Mijn hart maakt een sprongetje als we door de kronkelige, steile straatjes lopen. Overal waar ik kijk zie ik prachtige azulejos in Lissabon. De kleurrijke tegeltjes sieren vele gevels in de Portugese hoofdstad. Ze vertellen ons meer over de geschiedenis van de stad en van Portugal. In Lissabon vind je de meeste azulejos ter wereld. In dit artikel neem ik je mee naar gebouwen vol met keramieken tegels.
INHOUDSOPGAVE
Azulejos in Lissabon
In een ver verleden waren de tegels perfect en gaaf, nu hebben tijd, zon en zee hun sporen nagelaten. Veel tegels zijn kapot of verloren gegaan. In plaats van alle tegels te verwijderen en opnieuw te beginnen, vervingen huiseigenaren de ontbrekende tegels door anderen. Hierdoor ontstonden soms prachtige tegeltableaus, die hun eigen verhaal vertellen. Blauw-wit of bont gekleurd, het zorgt voor een fotogeniek straatbeeld.
Geschiedenis keramieken tegels
Het waren de Moren die de azulejos introduceerden op het Iberisch schiereiland. Aanvankelijk beperkten zij zich tot geometrische patronen van driehoeken, vierkanten en veelhoeken. Blauw en geel waren de meestvoorkomende kleuren in de 16e eeuw. In deze periode werden meestal bloempatronen of religieuze taferelen op de tegels afgebeeld. Onder invloed van blauw-wit porselein uit China werden blauwe tegels populair. Na de aardbeving van 1755, waarbij het Covento do Carmo grotendeels verwoest werd, was er een terugkeer naar de meerkleurige tegels.
De keramische tegels kennen een lange traditie in de Portugese geschiedenis en zijn altijd zeer belangrijk geweest. Ook vandaag de dag zijn de azulejos nog steeds populair. Naast een decoratieve waarde hebben de tegels ook een isolerende functie. In de zomer weerkaatsen de tegels de zon waardoor het binnen lekker koel blijft. Hoewel azulejos in allerlei kleuren worden beschilderd, is blauw een veelgebruikte kleur.
Wist je dat azulejos …
- gepolijste tegels zijn van ongeveer 13 bij 13 cm met een meerkleurige of blauw-witte opdruk.
- een voorstelling kunnen laten zien op meerdere tegels.
- niet is afgeleid van het woord azul wat blauw betekent, maar van het Arabische woord al zuleycha wat kleine gepolijste steen betekent.
- vaak geometrische motieven hebben, maar ook dierfiguren, bloemmotieven of historische gebeurtenissen.
- geïnspireerd zijn door het blauw-witte Chinese porselein.
Wil je nóg meer azulejos zien tijdens je stedentrip Lissabon? Breng dan een bezoek aan Museu Nacional do Azulejo.
Stedentrip Lissabon? Koop de Lisbon Card!
Plannen voor een tripje naar Lissabon? Dan is het verstandig om de Lisbon Card aan te schaffen. Vanaf € 20,- krijg je gratis toegang tot de beste musea en andere bezienswaardigheden in Lissabon. Zo zijn bijvoorbeeld een bezoek aan Torre de Belém en Mosteiro dos Jerónimos gratis met de Lisbon Card. Daarnaast mag je gratis gebruik maken van van het openbaar vervoer – bus, metro en tram – in Lissabon, en is de kaart ook geldig in tram 28 en de Elevador Santa Justa. Je kunt kiezen voor een kaart van 24, 48 of 72 uur.
Reizen naar Lissabon – Hoe kom je er?
Er zijn diverse luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland en België op Lissabon vliegen. Vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam en Brussel Charleroi vlieg je rechtstreeks naar de Portugese hoofdstad. De vliegtijd is ongeveer 3 uur. Voor goedkope vliegtickets Lissabon kijk je op TIX.nl.
Lissabon was onderdeel van onze roadtrip in Portugal, met als startpunt de Algarve. Dan is vliegen naar Faro de beste optie. Vanaf Amsterdam, Eindhoven, Rotterdam, Weeze en Brussel Charleroi vliegen meerdere maatschappijen direct op Faro. Wij vlogen met Transavia in een kleine 3 uur naar de Algarve. Kijk op TIX.nl voor goedkope vliegtickets Faro.
Van vliegveld Lissabon naar het centrum
De metro (rode lijn) verbindt het vliegveld met het stadscentrum en de andere drie metrolijnen. De metro’s rijden iedere 6 tot 9 minuten, van 06:30 tot en met 01:00 uur. De reistijd naar het centrum van Lissabon is zo’n 30 minuten.
Je kunt ook met bus 783 vanaf vliegveld Lissabon naar het centrum van de stad. Een andere optie is de Aerobus die tussen het vliegveld en het centrum van Lissabon rijdt. Lijn 1 brengt je naar Cais do Sodré, vlakbij het centrum.
Auto huren in Lissabon? Dan raad ik je aan dit vóór vertrek te doen. Zelf kies ik altijd voor Sunny Cars. Als je via deze organisatie huurt, ben je altijd all inclusive verzekerd. Je kunt je auto in Lissabon gratis parkeren op de grote parkeerplaatsen langs de Taag (september 2017).
Uit eten in Lissabon
Wil je lekker uit eten in Lissabon? Reserveer dan een tafeltje bij Pharmacia in de wijk Bairro Alto. Dit fijne restaurant aan de Rue Marechal Saldanha is gevestigd in een voormalig apothekersmuseum. Niet alleen de setting is geweldig, ook het eten is zeer smaakvol. Houd je van vis? Ga dan zeker bij Sea Me in de gezellige wijk Bairro Alto eten. En voor een authentiek Portugees maal ga je naar Taberna Sal Grosso. Lunchen in Lissabon? WISH Slow Coffee House op het terrein van LX Factory is een aanrader.
Overnachten Lissabon
Plannen voor een stedentrip Lissabon en op zoek naar een hotel? Residencial Florescente in Baixa Pombalina, het historische centrum van Lissabon, is een aanrader. Ook leuk: Rossio FLH Suites in hartje centrum, op loopafstand van de bezienswaardigheden in Lissabon. Niet wat je zoekt? Vind hier meer B&B’s en hotels in Lissabon.
Tijdens onze roadtrip door Portugal verbleven we drie nachten in Evidencia Belverde Atitude Hotel, gelegen op 26 km van Lissabon. Zowel de kamer als de badkamer is ruim, schoon en voorzien van alle gemakken. Het uitgebreide ontbijtbuffet vormt een goede bodem om Lissabon te verkennen. Kies je voor dit hotel buiten de stad, dan is het handig om over een huurauto te beschikken.
Meer tips voor een stedentrip Lissabon? Lees dan ook deze artikelen met de Portugese hoofdstad in de hoofdrol:
- Street art in Lissabon: hier vind je de mooist murals en andere straatkunst
- Sintra Portugal: tips voor bezoeken kastelen en paleizen vanuit Lissabon
- Convento do Carmo: een must-visit tijdens een stedentrip Lissabon
- Wat te doen in Lissabon: tips voor de leukste bezienswaardigheden
2 reacties
Heel Portugal wordt er door gekenmerkt in mijn ogen. Ik vind het een heerlijke sfeer geven aan het straatbeeld. Ik was in Porto en Lissabon, wat gaaf al die tegeltjes!!
Portugal en azulejos zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lekker kleurrijk en sfeervol vind ik de tegeltjes.