Toegeven, ik had nog nooit gekampeerd. Kamperen staat voor ons eerlijk gezegd toch een beetje synoniem aan afzien. We zijn beiden gek op de natuur en buiten zijn. Maar toch, in een tentje leek ons niet het beste idee en dan is een camper huren bij Goboony een goed alternatief. Benieuwd naar mijn ervaringen en hoe het werkt? Ik vertel je er alles over in dit artikel.
INHOUDSOPGAVE
Goboony is hét verhuurplatform voor campers
Bij Goboony huur je een camper rechtstreeks bij de eigenaar, een soort Airbnb, maar dan op wielen. Je kunt een camper huren voor een weekend in eigen land, maar ook voor een langere vakantie naar bijvoorbeeld Italië of Portugal. Het aanbod varieert van authentieke VW busjes tot luxe campers met alles erop en eraan. Omdat je bij particulieren huurt, zijn de kosten voor het huren van een camper een stuk minder. Doorgaans ben je zo’n 40 procent goedkoper uit dan wanneer je het via een camperverhuurbedrijf doet.
Goboony zelf bezit een VW busje uit 1982, wat verhuurd wordt met een bijzonder doel. De opbrengst van de verhuur gaat namelijk naar de Bart de Graaff Foundation, die jongeren met een lichamelijke beperking op weg helpt bij het starten van een eigen onderneming. Wil je net als ons het Volkswagen T3 busje huren? Dat kan al vanaf 49 euro per dag.
Het 5-stappenplan voor het huren van een camper bij Goboony
- Zoek een camper uit op de website. Je selecteert in welk land je de camper op wilt halen, vult de start- en einddatum van de huurperiode in en het aantal slaapplekken. Vervolgens wordt een aanbod gegenereerd waarna je in de linkerkolom nog meer filters kunt instellen. Zo vind je altijd een camper die bij jouw wensen past.
- Reserveer de camper die je wilt huren. Dit is geheel vrijblijvend en gaat via de website. Pas als de eigenaar je aanvraag heeft geaccepteerd hoef je pas te besluiten of je de camper daadwerkelijk wilt huren.
- Betaling & borg. Bij Goboony betaal je altijd vooraf. Eerst een aanbetaling, en drie weken voor vertrek maak je het resterende deel plus de borg over. De betaalverzoeken krijg je per mail via het Goboony-platform.
- Camper ophalen. Je maakt met de eigenaar van de camper een afspraak waar en hoe laat je de camper ophaalt. Op de afgesproken plek krijg je uitleg over de camper en je vult een formulier in waarop schades, kilometerstand en andere afspraken staan vermeld. Het formulier wordt door beide partijen ondertekend.
- Camper terugbrengen. Aan het eind van de huurovereenkomst breng je de camper schoongemaakt en afgetankt terug naar de eigenaar. Wordt er door de eigenaar geen schade of andere gebreken aan de camper geconstateerd, dan krijg je binnen een paar dagen de borg teruggestort.
Natuurcamping Voscheheugte in Drenthe
Het is een zonnige vrijdagochtend als we de camper ophalen bij het kantoor van Goboony in Utrecht. We lopen de camper eerst even helemaal na: waar liggen de stroomkabels, waar zit het oliepeil, hoe werkt de luifel, hoe klap ik het dak uit, hoe maak ik van de bank een bed, en nog meer praktische zaken. Veel informatie, maar als je nog nooit met een camper op pad bent geweest is dat erg fijn. Vervolgens noteren we de kilometerstand, leggen de schades vast op papier en met de smartphone, en worden de sleutels overhandigd. Tijd om zelf achter het stuur te kruipen van de Volkswagen T3.
Hoe het is om in zo’n klassieker te rijden? Ik moest even wennen. Geen stuurbekrachtiging, geen airco en alles gaat net iets zwaarder dan ik ben gewend. Het vakantiegevoel begint zodra we de snelweg opdraaien. Aangezien de camper er eentje is in de categorie ‘old school’ betekent dat verplicht onthaasten. Zelfs al hadden we gewild, vol gas naar onze bestemming is er niet bij want je kunt maximaal 100 over de snelweg. Dus geen gejaag, maar heerlijk op ons gemak tuffen we richting Drenthe. Naar natuurcamping Voscheheugte in Mantinge.
Mijn ervaringen met Goboony
Na twee uurtjes verlaten we de snelweg, komt de camping in zicht en uiteindelijk parkeer ik de camper op het grasveld van natuurcamping Voscheheugte. Allereerst sluiten we de stroomkabel aan om vervolgens het busje een make over te geven. Met de luifel is het even klungelen, maar uiteindelijk staat deze. Het uitklappen van het dak en het transformeren van de bank in een bed is zo gepiept. Bed opgemaakt, boodschappen in de koelkast, tafeltje en stoeltjes uitgeklapt, en ons kampeeravontuur kan beginnen. Al met al hebben we het busje binnen een half uurtje omgetoverd tot een vakantiehuisje op wielen.
Denk overigens niet dat het behelpen is, want alles zit erin. Twee bedden, een piepklein keukentje met keukengerei, genoeg bergruimte en stoeltjes en een tafeltje om heerlijk buiten te zitten. Zo is de camper een stuk comfortabeler dan ik van tevoren had gedacht. Het is veel ruimer dan ik verwacht had. Van buiten ziet alles er compact uit, maar als je het dak hebt opengeklapt creëer je extra ruimte en kan zelfs ik (1.86 mtr.) rechtop staan. Het enige minpuntje aan een camper huren bij Goboony is het bed in het Volkswagen T3 busje. Met 1.10 meter is het een stuk smaller dan we gewend zijn. En dat zorgt voor het nodige gewoel. Maar na één onrustig nachtje, slapen we de daaropvolgende nachten als een roos.
Is een camper huren bij Goboony een aanrader?
In totaal blijven we drie nachtjes op de camping slapen. Ondanks de eerste onrustige nacht en de koude nachten vind ik het jammer om de boel op te breken en de camper weer in te moeten leveren. Het contact en de service van Goboony heb ik als zeer prettig ervaren. Het boekingsproces is gebruiksvriendelijk en je kunt makkelijk contact opnemen met de verhuurder, die – in mijn geval – direct antwoordde. Maar het grootste pluspunt vond ik dat de camper volledig was uitgerust met keuken- en kookgerei, klapstoeltjes en een tafeltje voor buiten. Zeker als je voor het eerst gaat kamperen is het fijn als deze spullen aanwezig zijn. Wel moesten we zelf handdoeken en beddengoed meenemen. Zou ik weer een camper huren bij Goboony? Absoluut!
Wil je ook een weekend weg met het Volkswagen T3 busje? Houd er dan wel rekening mee dat deze op diesel rijdt en je niet in elke stad mag rijden. Ook zal je niet heel snel gaan, dus plan extra reistijd in. Heb jij zin gekregen om eropuit te gaan met deze klassieker? Of zoek je een luxere camper om te huren voor de zomervakantie naar bijvoorbeeld Spanje, Duitsland of Litouwen? Bekijk het volledige aanbod op de site van Goboony.
Meer tips voor een tripje in Nederland? Lees dan ook deze artikelen met Nederland in de hoofdrol:
- De leukste steden van Nederland: ideaal voor een stedentrip in eigen land
- Weekend Texel: bezienswaardigheden en tips voor wat te doen op Texel
- Nationaal Park De Hoge Veluwe: wandelen, wild spotten en kunst kijken
- Doen in Haarlem: de leukste tips voor een dagje uit of weekendje weg
- Molens van Kinderdijk: bezienswaardigheden, tips & praktische informatie
2 reacties
Ohja, ik zou zó op pad gaan met deze camper! Wij zijn een paar weken geleden op pad gegaan met de camper uit 1994 van onze buren. Ook dat smalle bed was even wennen, maar uiteindelijk is zo’n huisje op wielen alleen maar leuk!
Ik zag inderdaad voorbijkomen dat jullie met de camper van de buren op pad waren. Leuk! Dat smalle bed is inderdaad even wennen, maar geeft geen ongemak.