manège of op het parkeerterrein van Charleroi Expo. BPS22 ligt in het centrum van Charleroi, en is dus ook goed bereikbaar te voet.
Museum voor Fotografie – Musée de la Photographie à Charleroi
Even buiten de stadskern van Charleroi, in Mont-sur-Marchienne, bevindt zich het Museum voor Fotografie. Het museum is gevestigd in een prachtig neogotisch karmelietenklooster van het eind van de 19e eeuw. Bij de opening in 1987 was het museum enkel nog gehuisvest in oude ruimtes van het klooster. Sinds 2008 is het uitgebreid met een moderne vleugel en vanaf die datum draagt het de titel van het grootste fotografiemuseum van Europa. Er is niet alleen aandacht voor de Belgische fotografie, ook de internationale komt ruim aan bod. De wereld van foto, beeld en licht wordt op een boeiende, innovatieve manier getoond. Het museum behandelt de volledige geschiedenis van de fotografie, van de pioniers tot de hedendaagse kunstenaars.
Jaarlijks worden over verschillende periodes tijdelijke tentoonstellingen opgezet waarvoor men kan putten uit een gigantische collectie foto’s, afdrukken en negatieven. De verschillende tentoonstellingszalen zijn verdeeld over drie verdiepingen. In de gangen van het klooster staan veel oude camera’s uit vorige eeuwen. Dompel je onder in de wereld van de fotografie. Je leert snel dat niet alles is wat het lijkt. Treed binnen in de camera obscura, buig je over de werking van onze ogen en leer iets bij over kadrering. Hoe kun je een deel van de realiteit verbergen? Wat is optische illusie? Musée de la Photographie biedt een antwoord op al deze vragen. Voor fotografen en liefhebbers van fotografie is het museum een must-see. Dus zeker doen in Charleroi.
Praktische informatie Musée de la Photographie à Charleroi
- Het museum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 18:00 uur.
- De kosten voor een ticket bedragen 7 euro voor volwassenen, 5 euro voor 60+ en leraren, 4 euro voor studenten en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Een rondleiding in het Nederlands, Frans of Engels is alleen mogelijk voor groepen (min. 10 personen) en op aanvraag (juli 2019).
- De tentoonstellingsruimtes op de eerste etage zijn alleen bereikbaar via een trap.
- Musée de la Photographie ligt ver buiten het centrum van Charleroi. Ik raad je daarom aan met de auto of het openbaar vervoer naar het museum te gaan. Kies je voor de eerste optie? Voer dan ‘Place des Essarts’ in je navigatie, en niet het adres van het museum (Avenue Paul Pastur 11). Vanaf het treinstation Charleroi-Sud rijden de buslijnen 70, 71 en 170 naar het Museum voor Fotografie.
Reizen naar Charleroi – Hoe kom je er en waar parkeren in Charleroi?
Charleroi ligt op ruim 2,5 uur rijden vanaf Utrecht. Ga je met de auto naar Charleroi? Zet je auto dan in de parkeergarage van Novotel Charleroi Centre. Dit hotel ligt midden in het centrum, naast winkelcentrum Rive Gauche. Parkeren in Charleroi kan op verschillende plaatsen en net als in Nederland geldt, hoe dichter in het centrum hoe hoger het uurtarief.
Vervoer in Charleroi
Onbeperkt reizen in en rond Charleroi met de trein, tram, bus en metro? Dan is het verstandig om de City Pass Charleroi aan te schaffen. Met deze openbaar vervoer kaart reis je gemakkelijk en voordelig naar waar je maar wil in en buiten de stad. De pas is geldig voor 24 uur, kost 7 euro per persoon en kan je kopen aan het loket of bij een verkooppunt van het lokale vervoersbedrijf TEC met een MoBIB-kaart. Nog geen MoBIB-kaart? Koop er een aan het loket voor 5 euro, op vertoon van je identiteitskaart. De dagpas bezorgt je veel gemak tijdens een weekendje Charleroi.
Zelf verken ik een stad het liefst te voet. Veel bezienswaardigheden in Charleroi liggen op loopafstand van elkaar en zo ervaar je de historie van de stad het best. Ik raad je aan om de eerste dag van je stedentrip een stadswandeling door het centrum te maken. Anders dan in veel andere Belgische steden zijn er in Charleroi geen stadsfietsen te vinden. Het is echter wel mogelijk om bij de treinstations Charleroi-Sud (doordeweeks geopend van 11:00 tot 19:00 uur) en Charleroi-Gembloux (doordeweeks van 15:00 tot 19:00 uur geopend) een fiets te huren.
Eten en drinken Charleroi
Mocht je een oppepper nodig hebben, ga dan even langs bij BlackCoffee in winkelcentrum Ville2. Alle soorten koffie zijn hier te krijgen: espresso, cappuccino, latte macchiato of gewoon zwart. Ook leuk: Livre ou Verre. Deze tweedehands boekenwinkel is een aangename stop voor een kop koffie of een drankje. Behalve dat je bij Manufacture Urbaine lekker kunt eten en drinken, wordt hier ook bier gebrouwen, koffie gebrand en brood gebakken. Zeker de moeite waard om na een een dagje kuieren langs de bezienswaardigheden in Charleroi één van de zeven zelfgebrouwen bieren te proeven. Een smaakvol lunchadresje is Mezzo. Voor een klein prijsje krijg je bij deze hippe tent een heerlijk bord pasta of een gezonde salade. Hoewel het voor sommigen ’slechts’ een broodje is, nemen ze bij Cluber de kunst van het maken van sandwiches heel serieus. De goed belegde panini’s en baguettes zijn perfect voor on the go. Aanrader!
Lekker uit eten in Charleroi doe je bij Chermanne. Het restaurant zit altijd vol, dus een tafel reserveren is aan te raden. Voor de beste Italiaanse gerechten van de stad ga je naar restaurant Nulles Pâtes Ailleurs. Liefhebbers van de Provençaalse keuken schuiven aan bij Au Provençal. Zin om in een ongedwongen sfeer lekker te eten in Charleroi, reserveer dan een tafeltje bij Quai10. Uitgebreide menukaart met hamburgers, pasta’s, salades en vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Wil je uitgebreid tafelen in een sfeervol restaurant in Charleroi, dan is La Table een aanrader. Wij genoten van een uitgebreid driegangenmenu met bijpassende wijnen. Houd ruimte over voor een toetje, want de desserts zijn om je vingers bij af te likken. En ik weet zeker dat je last van keuzestress gaat krijgen. Je kunt namelijk kiezen uit zes verschillende zoete nagerechten. Laat het je smaken!
Overnachten Charleroi
Op zoek naar een hotel in Charleroi? Wij verbleven in het comfortabele Novotel Charleroi Centre. Dit hotel ligt in het centrum en is verbonden met het winkelcentrum Rive Gauche. Het treinstation Charleroi-Sud ligt op loopafstand van het hotel. De kamers zijn comfortabel en luxe, met een heerlijk groot bed, een design ligstoel, een televisie, een compacte badkamer met regendouche en zelfs een plekje om te werken.
Elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar. Ook is het mogelijk om in het hotel te dineren. Ben je op zoek naar een fijne uitvalsbasis voor een stedentrip Charleroi? Klik hier voor meer informatie, beschikbaarheid en actuele prijzen voor Novotel Charleroi Centre. Niet wat je zoekt? Vind hier meer hotels in Charleroi.
Meer tips voor een stedentrip Charleroi? Lees dan ook deze artikelen met de Waalse stad in de hoofdrol
Disclaimer: Ik bezocht Charleroi op uitnodiging van VISITWallonia, maar zoals altijd deel ik mijn persoonlijke en eerlijke mening.